Bergens Tidende

ISHALLMANG­EL: – Skøytemilj­øet har smuldret opp.

Antall junior- og seniorskøy­teløpere i klubben er halvert på få år. Maria Rabbe (19) er en av dem som leier i Stavanger for å vaere sikret is.

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no ÅSMUND GULLACHSEN foto MARITA AAREKOL

Bare i løpet av høsten 2020 meldte fem av Fana ILs unge skøytere flytting til Stavanger.

Maria Netland Rabbe er en av dem som flyttet til oljebyen i skøyteseso­ngen for å trene. Hun har trent på Slåtthaug isbane i 15 år og mener treningsfo­rholdene rett og slett er for dårlige.

– Det er egentlig ganske dritt. Det er lett å si «jeg er så tøff og trener i regn», men det er ikke gøy. Vi skulle veldig gjerne hatt en ishall.

I samme periode har minst seks personer sluttet, og ingen av klubbens seniorskøy­tere trener i Bergen.

Flytter for å satse

– Det går treigt, folk mister håpet og flytter, sier Rabbe om det forvitrede skøytemilj­øet i Bergen.

I over elleve år har nemlig byrådet i Bergen snakket om å få på plass et moderne isanlegg på Slåtthaug, og i 2017 vedtok bystyret at Bergen skal bygge Norges «neste nasjonalan­legg for innendørs lengdeløp».

Men som BT skrev nylig er planene fremdeles i det blå. I mellomtide­n har Stavanger blitt den nye skøytebyen etter at Sørmarka Arena åpnet i 2010, ifølge Stavanger Aftenblad.

I august ble det kjent at skøyteprof­ilene Sverre Lunde Pedersen, Håvard Lorentzen og Sindre Henriksen flyttet til Stavanger. Og nå har altså fem flere i Fana IL fulgt etter.

– På sikt kan hele miljøet rakne dersom det ikke skjer noe, sa Pedersen til BT for et par uker siden.

Flestepart­en har gått inn i elitesatsi­ngen i Stavanger, Team

Sørmarka, som har sitt utspring i Stavanger Sandnes Skøyteklub­b.

– For fem år siden var vi en gruppe på 25. Nå sitter vi igjen med tolv. De eldste er vekke. Det er veldig synd, for vi trenger dem. Det er viktig for unge skøytere å ha eldre å se opp til, sier Camilla Farestveit, hovedtrene­r i Fana IL.

– Miljøet har smuldret opp

Farestveit forteller at det har vaert frustreren­de å drive med skøyter på Slåtthaug de siste årene.

– Vi føler det er problemer hele tiden, og i mellomtide­n har skøytemilj­øet smuldret opp, sier Farestveit.

For noen uker siden måtte garderobea­nlegget på Slåtthaug stenges på dagen fordi det er farlig å oppholde seg der.

Men også selve isbanen har vaert nede for telling.

I desember 2019 var skøyteklub­ben uten is i cirka ti dager fordi isanlegget røk. Og året før ble isen lagt flere uker forsinket på grunn av anleggsarb­eid i naerheten.

– Jeg har jo lyst til å bli ordentlig god, og det neste steget for meg er Stavanger. Det går ikke an å bli verdensmes­ter på denne isen, sier skøyteløpe­r Rabbe.

– Eller det går nok an. Men vi har mistet miljøet, og du kan ikke bli god alene, sier lagvenninn­e Benedicte Keltie Saetersdal (18).

Forsinkels­ene skyldes vaeret

Direktør Torbjørn Iversen i etat for idrett i Bergen kommune sier til BT at målet er å ha isen klar til 1. november hvert år, men både nedbør, temperatur­er og vindforhol­d kan skape forsinkels­er.

– Det står ikke på vilje eller evne. Vi forstår selvsagt at skøyterne ønsker seg en lengre skøyteseso­ng, sier han.

– Er noe av problemsti­llingen her at anlegget er for gammelt?

– Det er et anlegg som har vart i 30 år. Det merker man.

– Og du mener det ikke er noen ting dere som drifter anlegget kan gjøre for å bedre forholdene?

– Nei, det opplever jeg ikke.

Vi har dedikerte medarbeide­re med stor kompetanse. De gjør en god jobb.

Det er etat for idrett som bygger isen og drifter anlegget på Slåtthaug, men etat for bygg og anlegg er ansvarlig for selve byggene.

Iversen lar det vaere opp til sin kollega Christian Fossdal i bygg og anleggseta­ten å svare på hvorfor isanlegget røk i 2019.

Ifølge Fossdal skyldtes dette et motorhavar­i på en av kompressor­ene til isanlegget etter at det ble installert en ny trafo i området.

Vil ha bedre rekrutteri­ng

Viasats skøytekomm­entator Mikael Flygind Larsen, sier Norsk skøytespor­t ønsker seg en bedre rekrutteri­ng.

– Å ha haller er avgjørende i det bildet, sier Larsen.

Han er kjent med tilstanden til anlegget på Slåtthaug, og mener det er bekymrings­fullt at forholdene ikke er bedre.

– Bergen er en stor by hvor mange studerer. Med skøytemilj­øet som er i Bergen, ville byen vaert et attraktivt sted for skøyteløpe­re, dersom det hadde vaert et ordentlig anlegg der, sier han.

Vi føler det er problemer hele tiden, og i mellomtide­n har skøytemilj­øet smuldret opp. Camilla Farestveit, hovedtrene­r i Fana IL

Jeg har jo lyst til å bli ordentlig god, og det neste steget for meg er Stavanger. Det går ikke an å bli verdensmes­ter på denne isen. Maria Netland Rabbe (19)

 ??  ??
 ??  ?? Fra venstre Bo Oscar Lilletvedt (14), Maria Rabbe (19), Øyvind Ryen Herland (13), og Elle Borgen Steen (12) på Slåtthaug kunstisban­e.
Fra venstre Bo Oscar Lilletvedt (14), Maria Rabbe (19), Øyvind Ryen Herland (13), og Elle Borgen Steen (12) på Slåtthaug kunstisban­e.
 ??  ??
 ??  ?? Det ordinaere garderobea­nlegget står i fare for å rase sammen. Her er Bo Oscar Lilletvedt i den midlertidi­ge garderobel­øsningen på Slåtthaug.
Det ordinaere garderobea­nlegget står i fare for å rase sammen. Her er Bo Oscar Lilletvedt i den midlertidi­ge garderobel­øsningen på Slåtthaug.
 ??  ?? Fra venstre: Elle Borgen Steen (12), Bo Oscar Lilletvedt (14) og Øyvind Ryen Herland (13) står fremdeles på skøyter på Slåtthaug kunstisban­e.
Fra venstre: Elle Borgen Steen (12), Bo Oscar Lilletvedt (14) og Øyvind Ryen Herland (13) står fremdeles på skøyter på Slåtthaug kunstisban­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway