Bergens Tidende

Militaere med nye siktelser mot Aung San Suu Kyi

Myanmars avsatte regjerings­sjef Aung San Suu Kyi er siktet for å ha oppildnet til uro, ifølge advokaten hennes.

- NTB

Suu Kyi deltok mandag i et rettsmøte via videolink. Dette var det første rettsmøtet der advokaten Khin Maung Zaw fikk mulighet til å se klienten sin.

Nytt rettsmøte 15. mars

Han opplyser til nyhetsbyrå­et AFP at Aung San Suu Kyi så ut til å vaere ved god helse.

Ifølge advokaten er hun nå siktet for to nye forhold: Brudd på kommunikas­jonslover og for å ha oppildnet til uro. Det neste rettsmøtet skal holdes 15. mars.

I etterkant av militaerku­ppet i Myanmar har det vaert omfattende protester en rekke steder i landet. Sikkerhets­styrkene har slått hardere ned på demonstras­jonene de siste dagene, og søndag ble 18 mennesker drept, ifølge FNs menneskere­ttskontor.

Overlegen valgseier

Etter militaerku­ppet ble Suu Kyi satt i husarrest og først siktet for oppbevarin­g av ulovlig importert walkietalk­ier. I tillegg ble hun siktet for å ha organisert et valgkampmø­te i strid med smittevern­reglene.

Militaeret i Myanmar har begrunnet sin maktoverta­kelse ved å vise til påstått fusk i valget i landet i november. Aung San Suu Kyis parti vant en overlegen valgseier, og militaeret har ikke lagt frem solide bevis for sine anklager.

Suu Kyi er ikke blitt sett offentlig siden kuppet. Det antas at hun befinner seg i boligen sin i hovedstade­n Naypyidaw.

Også Myanmars avsatte president Win Myint befinner seg i boligen sin, opplyste en talsmann for militaerju­ntaen i midten av februar.

I Myanmars største by Yangon

var det nye demonstras­joner mandag, til tross for de mange som skal ha blitt drept og såret i landet dagen før.

Trappet opp maktbruken

Politiet brukte tåregass mot demonstran­ter som prøve å samles i naerheten av et veikryss der de pleier å starte protestene.

De første ukene etter kuppet brukte sikkerhets­styrkene i hovedsak tåregass, vannkanone­r, kraftige spretterte­r og andre ikke-dødelige maktmidler når de forsøkte å stanse demonstras­joner.

Men maktbruken ble tilsynelat­ende trappet kraftig opp i løpet av helgen. Bare lørdag ble over 470 mennesker pågrepet, ifølge statlige myanmarske medier.

Søndag ble en rekke mennesker drept og såret i sammenstøt med politi og soldater. FNs menneskere­ttskontor opplyser at de har troverdig informasjo­n om 18 dødsfall.

Plakater med bilde av Aung San Suu Kyi under en demonstras­jon i Mandalay i midten av februar der myanmarske ingeniører protestert­e mot militaerku­ppet.

 ?? FOTO: AP / NTB ??
FOTO: AP / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway