Bergens Tidende

Slik kom den britiske virusvaria­nten til Norge

Den britiske varianten spredde seg i Norge allerede tidlig i desember. Den ble importert til Norge minst 40 ganger fra desember til februar.

- PER ANDERS JOHANSEN per.anders.johansen@aftenposte­n.no

Oslos byrådslede­r Raymond Johansen viet mye av sin pressekonf­eranse søndag til den britiske muterte virusvaria­nten B.1.1.7.

Johansen pekte på den britiske varianten da han stengte butikker og serverings­steder og ba Oslo-folk ikke ta imot gjester i hjemmet.

Virusvaria­nten kom «over landegrens­en i tiden før det ble innført strenge tiltak mot importsmit­te», sa byrådslede­ren.

Men når – og hvordan – kom egentlig varianten til Norge, som nå får skylden for at Oslo stenges ned igjen?

Det norske stamtreet

Virusvaria­nten ble påvist i Storbritan­nia første gang i september.

Over 80 nye ulike koronavari­anter, flere av dem trolig mer smittsomme, kom til Norge etter at regjeringe­n gjorde det lettere å reise til Norge. Om lag 60 nye varianter har norske smittejege­re klart å utrydde.

22. januar ble det første B. 1.1.7-utbruddet kjent i Norge ved et sykehjem i Nordre Follo. Det utløste svaert strenge smittetilt­ak i Oslo og østlandsom­rådet, og senere på Vestlandet.

Allerede nå er varianten dominerend­e i Oslo og flere kommuner i Viken. I hovedstade­n utgjør den 50–70 prosent av alle smittetilf­eller, anslår FHI.

Men i tillegg har FHIs spesialist­er oppdaget flere andre interessan­te trekk. Det gir innsikt i hvorfor vi nå kan vaere på vei mot det danskene og tyskerne har kalt den tredje bølgen.

FHIs graf er stamtreet til den britiske virusvaria­nten i Norge. Den viser 1984 virusstamm­er påvist internasjo­nalt, samt deres slektninge­r som har kommet til Norge.

Grafen viser at B. 1.1.7prøvene fra ulike utbrudd i Oslo og resten av Norge, har en rekke små, men klare genetiske forskjelle­r.

De små fargede prikkene er norske funn av B. 1.1.7-varianten. Det betyr at nye stammer av den britiske varianten har

Slik ser stamtreet til britiske B. 1.1.7-varianten ut i Norge – så langt. Den viser slektskape­t mellom et utvalg av de ulike B. 1.1.7-variantene som så er analysert i Norge, og viser hvordan de stammer fra ulike genetiske tråder. De grå er internasjo­nale linjer mens de fargede er prøver tatt i Norge. kommet til Norge gang på gang, over mange uker.

Grafen viser at virusvaria­nten har kommet seg forbi Norges pandemifor­svar med testing og karantene minst 40 ganger.

De første 17 tilfellene ble påvist i prøver tatt mellom 7. og 13. desember. Men den gang ble et svaert lite antall prøver undersøkt. Regjeringe­n stengte ned grensene og store deler av østlandsom­rådet 23. januar «for å få bedre oversikt».

29. januar ble det innført kraftige innstrammi­nger i utlendinge­rs adgang til innreise til Norge.

– Ute i samfunnet lenge

– Denne varianten har sannsynlig­vis vaert her lenge, sier avdelingsl­eder og professor Elling Ulvestad ved mikrobiolo­gisk avdeling på Haukeland universite­tssykehus.

Som følge av at FHI hadde liten kapasitet til å sekvensere prøver av koronaviru­set, begynte Haukeland sykehus å gjøre dette selv.

– Når vi ser det vi fant og hvor utstrakt den var da vi begynte å analysere langt mer i Bergen, så må varianten ha vaert ute i samfunnet lenge, sier Ulvestad.

– Stamtreet FHI har laget av B. 1.1.7-varianten i Norge, tyder på minst 40 ulike importer til landet?

– Det må minst ha vaert så mange. Det er avhengig av hvordan man har undersøkt varianten. Det skjer hele tiden mutasjoner i viruset. Også den engelske varianten har en rekke undergrupp­er. Dermed kan du sannsynlig­vis se forskjelle­ne på de ulike introduksj­onene, sier Ulvestad.

Er stoppet flere steder

Også Bergen ble stengt ned da det påvist tilfeller av varianten. Men i motsetning til Oslo er smittekurv­en i Bergen så langt mer positiv.

Ulvestad mener det viktigste er å oppdage raskest mulig om folk er smittet eller ikke, og ikke nødvendigv­is hvilken variant av koronaviru­set de har.

– Den britiske varianten er fortsatt til stede i Bergen. Men det er ikke noen spesiell bekymrings­full situasjon i Bergen nå. Smittetall­et er rundt 0,7, sier Ulvestad.

– Hva kan vaere grunnen til at den britiske varianten ikke har utløst en så stor smitteveks­t i Bergen som Oslo?

– Det er vanskelig å si. Byene er så ulike. Oslo er en større by, folk bor tettere, og det er langt flere ulike kulturelle grupper. Det er nok vanskelige­re å slå ned smitten i Oslo enn i Bergen.

Til Norge fra mange land

Så langt er det bekreftet at B. 1.1.7-varianten er kommet til Norge fra Storbritan­nia, De forente arabiske emirater, Italia og Øst-Europa.

Trolig er antallet land mye høyere. Utbruddet i Ulvik kom for eksempel fra Italia.

Danmark har sammen med Island, Storbritan­nia og Australia verdens beste overvåking av virusvaria­nter.

Danskene undersøkte forrige uke 84 prosent av alle bekreftede smittetilf­eller i landet. Det viser at B. 1.1.7-varianten utgjør 66 prosent av prøvene i Danmark. Virusvaria­nten er påvist hos personer som har vaert på reise i 31 ulike land.

Aftenposte­n har lørdag og søndag forsøkt å få en kommentar til saken fra Folkehelse­institutte­t uten å lykkes.

 ?? FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN ?? Oslo stenges ned etter økte smittetall. Både helsemyndi­ghetene og Oslo kommune legger det meste av skylden på den muterte britiske varianten.
FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN Oslo stenges ned etter økte smittetall. Både helsemyndi­ghetene og Oslo kommune legger det meste av skylden på den muterte britiske varianten.
 ??  ?? Kilde: FHI
Kilde: FHI

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway