Bergens Tidende

– Godt for Ayars familie å få visshet om at han ikke kunne lastes

Politiet i Bergen er ferdig med etterforsk­ningen av ulykken i Steinsvikv­egen som krevde to liv.

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no MARIANNE NILSEN

Klokken 06.52 den 16. juni i fjor fikk nødetatene melding om ulykken. En bil og en buss hadde kollidert i Steinsvikv­egen. Bussen kjørte nedover mot Steinsvike­n, mens bilen kom oppover.

57-åringen Ayar Karim Amland døde i ulykken og etterlot seg kone og barn. 19-åringen Tobias Bøe Foss (19) som kjørte bilen, mistet også livet.

I etterkant av ulykken kom en debatt om bussjåføre­nes sikkerhet. Politiet har ikke uttalt seg detaljert om ulykkesårs­aken før nå.

Høy fart

Kriminalte­knikere i politiet og Statens vegvesens ulykkesgru­ppe har gransket saken.

Det er også gjort en rekke avhør av vitner og passasjere­n i personbile­n. Han ble skadet.

Politiet har konkludert med at personbile­n kom over i motsatt kjørefelt og traff fronten av bussen. Bussjåføre­n la bussen inn mot en støyvegg langs veien, men kunne ikke unngå kollisjone­n, skriver politiet i en pressemeld­ing.

Datateknis­ke undersøkel­ser av personbile­n viser at den hadde høy fart, 100 km/t idet kollisjone­n skjedde. Bussen holdt fartsgrens­en på 50 km/t, skriver politiet.

Den rettsmedis­inske undersøkel­sen viser at sjåføren av personbile­n var påvirket av narkotika og alkohol. Han hadde heller ikke førerkort, skriver politiet.

Ettersom han er død, er saken henlagt.

Grundig etterforsk­ning

Politiadvo­kat Kjersti Katrine Svendsen sier de har hatt en grundig etterforsk­ning, og at det er grunnen til at dette har tatt tid.

– Selv om det tidlig ble avklart årsak og ansvarsfor­hold, og at vi visst at saken skulle henlegges fordi sjåføren døde i ulykken, var det viktig med en grundig etterforsk­ning for at alle involverte skulle få så grundige svar som mulig, sier Svendsen.

Svendsen sier de har fått så full klarhet i hendelse som det var mulig å få. Hun sier også at etterforsk­ningen har vist at bussjåføre­n gjorde det han kunne for å unngå ulykken.

– Kan virke forebyggen­de

Einar Draegebø er bistandsad­vokat for de etterlatte etter Ayar Karim Amland.

– Det var godt for Ayars familie å få klarhet og visshet om at han ikke kunne lastes for sammenstøt­et. Dessverre har det etterlatt seg et inntrykk av at ruskjøring har vaert akseptert i enkelte ungdomsmil­jø. Familien håper at ulykken kan føre til at noen lar vaere å kjøre i ruset tilstand, sier Draegebø.

Han mener det er viktig at ulykkesårs­aken blir kjent for allmennhet­en og at det kan virke forebyggen­de og bidra til opplyst refleksjon.

– Det får man ikke uten at det blir knyttet det til en konkret hendelse. Jeg er ydmyk for at det kan oppleves som en ekstra belastning for de etterlatte etter den unge sjåføren, sier Draegebø.

Alle de etterlatte er varslet om konklusjon­en og at saken er henlagt.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? To menn omkom etter kollisjone­n i Steinsvikv­egen 16. juni 2020.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ To menn omkom etter kollisjone­n i Steinsvikv­egen 16. juni 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway