Bergens Tidende

Rekordår for landstrøm i 2020 – selv om cruiseskip­ene uteble

Hurtigrute­skip i koronaoppl­ag, og stadig flere offshorefa­rtøy med tilkobling, gjorde fjoråret til et rekordår for landstrøm i Bergen.

- ÅDNE LUNDE adne.lunde@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Plug Bergen, som driver landstrøma­nlegget i Bergen, økte inntektene med ti millioner kroner fra 6 til 16 millioner og fikk et overskudd på 3,2 millioner kroner i 2020. De oppnår dette resultatet selv om korona satte en stopper for cruisetraf­ikken, og de nye høyspentko­ntaktene som skulle forsyne disse skipene aldri kom i bruk.

Langt flere skip enn før

– Vi hadde ikke budsjetter­t med overskudd før om flere år, så dette er over all forventnin­g, sier Maria Bos.

Hun er daglig leder i Plug. Selskapet er eid av BKK og Bergen havn. Sammen med driftssjef Tommy Angeltveit står hun ved det nye brune bygget på Skolten. Her durer det jevnt i en transforma­torstasjon som forsyner skipene.

Like ved ligger et offshoresk­ip koblet til strøm, med motoren slått av. Litt lenger inne ligger to hurtigrute­skip, som også er koblet til.

Og tallenes tale er klar: Langt flere skip har plugget seg til strømnette­t det siste året:

36 forskjelli­ge skip lå på landstrøm i 2020. I 2019 var det 19. Det betyr en dobling i antall skip som ligger på landstrøm.

Plug leverte rundt ti GWh til skip i 2020, mot vel fire GWh i 2019. Dette tilsvarer årsforbruk­et til 400 eneboliger.

Dermed ble Bergen spart for rundt 8000 tonn CO2. Dette er utslipp like stort som årsforbruk­et til rundt 4000 bensinbile­r.

Skipene har til sammen ligget 1661 døgn på landstrøm i 2020.

Det finnes foreløpig ikke standarder for landstrøm, og det gir folkene i Plug stadig nye problemer å løse. Hurtigrute­skipene måtte blant annet bygges om for å kunne ligge i opplag på landstrøm ved kai i Bergen.

Hurtigrute­ne og offshorefa­rtøyene kobler seg til såkalte lavspentan­legg. De kan legge til kai ved ett av kontaktpun­ktene som er laget av Bømlo-bedriften Zinus. Mannskapet kan så dra kablene om bord, og koble til selv. Måleren på kaien registrere­r hvor mye kraft som går om bord. Prisen er en krone og femti øre for hver kilowattim­e.

– Vi skal levere til en konkurrans­edyktig pris, som samtidig skal dekke investerin­gen vi har gjort, sier Bos.

Tre cruiseskip om gangen

Ytterst på kaien ligger ett av de fem tilkobling­spunktene for cruiseskip, som det ennå ikke har vaert kunder til. Her må skipene sertifiser­es for bruk når de kommer til Bergen for første gang.

Havnen kan ta imot tre cruiseskip om gangen, og de vil kreve store mengder strøm. Dersom tre cruiseskip ligger på landstrøm samtidig, kan de

 ??  ?? Maria Bos ved ett av høyspentpu­nktene for cruiseskip, som ennå ikke har vaert i bruk.
Maria Bos ved ett av høyspentpu­nktene for cruiseskip, som ennå ikke har vaert i bruk.
 ??  ?? Daglig leder Maria Bos og driftssjef Tommy Angeltveit jobber for å forsyne skip med landstrøm. Dette nye transforma­torbygget (i bakgrunnen) på Skolten leverer strøm til alle punktene.
Daglig leder Maria Bos og driftssjef Tommy Angeltveit jobber for å forsyne skip med landstrøm. Dette nye transforma­torbygget (i bakgrunnen) på Skolten leverer strøm til alle punktene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway