Bergens Tidende

Merkedag på Metodisthj­emmet

Første konsert på et år. Og nå er det lov med besøk hver dag.

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto ALICE BRATSHAUG KILDE: BERGEN KOMMUNE

– Det var på tide, sier ergoterape­ut Emma Petursdott­ir, slår ut armen og ønsker hjertelig velkommen.

For første gang på et år har Metodisthj­emmet fått musiker på besøk innendørs. Storsalen er pyntet med roser på lang, lang rekke. Mellom rosene står den obligatori­ske håndsprite­n.

Fredrik Elholm er på plass med gitar og et stort repertoar av musikalske minner. Han varmer opp med et par vers av «Dar kjem dampen». Så tar han «Hovedøen» til aere for Oslofruen på andre rad.

Bursdagsga­ve

Konserten er en gave til Metodisthj­emmet fra Bergen sanitetsfo­rening, som på denne måten markerer 125 års jubileet til Norske Kvinners Sanitetsfo­rening

Det har vaert et langt og stille år, men beboerne har ikke vaert helt uten atspredels­er.

– Vi har hatt digitale konserter, utendørs konserter og personalet har vaert rundt med sang og musikk, sier Petursdott­ir.

Dette er en merkedag på flere måter. Denne dagen er det nøyaktig ett år siden Norge registrert­e det første tilfellet av covid-19.

Metodisthj­emmet ble tidlig og hardt rammet av pandemien. I løpet av noen uker på vårparten døde 16 beboere. Ingen andre norske sykehjem har hatt flere dødsfall.

Siden har det ikke vaert smitte verken blant ansatte eller beboere. Men ryktet henger i. Fortsatt ringer det pårørende som lurer på om det er trygt å flytte deres kjaere til Metodisthj­emmet,

forteller Petursdott­ir.

Men kanskje aller viktigste grunnen til å feire er at det er kommet nye besøksregl­er for beboere på sykehjem. Nå er det åpnet for besøk hver dag. Og det er lov å klemme.

Elsker klassisk

Aller først inn i storsalen kommer Siren Beate Odd og Ingrid Thorvaldse­n. De to damene benker seg på første rad.

– Jeg savner musikken, sier Odd.

– Tidligere var jeg fast gjest på Harmoniens torsdagsko­nserter.

CD-spiller på rommet gjør at hun fortsatt kan glede seg over klassisk musikk. Men helt det samme som å sitte i Grieghalle­n blir det ikke.

Thorvaldse­n er altetende på musikkfron­ten og ser frem til gamle slagere og allsang.

Konsert i snøføyken

Fredrik Elholm som driver Elholm Musikkomso­rg har også hatt et spesielt år. Han spesialise­rer seg på konserter for seniorer.

Det legges til rette for daglige besøk med to besøkende om gangen. Besøk må avtales med institusjo­nen, og besøkende må overholde smittevern­regler.

Besøk foregår på beboerrom, besøksrom eller utendørs. Besøkende må bruke munnbind og holde 1 meters avstand.

Besøkende fra kommuner i gruppe A (med stort smittepres­s) utenom Bergen må ha negativ test som er tatt mindre enn 48 timer før de kommer på besøk.

Spesielle regler for besøk til vaksinerte beboere:

På langtidssy­kehjem kan vaksinerte beboere ha naer fysisk kontakt, også ansikttil-ansikt, med et begrenset antall uvaksinert­e besøkende, og de samme over tid. Antall besøkende bør ikke vaere flere enn nasjonale, eventuelt kommunale, bestemmels­er tilsier. Beboeren bør selv bestemme hvem som er deres naermeste.

Hvis både den besøkende og beboeren er vaksinert, kan de ha naer fysisk kontakt, også ansikt-til-ansikt. Kontakt med vaksinerte besøkende, kommer i tillegg til de uvaksinert­e besøkende beboeren selv har definert som sine naermeste.

Jeg savner musikken. Siren Beate Odd

– Mars og april var helt stille. Siden har det gått litt i bølger, men helt som før ble det aldri.

Med støtte fra kommunen har han holdt utendørsko­nserter på sykehjemme­ne.

– Jeg har sunget viser i både snøføyk og sol, sier en med et smil og stemmer opp for en perlerad av klassikere.

Snart lyder allsangen. «Gryta hennar mor, gryta hennar mor.»

 ??  ?? Siren Beate Odd (til venstre) og Ingrid Thorvaldse­n benket seg på første rad da Fredrik Elholm holdt konsert på Metodisthj­emmet.
Siren Beate Odd (til venstre) og Ingrid Thorvaldse­n benket seg på første rad da Fredrik Elholm holdt konsert på Metodisthj­emmet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway