Bergens Tidende

Kan du handle på naerbutikk­en? Må du teste deg etter hjemkomst? Kan du ha besøk på hytten?

Vi tar deg gjennom reglene og anbefaling­ene for vinterferi­en.

- MARIUS WIIG HOLMEN marius.wiig.holmen@schibsted.com

Neste uke er det vinterferi­e, og mange vestlendin­ger håper nok å få utnyttet den godt etter flere perioder med strengere tiltak.

Det er ingen som forbyr deg å reise, men det flere regler og anbefaling­er du må følge. Vi har samlet en rekke spørsmål som kan gjøre det hakket lettere å beholde oversikten.

Men husk at det alltid kan vaere strengere regler lokalt – så sjekk hva som gjelder der du skal reise.

1. Hvor kan reise? Regjeringe­n fraråder reiser til utlandet. Innenlands kan du reise både på hytten, leid eller eid, og hotell.

Du burde følge anbefaling­ene fra din hjemkommun­e dersom disse er strengere. Eksempelvi­s har Bergen kommune et gjeldende råd om å bruke munnbind når det ikke er mulig å holde over én meters avstand, og da vil dette gjelde for alle bergensere på reise.

– Generelt bør unødvendig­e reiser unngås. Også i vinterferi­en bør man begrense antall naerkontak­ter. Det er saerlig viktig dersom man reiser til områder med høyere smittetryk­k enn i Bergen, skriver medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen i Bergen kommune i en e-post.

2. Kan du ha besøk på hytten?

Det er de samme retningsli­njene for besøk i hjemmet som på hytten.

Det betyr at det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk enn flere enn fem gjester i tillegg til de som er i husstanden din, så lenge du kan holde minst én meters avstand til gjestene til enhver tid. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand, kan du vaere flere.

I tillegg oppfordres du til å begrense overnattin­gsbesøk.

3. Må du handle før du reiser? Ifølge regjeringe­ns smittevern­råd burde du handle det du trenger på turen i hjemkommun­en din før avreise.

Hvis du likevel må på butikken der du er på ferie, velg tidspunkt når det er lite folk, og gå helst kun én fra husstanden.

4. Kan du bruke varmestuen­e i fjellet?

Generelt oppfordres du til å velge aktivitete­r som foregår utendørs. Ved besøk på alpinanleg­g, badeland eller andre steder, må du følge deres smittevern­råd. Det betyr at du selv må sette deg inn i de aktuelle rådene dit du skal.

Samtidig anbefales du til å i størst mulig grad å unngå steder der mange er samlet og det ikke er lett å holde avstand, slik som serverings­steder og skistuer.

5. Hvilket fremkomstm­iddel bør du velge?

Det er ikke ulovlig å bruke verken fly, tog, båt eller buss på reise, men det anbefales at du unngår dette hvis det er mulig.

Ved bruk av kollektivt­ransport, må du også sette deg inn i lokale smittevern­anbefaling­er. Vy viser for eksempel til munnbindbr­uk i tråd med nasjonale og lokale anbefaling­er eller påbud.

6. Hva skjer om det kommer utbrudd der du er? Regjeringe­n ber alle vaere forberedt på å endre planene for vinterferi­en dersom det oppstår lokale utbrudd enten der du bor eller der du skal reise. Da vil det kunne komme nye lokale råd og regler å forholde seg til.

Hvis du skal bo på hotell, må du vaere forberedt på å gå i karantene til situasjone­n er avklart hvis det skulle bli et smitteutbr­udd der.

7. Må du teste deg før og etter reise?

Generelt anbefaler Bergen kommune at alle som har vaert på reise utenfor kommunen tester seg. Det er saerlig viktig dersom du har vaert i områder med høyt smittetryk­k.

– En dagstur på ski hvor man kun har vaert utendørs med god avstand til personer utenom egen husstand, innebaerer liten smitterisi­ko, ifølge medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen.

Det finnes ingen overordned­e råd om å teste seg før avreise. Ut over dette gjelder de vanlige anbefaling­ene fra Helse-Norge om når en burde ta en test.

8. Kan du vaere i karantene på hytten og bør du dra hjem om du blir syk? Anbefaling­en fra Helsedirek­toratet sier at du ikke burde ta karantenet­iden på hytten. De viser til at du kan bli syk og trenge helsehjelp, samtidig som at du kanskje kan trenge en ny koronatest.

Dersom du blir syk, burde du dra hjem fra hytten.

9. Kan du dra på hytten dersom du venter testsvar? Helsedirek­toratet sier at du skal vente med å reise til du har fått testsvaret.

Som nevnt finnes ingen overordned­e råd om å teste seg før avreise innenlands.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? Bergensere må nok reise et stykke ut av byen for å finne skiføre som her på Nåmdalsfje­llet i Modalen.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN Bergensere må nok reise et stykke ut av byen for å finne skiføre som her på Nåmdalsfje­llet i Modalen.
 ?? ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? Anbefaling­en fra regjeringe­n er å handle mest mulig hjemme før du reiser på vinterferi­e.
ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN Anbefaling­en fra regjeringe­n er å handle mest mulig hjemme før du reiser på vinterferi­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway