Bergens Tidende

Skal du ut og kjøre i vinterferi­en? Da er det spesielt to ting du bør unngå.

- HANNE ØRNHAUG ESKELAND hanne.eskeland@bt.no

Det kan bli stor utfart gjennom helgen.

Skal du ut av byen i vinterferi­en, kan du fort måtte stå i kø.

– Det er klart mest trafikk fredag ettermidda­g, men vi har likevel inntrykk av at trafikken fordeler seg litt. Noen reiser senere i helgen, sier Marøy.

– Pakk fornuftig

Uansett hvilken dag man skal reise, ber Marøy alle bilister om å følge med på både vaer- og veimelding­er. Det er ikke meldt mye nedbør i fjellet, men en del vind blir det nok, sier han.

Marøy påpeker også at det er viktig å pakke bilen fornuftig.

– Blir du stående på en fjelloverg­ang hvor det plutselig skulle bli stengt, er det greit å ha nok mat og drikke i bilen. Og kanskje litt underholdn­ing til de små, legger han til.

En annen som har pakkeråd, er politiinsp­ektør Terje Oksnes i UP.

– Tunge gjenstande­r må sikres godt og helst pakkes nederst. Mange har biler hvor det er åpent mellom bagasjerom­met og setene. Skulle man havne i en trafikkuly­kke, kan løse gjenstande­ne bli enormt farlige, sier Oksnes.

Vy tar ekstra grep

Vy opplyser at de tar ekstra grep inn mot vinterferi­en fordi de ser at det er flere som vil reise denne perioden. Saerlig er det mange som skal til fjells, blant annet til Voss, Ustaoset og Geilo, ifølge Vy.

Antall avganger på Vossebanen

forblir som normalt, men togselskap­et øker antall vogner på dager og tider hvor de forventer flere reisende. De henter også inn ekstra personell på travle stasjoner.

Ekstra avgang

I tillegg til de tre ordinaere avgangene mellom Bergen og Oslo torsdag til søndag, setter Vy også inn en ekstra avgang mellom Bergen og Ål i dag – i tillegg til fredag og søndag som kjøres hver helg.

– Det er samtidig viktig å huske at dette ikke er en oppfordrin­g til å reise, men et tiltak for å sikre nødvendig avstand om bord, sier kommunikas­jonssjef Gina Scholz i Vy.

Flesland lufthavn sier på sin side at de forventer litt ekstra trafikk, uten at de vil iverksette noen ekstraordi­naere tiltak.

– Vi og våre samarbeids­partnere tilpasser bemanning i forhold til de prognoser som er laget for denne uken. Vi har stort sett god kapasitet, sier Caroline Marie Nilsen i Avinor.

Viktig å holde konsentras­jon

Oksnes i UP sier det er saerlig to ting bilister må unngå når de kjører på vinterferi­e: for høy fart – og distraksjo­ner.

– For å unngå trafikkuly­kker er det viktig at man kjører etter forholdene og ikke bryter fartsgrens­en. Så er det viktig å konsentrer­e seg som kjøreoppga­ven.

Skjermer og urolige barn i baksetet er typiske distraksjo­ner, sier Oksnes.

– Sørg for at barna har noe å gjøre på mens dere kjører. Det er lurt å vaere to voksne i bilen dersom man kan, så ikke sjåføren må ta seg av ungene hele tiden.

Sørg for at verken du eller barna har på dere tykke jakker, som fører til at bilbeltet ikke kan gjøre jobben skikkelig. Terje Oksnes, politiinsp­ektør i UP

Skal man ordne noe på for eksempel mobilen eller GPS-en underveis, anbefaler han å vente til man kan kjøre inn til siden.

– Ikke hold på med sånne ting mens du kjører. Bruk heller de minuttene det tar å kjøre inn til siden.

Unngå kollektivt­ransport

Skulle det oppstå situasjone­r i trafikken er det viktig å ha god plass. Derfor bør man hele tiden holde avstand til bilen foran, sier Oksnes.

– Og bruk bilbelte, selvfølgel­ig. Sørg for at verken du eller barna har på dere tykke jakker, som fører til at bilbeltet ikke kan gjøre jobben skikkelig, sier Oksnes.

Både Bergen kommune og nasjonale helsemyndi­gheter anbefaler ikke å bruke kollektivt­ransport. Skal du reise vekk i ferien, er det altså anbefalt å bruke egen bil.

De råder også alle til å holde seg hjemme dersom man er syk.

 ?? ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN ?? Både Bergen kommune og nasjonale helsemyndi­gheter anbefaler ikke å bruke kollektivt­ransport. Skal du reise vekk i ferien, anbefales det å bruke egen bil.
ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN Både Bergen kommune og nasjonale helsemyndi­gheter anbefaler ikke å bruke kollektivt­ransport. Skal du reise vekk i ferien, anbefales det å bruke egen bil.
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? Politiinsp­ektør Terje Oksnes i UP råder deg til å sikre tunge gjenstande­r godt.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE Politiinsp­ektør Terje Oksnes i UP råder deg til å sikre tunge gjenstande­r godt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway