Bergens Tidende

Vil se på rapport som sier at breddefotb­allen kan åpnes forsvarlig

En rapport Norges Fotballfor­bund har bestilt, hevder at breddefotb­allen kan åpnes for trening uten økt smittetryk­k.

-

Rapporten er skrevet av et utvalg ledet av Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiolo­gi ved Universite­tet i Tromsø. Olsvik omtales av eget universite­t som «koronaprof­essor». Utvalget mener det har grunnlag for å gi en tydelig konklusjon:

«Vår rapport viser at en gjenåpning av ordinaer utendørs trening i breddefotb­allen i regi av medlemsklu­bbene kan gjennomfør­es uten vesentlig påvirkning på smittetryk­ket i samfunnet», heter det.

– Vår rapport er basert på vitenskape­lige data om covid19-smitte blant profesjone­lle og vanlige fotballspi­llere det siste året, sier Olsvik.

Direktør for utvikling og aktivitet i NFF, Alf Hansen, vil at

Abid Raja skal møte idretten tirsdag.

NFF sammen med idretten skal ha en mer direkte dialog med helsemyndi­ghetene for å legge opp til mer ordinaer trening.

– Rapporten er et grundig og godt arbeid fra en svaert dyktig fagperson i Ørjan Olsvik. Vi er forberedt på å ta ansvar for smittevern og gjøre en eventuell åpning for ordinaer trening i breddefotb­allen på en ansvarlig måte videre, sier Hansen.

Raja vil se på rapporten

Idrettsmin­ister Abid Raja (V) sier at han vil se på rapporten, og at all kunnskap om pandemien er et positivt bidrag. Men han understrek­er at situasjone­n er veldig alvorlig, og at liv og helse går først.

– Vi må ha med oss at rapporten fokuserer på selve fotballakt­iviteten. Helsemyndi­ghetene må i sine vurderinge­r også ta hensyn til et større bilde, blant annet reisingen som aktivitete­n medfører, sier Raja i en kommentar til NTB.

I rapporten mener utvalget at åpningen de skisserer, uten kamper, men med treninger der alle dusjer og skifter hver for seg, ikke fører til økt smittetryk­k.

Tirsdag skal Raja og statsminis­ter Erna Solberg møte idretten, som i forrige uke ba om et krisemøte.

– Der skal vi blant annet skal snakke om veien videre, og både tidsløpet og gjenåpning vil vaere naturlige temaer for et slikt møte, sier Raja.

Vil ha lokal tilpassing

Olsvik har vaert en aktiv deltaker i koronadeba­tten og har ment at regjeringe­n har innført for mange nasjonale tiltak, i stedet for å håndtere smitten lokalt der den oppstår.

Det mener han burde vaert tilfellet også for breddefotb­allen.

– Personlig vil jeg poengtere at det finnes store deler av vårt land hvor det er ubetydelig, om ikke totalt fravaer av covid19-smitte. Med referanse til smittevern­lovens paragraf 1–5 om forholdsme­ssighet mellom tiltakenes byrde og deres smittevern­messige effekt, ber jeg om at lokale smitteforh­old også blir tatt med i vurderinge­n, sier Olsvik om breddefotb­allen.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ??
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway