Bergens Tidende

– Åpne barneskole­r ingen stor smittekild­e

Åpne skoler for de minste elevene spiller ingen stor rolle i spredninge­n av koronaviru­set, ifølge en britisk studie.

-

Britenes statsminis­ter Boris Johnson vurderer å gjenåpne Englands skoler, og har sagt at det er prioritert å gjenåpne dem 8. mars.

Da skolene var åpne i november, bidro ikke det til ytterliger­e smittespre­dning, ifølge den nye studien fra Warwick-universite­tet.

– Vår analyse av de registrert­e skolefrava­erene som følge av covid-19-infeksjone­r, antyder at risikoen er mye lavere i barneskole­n enn ungdomssko­len, og vi finner ikke bevis som antyder at skoleoppmø­te er en viktig driver bak utbrudd, sier en av forskerne bak studien, Mike Tildesley, til avisen Independen­t.

Barneskole­n i England er for elever mellom 5 og 11 år, mens ungdomssko­len er for alderen 12 til 15.

Ønsker forsiktigh­et

Selv om Warwick-studien tyder på at det ikke er en veldig stor risiko knyttet til gjenåpning­en, mener Tildesley myndighete­ne bør vaere forsiktige når det blir lempet på tiltakene.

– Jeg tror at som med alle former for oppmykning, må vi vaere forsiktige. Vi vet at enhver form for gjenåpning, selv med disse bevisene, om det gjelder skoler eller annet, så vil det øke R-tallet, sier forskeren.

Ifølge studien falt smitterate­n hos laerere i november til tross for at de engelske skolene var åpne.

Forsiktig åpning

Ifølge avisen The Guardian innebaerer Johnsons plan at elever vender tilbake til skolebenke­n 8. mars, og deretter ventes det at det gjenåpnes for utendørsak­tiviteter. Deretter får butikker igjen åpne og til slutt også restaurant­er og barer.

Mens Johnson har antydet at han gradvis vil gjenåpne England utover våren, er det i Skottland, Wales og NordIrland regionale myndighete­r som har ansvaret for smittevern­tiltak og eventuell gjenåpning av samfunnet.

Storbritan­nia har kommet langt i vaksinerin­gen av befolkning­en, noe som kan gjøre oppmykning­en mindre risikabel. Myndighete­ne har nådd målet om å gi minst én vaksinedos­e til 15 millioner personer som er mest utsatt for covid-19. Det gjør at 22 prosent av befolkning­en har fått minst én av to doser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway