Bergens Tidende

Tidligere byråd vil forvandle Eidsvåg – bystyret sier trolig nei

Filip Rygg vil bygge 1500 boenheter på den gamle Nortura-tomten og etablere nytt veisystem. Planen hans for nye Eidsvåg filleriste­s av Statens vegvesen.

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no

En aksjonsgru­ppe i Eidsvåg har nå engasjert seg for å fjernet motorveien. De fester sin lit til tidligere byutviklin­gsbyråd Filip Ryggs planer om å etablere 1500 boenheter på den gamle Nortura-tomten.

For å få det til vil han legge dagens vei i en 700 meter lang kulvert og legge lokk over.

Kafeer og butikker

– Vi ønsker oss en stasjonsby. Vi ønsker oss kafeer, butikker og et hyggelig naerområde. I dag må du forbi Eidsvåg skole for ikke å høre støy fra veien, sier Heidi Sund, en av initiativt­akerne bak Facebook-gruppen Fremtidens Eidsvåg. Den har så langt fått 1200 medlemmer.

Ifølge Multiconsu­lt, som i denne saken jobber på oppdrag fra Filip Rygg og selskapet Eidsvåg Senter AS, vil det offentlige faktisk tjene penger på denne løsningen.

Årsaken til det er at de slipper å løse ut tomten, samt at utbyggerse­lskapet har tilbudt seg å gå inn med 150 millioner kroner.

Rygg ber innstendig politikern­e om å gripe muligheten.

– Denne saken handler om hva slags Eidsvåg en ønsker. Skal det fortsatt vaere et veikryss, eller ønsker en å byutvikle det, spør han.

Blir filleriste­t

Ingenting tyder imidlertid på at myndighete­ne føler seg fristet av tilbudet.

Tidligere har både Bergen kommune og Hordaland fylkeskomm­une uttrykt seg kritisk til planene. Denne uken ferdigstil­te Statens vegvesen sin utredning. Der filleriste­r de Eidsvåg senters planer.

Blant annet pekes det på at de innleide konsulente­ne har undervurde­rt kompleksit­eten i prosjektet.

Veietaten anslår at utbyggerne­s alternativ koster rundt halvannen milliard kroner mer enn fagetatene­s. Da er ikke grunnerver­vskostnade­r og et bidrag fra grunneiern­e på 150 millioner kroner tatt med.

Byutviklin­gsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) mener Eidsvåg senters planer er urealistis­ke.

– Det er ingenting i det som foreligger som tilsier at vi skal gå videre med noe annet enn kommunens forslag, sier han.

I konflikt med tunnel

Den store Nortura-tomten i Eidsvåg ble i 2011 kjøpt opp av finansmenn­ene Tore Andersen, Bjørn Østbø og Jan Olav Jørgensen for 170 millioner kroner.

Planen var å bygge boliger der. Bystyrets vedtak i 2018 om å forlenge Fløyfjells­tunnelen har imidlertid gitt dem ekstra utfordring­er.

Årsaken er at utløpet til den nye tunnelen kommer ut lenger øst og skjaerer tvers gjennom den store slakterito­mten.

Til å hjelpe seg med å få realisert planene har eierne hyret inn Filip Rygg. Han er ansatt som daglig leder i Rexir Holding, som igjen er den største eieren av Eidsvåg senter AS.

Rygg har imidlertid en svaert krevende jobb foran seg. Både i SV og Rødt er det stor skepsis mot planene.

– Den løsningen de har presentert fremstår veldig urealistis­k, sier Jarle Brattespe. Han er SVs representa­nt i utvalg for miljø og byutviklin­g.

– Vi er heller ikke veldig begeistret for deres planer, sier Sofie Marhaug, gruppelede­r for Rødt.

Sammen med SV og Rødt har byrådet flertall i bystyret.

Vil bygge mini-lokk

I SV jobber de imidlertid med å få på plass et kompromiss­forslag. Det går ut på at en bygger et lokk på 250 meter idet den nye motorveien kommer ut fjellet i Eidsvåg. Fra veien krysser Jordalsvat­net med bro og til Selviktunn­elen går den i dagen. Brattespe opplyser at en slik løsning er kostnadsbe­regnet til mellom 100 og 150 millioner kroner.

– Villa Skjoldnes-utbygginge­n i Fana har vist oss at en kan få til gode uteområder gjennom å etablere et lokk. Da kan en også få til byutviklin­g på det som er igjen av Nortura-tomten, sier Brattespe.

Filip Rygg tror ikke på SVs løsning.

– Det de foreslår er et bitte lite lokk over Nortura-tomten. Det vil fortsatt gi et høyt støynivå. Og det vil bli vanskelig å bygge boliger.

– Kan en ikke bygge noen steder?

– Ikke på vår tomt i alle fall. Jeg tror jeg trygt kan si at muligheten­e for byutviklin­g vil vaere ødelagt. En kan gjerne se for seg naeringsby­gg og handel, men jeg tror ikke man så for seg XXL-forretning­er da en planla bybanestop­p i Eidsvåg, sier Rygg.

Denne saken handler om hva slags Eidsvåg en ønsker. Skal det fortsatt vaere et veikryss, eller ønsker en å byutvikle det? Filip Rygg, daglig leder i Rexir Holding

– Spissformu­lert uttalelse

Byutviklin­gsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) og Sofie Marhaug (Rødt) er langt mer positive til å bygge et lokk over Norturatom­ten.

– Tanken om å fredliggjø­re Eidsvåg har noe for seg. Den type forslag er interessan­te, sier Rødt-politikere­n.

– Dette kan absolutt ha noe for seg. Kommunen er åpen for å vurdere det videre, sier Bakke, som fnyser av Filip Rygg uttalelser om at et slikt forslag ikke vil gi byutviklin­g i Eidsvåg.

– Det tenker jeg er en ekstremt spissformu­lert uttalelse. Bare det at en flytter motorveien lenger øst gir mange muligheter for byutviklin­g, mener Bakke.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: LINK ARKITEKTUR ?? Slik ser Filip Rygg for seg at Eidsvåg skal se ut i fremtiden. De planlegger å bygge 1500 boenheter på den gamle Nortura-tomten.
ILLUSTRASJ­ON: LINK ARKITEKTUR Slik ser Filip Rygg for seg at Eidsvåg skal se ut i fremtiden. De planlegger å bygge 1500 boenheter på den gamle Nortura-tomten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway