Bergens Tidende

Festspille­ne reiser til Kina

Fem konserter fra Festspille­ne i 2020 skal vises for et kinesisk publikum under en digital minifestiv­al i vår.

- OLE LØKKEVIK ole.lokkevik@bt.no BODIL GARVIK

– Det siste året har vist oss at kulturlive­t trenger flere forretning­smodeller, og Festspille­ne har et ønske å om teste nye måter å jobbe på, sier festspilld­irektør Anders Beyer.

Fredag 5. mars slippes første av totalt fem konserter fra Festspille­ne i 2020 som vil vaere tilgjengel­ig for kinesisk publikum.

Dermed kan kinesere bli kjent med utøvere som Leif Ove Andsnes, Einar Selvik og Eldbjørg Hemsing, Henning Kraggerud, Christian Ihle Hadland og Marja Mortensson. Også Bergen Filharmoni­ske Orkester (BFO) og OsloFilhar­monien er med.

– Grieg og Ibsen store i Kina

Bakgrunnen for prosjektet er at Beyer ønsket å nå det kinesiske markedet med de digitale konsertene fra Festspille­ne i 2020.

– Kina er et nytt marked med en ny økonomi som gjør at veldig mange kinesere rent faktisk har råd til å interesser­e seg for kunst og kultur. Man skal huske på at kunstnere som Edvard Grieg og Henrik Ibsen er veldig store i Kina.

Festspille­nes markedsavd­eling tok kontakt med Den norske ambassaden i Beijing og Music Norway, som begge anbefalte Hermark Culture som samarbeids­partner.

Festspille­ne og Hermark fikk deretter på plass en avtale med medieselsk­apet Tencent Music Entertainm­ent Group. Dette er en av Kinas ledende aktører innenfor musikkunde­rholdning på nett og selskapet deler eierskap med Spotify.

Stort publikumsp­otensial

– Gjennom dette prosjektet gjør vi oss en rekke nyttige erfaringer med et helt nytt marked. Laeringsku­rven har vaert bratt. Det er for tidlig å si hvor stort nedslag disse fem konsertene vil få i Kina, men publikumsp­otensialet er enormt, sier Beyer.

Også administre­rende direktør i BFO, Bent Bauge, er positiv.

– Vi hadde jo en ambisiøs Kina-Korea turné på beddingen for juni 2020, men som på grunn av pandemien måtte kansellere­s. Det er fint å kunne gjøre orkesteret tilgjengel­ig på denne måten for et kinesisk publikum i stedet, sier Bauge.

Han sier de må ta erfaringer fra dette prøveprosj­ektet før de kan vurdere om de skal nå ut til andre land.

– Hvis dette blir en suksess, kan det vaere vi prøver andre områder. Australia eller Brasil kunne for eksempel vaere aktuelle, sier Beyer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway