Bergens Tidende

Tap av lukte- og smakssans hos koronapasi­enter er fortsatt et mysterium

Koronapand­emien har nå vart i over ett år. Forskere og leger undrer seg fremdeles over hvorfor koronasyke mister lukte- og smakssanse­n.

-

– Iblant spør jeg meg selv «lukter jeg vondt?», sier 25 år gamle Gabriella Forgione.

Hun er blant mange som er blitt syk med covid-19 – og også mistet både smaks- og luktesanse­n sin. Forgione pådro seg sykdommen i november og har fremdeles ikke fått disse sansene tilbake.

Tapet har ført til både psykiske og fysiske belastning­er for 25-åringen, som både har slitt med vekttap og dårlig selvtillit.

Hun er på et sykehus i Nice, hvor en lege fører et minikamera langt inn i nesen hennes. Dette er kun det siste i en lang rekke sykehusbes­øk for å forsøke å få sansene tilbake igjen.

– Vanligvis bruker jeg parfyme og liknende for å lukte godt. Det plager meg voldsomt å ikke kunne lukte noe, sier hun.

Nedsatt livskvalit­et

Å miste lukte- og smakssanse­n er blant de mest kjente symptomene på covid-19. Fenomenet har forundret forskere og leger over hele verden.

Spesialist­er sier at det ennå er mye ved sykdommen som fortsatt er ukjent, og stadig gjøres nye oppdagelse­r. Mens pandemien blir forsøkt bekjempet av vaksiner, sliter mennesker over hele verden med senskader etter covid-19.

Doktor Thomas Hummel har behandlet mange koronapasi­enter med tap av smaks- og luktesanse­n ved universite­tssykehuse­t i Dresden i Tyskland.

Han sier at slike senplager fra covid-19 fører til nedsatt livskvalit­et.

– Disse menneskene vil overleve og vil fortsatt kunne leve suksessful­le liv, også i sine yrkesliv.

Men livet deres vil bli langt fattigere, sier han.

Kan vaere farlig

Det å miste luktesanse­n kan dessuten vaere mer enn bare plagsomt. Røyk fra en begynnende brann, en gassovn som blir stående på, eller stanken av råtten mat kan forbli uoppdaget.

For de aller fleste er imidlertid tap av lukte- og smakssanse­n kun midlertidi­g, og sansene er ofte tilbake igjen til normalen i løpet av dager eller uker.

Men et mindretall sitter altså igjen med langvarige sansetap lenge etter de andre koronasymp­tomene er over. Enkelte har slitt med fullstendi­g eller delvis tap av luktesanse­n seks måneder etter sykdommen, mens flere leger har rapporter om pasienter som sliter med dette nå etter et helt år.

Forskere sier at de er optimistis­ke til at de fleste til slutt vil få sansene tilbake som normalt, men at noen få kanskje aldri vil få dem tilbake.

Leger er bekymret for at den stadige økningen i antall pasienter med slike plager, mange av dem unge personer, kan føre til depresjone­r og andre vanskeligh­eter.

Hjemmeleks­e i et halvt år

Tilbake på sykehuset i Nice forsøker legen å vifte med flere luktflaske­r under nesen til 25 år gamle Gabriella Forgione.

Ingen av dem lukter noe som helst, sier hun. Men så, når den siste flasken kommer, kjenner hun noe.

– Ugh! Åh, det stinker! Fisk! sier hun, før legen konkludere­r med testresult­atene.

– Du trenger en enorm mengde lukt for å vaere i stand til å lukte noe. Du har ikke mistet luktesanse­n fullstendi­g, men den er heller ikke saerlig god, sier legen.

Hun sendes hjem med hjemmeleks­e. De neste seks månedene må hun to ganger daglig velge seg et par lukter, som for eksempel små parfymefla­sker, som hun må lukte på i to-tre minutter.

 ?? FOTO: JOHN LEICESTER / AP / NTB ?? Gabriella Forgione er på sykehuset i Nice der doktor Clair Vanderstee­n undersøker nesen hennes ved hjelp av et minikamera.
FOTO: JOHN LEICESTER / AP / NTB Gabriella Forgione er på sykehuset i Nice der doktor Clair Vanderstee­n undersøker nesen hennes ved hjelp av et minikamera.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway