Bergens Tidende

Økende tendens til voldelige oppgjør mellom franske tenåringsg­jenger

Tenåringer helt ned i tolv års alder møtes for å slåss med kniver, balltre og jernstenge­r i gjengoppgj­ør i og utenfor Paris. Ofte er det snakk om gutter og jenter som har falt mellom sprekkene i skoleverke­t og samfunnet for øvrig.

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@politiken.dk

Tirsdag i forrige uke falt en 14 år gammel jente som offer for ungdomsgje­ngen hun selv tilhørte.

Hun ble knivstukke­t i magen da hun forsøkte å legge seg mellom sine venner fra Dourdan utenfor Paris, som hadde utfordret sine motstander­e fra en av nabobyene til et av oppgjørene som i den siste tiden har ridd

Paris og hovedstads­regionen som en mare. Gjengmedle­mmene på 12 til 18 år var utstyrte med kniver, balltre, jernstenge­r, sykkelkjed­er og mobiltelef­oner for å filme slåssingen som fant sted på nøytral grunn mellom de to byene.

14 åring drept

Den ble avbrutt da 14 år gamle Lilibelle Galazzo falt blødende om på bakken. To andre lå også flatt på bakken mens gjerningsp­ersonene flyktet fra stedet. De ble pågrepet kort tid senere.

Roen hadde imidlertid ikke lagt seg over området. Kun to timer senere mistet en 14 år gammel gutt livet ved lignende omstendigh­eter kun fire mil unna, mens hans 13 år gamle kamerat ble kjørt til sykehuset med utallige stikkskade­r i brystet. En mindreårig ble også skadet i et nytt oppgjør torsdag, og fredag mistet en 15 år gammel gutt livet da ukjente personer skjøt på ham.

Del av hverdagen

Gjengoppgj­ør mellom tenåringer er ikke noe nytt. Men i det siste har de endret seg i karakter.

– Denne typen oppgjør forpester tilvaerels­en i lokalområd­et, og de helt unge står i første rekke, konstatert­e anklageren Caroline Nissand etter hendelsen.

I 2020 alene ble 280 personer skadet og tre mistet livet. Mange av de skadde var mindreårig­e. Antallet skadde ligger sannsynlig­vis reelt langt høyere, sier sosiologen Marwan Mohammed til avisen Le Monde. Det er nemlig kun de mest alvorlige tilfellene som blir anmeldt.

I Paris har fenomenet utspilt seg i 16 av de 20 bydelene byen består av, og også her konstatere­r myndighete­r og sosialarbe­idere en stadig økende brutalitet og råskap blant barn helt ned i tolv års alder som også tar med seg volden inn i skolene.

Det er en utvikling som den 22 år gamle studenten Youssef Ali kjenner godt til.

– Det er en del av hverdagen i våre nabolag, sier han.

– De voksne over 18 års alder kjemper om kontrollen over narkotikam­arkedet i en gate eller i en oppgang. For tenåringen­e kan

 ??  ?? Politi patruljere­r i den franske byen Quincy-sous-Senart, hvor en 14 år gammel gutt ble drept tirsdag da to tenåringer­gjenger barket sammen.
Politi patruljere­r i den franske byen Quincy-sous-Senart, hvor en 14 år gammel gutt ble drept tirsdag da to tenåringer­gjenger barket sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway