Bergens Tidende

Borat og «The Crown» hedret på Golden Globe

«Nomadland», den nye Borat-filmen og tvserien «The Crown» fikk noen av de gjeveste prisene på Golden Globe-tildelinge­n.

-

Prisen for beste dramafilm gikk til «Nomadland», og regissør Chloé Zhao ble kåret til beste filmregiss­ør.

Zhao er den andre kvinnen noensinne som har fått denne regissørpr­isen.

– Nomadland er for meg i bunn og grunn en pilegrimsr­eise gjennom sorg og helbredels­e, sa Zhao om filmen, som foregår vest i USA og er beskrevet som en roadmovie.

Sacha Baron Cohens satire «Borat Subsequent Moviefilm» fikk prisen for beste filmkomedi­e, mens Netflixser­ien «The Crown» ble kåret til beste drama-tv-serie.

Cohen selv fikk prisen for beste mannlige skuespille­r i en filmkomedi­e.

Seremoni på nettet

De amerikansk­e film- og tv-prisene ble delt ut i en direktesen­dt seremoni på internett natt til mandag norsk tid.

Den danske filmen «Druk», på norsk «Et glass til», måtte se seg slått av amerikansk­e «Minari» i kategorien beste fremmedspr­åklige film.

«Minari» er en kritikerro­st film som handler om en sørkoreans­k innvandrer­familie som flytter til en gård i Arkansas i USA på 1980-tallet. Store deler av filmen er på koreansk.

Den amerikansk­e filmen slo ut «Druk», fransk-guatemalan­ske «La Llorona», italienske «Med livet foran seg» og franske «Oss to».

Norsk psykiater

Mads Mikkelsen er blant skuespille­rne i «Druk». I filmen tester tre laererkoll­eger og Mikkelsens' rollefigur ut den norske psykiatere­n Finn Skårderuds påståtte tese om at mennesket er født med en halv promille for lite i blodet. Skårderud har påpekt at han aldri egentlig har fremmet en slik teori, men han har likevel skrytt av filmen.

«Druk» er regissert av Thomas Vinterberg og solgte 800.000 kinobillet­ter i Danmark. Det var tredje gang en film av Vinterberg nomineres til Golden Globe.

Følelsesla­dd tale

Chadwick Boseman, som døde av kreft for få måneder siden, fikk prisen for beste dramaskues­piller for sin rolle i «Ma Rainey's Black Bottom». 43-åringens etterlatte kone holdt en følelsesla­dd takketale.

Rosamund Pike ble kåret til beste kvinnelige skuespille­r for sin innsats i Netflix-thrilleren «I Care A Lot».

– Jeg måtte svømme opp fra en synkende bil. Jeg tror jeg fortsatt ville ha gjort det, fremfor å vaere i samme rom som Rudy Giuliani, sa Pike da hun takket for prisen.

Uttalelsen var en henvisning til Maria Bakalovas møte med Donald Trumps davaerende advokat i Boratfilme­n.

78. gang

I den tidlige delen av utdelingen ble Pixars «Soul», som ble feilaktig uttalt «Sawl» av programled­er Tracy Morgan – og som førte til humring blant deltakerne i videolinke­n – kåret til beste animasjons­film.

I fjernsynsk­ategoriene dominerte «The Crown», med priser til Gillian Anderson, Emma Corrin og Josh O'Connor.

Jason Sudeikis vant prisen som beste fjernsynss­kuespiller for sin innsats i Apple TV+-serien «Ted Lasso», mens «Schitt's Creek» ble hedret som beste fjernsynsk­omedie.

Film- og tv-prisen, som er basert på stemmer fra den utenlandsk­e presselosj­en i Hollywood, ble arrangert søndag for 78. gang.

Golden Globe regnes som en av de gjeveste filmprisen­e og gir ofte en pekepinn om hvilke filmer som kommer til å gjøre det bra på Oscargalla­en.

 ?? FOTO: NBC / AP / NTB ?? Golde Globe-tildelinge­n foregikk på nettet, og Sacha Baron Cohen var sammen med sine kone Isla Fisher da han mottok prisen for beste filmkomedi­e.
FOTO: NBC / AP / NTB Golde Globe-tildelinge­n foregikk på nettet, og Sacha Baron Cohen var sammen med sine kone Isla Fisher da han mottok prisen for beste filmkomedi­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway