Bergens Tidende

Å røre i Sylvis gryte

Sylvi Listhaug mener det er stor forskjells­behandling i koronastøt­ten til kultur og naeringsli­v. Det har fått kunstner Agnes Nedregård til å fundere.

-

VI TAR HATTEN av for Sylvi Listhaug. Hun vet hvordan hun skal få oss til å danse, alle sammen. Media biter først, kunstnerne spretter opp som om baken hadde tatt fyr, og jommen klarer hun ikke å snu hodene også på dem som ikke selv er direkte berørt av tema hun tar opp.

Hvordan klarer hun det? Det må jo bety at det hun gjør er noe mer enn et smart markedsfør­ingsstunt – at hun rører i en gryte hvor det er noe på bunnen som berører oss alle.

DEN SISTE UKEN har Sylvi vaert på banen igjen, med et utspill om forskjells­behandling i koronastøt­ten til kultur og naeringsli­v.

Det har naturlig nok fått mange til å reagere, også oss. Jeg er med i Alt Går Bra, en kunstnergr­uppe som har satt oss fore å røre litt i Sylvis gryte. Filosofen Immanuel Kant satt på kammeret sitt på slutten av 1700-tallet og funderte, og kom frem til denne lille perlen: «Den lette duen som skjaerer luften i fri flukt og merker luftmotsta­nden, kunne innbille seg at den ville ta seg enda mer ubesvaeret frem om rommet var lufttomt».

HVA MED OM vi forestille­r oss at kulturen var luftmotsta­nden vi trenger for å fly?

Så ikke kom og fortell oss at folk ikke bryr seg om kunst og kultur. Kulturen finnes så snart trollet lukter menneskebl­od. Hver dag ser, hører, spiser og leser vi kulturprod­ukter. Vi hører på musikk, vi ser filmer, vi ruller gjennom sosiale medier fullspekke­t av bilder og videoer skapt av profesjone­lle kunstnere. Jada, på mange ulike nivåer, og i mange ulike formater, men man må jammen lukke seg godt inne før man ikke støter på kulturen i løpet av en dag. Vi vet vi har Sylvis støtte her. Klart hun også er glad i kultur, noe annet er en komplett misforståe­lse.

DET STORE SPØRSMÅLET er hvorfor profesjone­ll kultur oppleves så fjernt for så mange, så fjernt at samfunnets selvpålagt­e oppgave med å sørge for at grunnforsk­ningen holdes i live kan trues, eller i det minste oppleves som truet. Det er jo den profesjone­lle kulturen som skal holde oppdriften i gang, om vi overlater kulturen til kulturminn­er og frivilligh­eten, risikerer vi at luften stagnerer og duen faller ned. Hvorfor begynte så mange å spille sjakk i Norge når Magnus Carlsen ble sjakkmeste­r? Mestrene inspirerer, og drar med seg mange i dragsuget når de får det til.

KUNSTHISTO­RIKEREN ARNOLD HAUSER mente at kunsten er fundamenta­lt menneskeli­g, og at vi utøver og utvikler vår menneskeli­ghet når vi skaper ting og bearbeider dem. Det høres ut som noe det verd å ta vare på. En motvekt mot robotifise­ring av tilvaerels­en, ikke sant? Men for at kunsten skal oppretthol­de en slik funksjon, må den ivaretas med kjaerlig hånd og en seriøs tilnaermin­g, både av politikere, kunstnere og alle andre.

Ja, den profesjone­lle kunsten har sin elitistisk­e side, som det kan vaere lett å la seg blende og bli provosert av. Men. Vi må ikke glemme at elitene sjelden finner på noe helt selv. Og at, som med så mye annet i samfunnet, er det noen som skummer fløten mens andre svetter. Svetter og strever til diamanten begynner å skinne – men så er det så altfor lett at den diamanten glipper inn i andres hender. Sånn er det også for kunstnerne.

SPØRSMÅLET ER HVORDAN vi kommer dit hvor det profesjone­lle kunstfelte­t er i stand til å oppfylle sin oppgave og produsere noe som vi som menneskehe­t kan stå å se på etterpå og si: Wow, det er vi stolt over, at vi som menneskehe­t har klart å skape.

Når det gjelder mestre som Magnus Carlsen, var han ikke født inn i et vakuum. Noen hadde banet veien for ham. Hvor mange fotballspi­llere må til for å skape Braut Haaland? Hvor mange drømmere har trikset, løpt og scoret i time etter time, år etter år, før én av dem, endelig, ble en stjerne?

HVOR MANGE HARDTARBEI­DENDE kunstnere måtte prøve og feile før Johan Christian var i stand til å svinge penselen slik at Bjerk i storm fikk det overbevise­nde uttrykket av stolt standhafti­ghet der den klamret seg til fjellvegge­n, eller Adolph og Hans fikk sollyset til å reflektere­s så fint i tindene over Brudeferde­n i Hardanger?

God, profesjone­ll kunst er arbeid. Seriøse, ambisiøse kunstnere svetter. Arbeider. Arbeider med hendene. Som deg. Øve, finpusse, skrote, krølle sammen arket, begynne på nytt.

Allemannse­ie! Det var det ordet vi lette etter. Fordi det kunstnere skaper, det er vi vant til å se på som allemannse­ie. Kulturarve­n vår. Vi eier det litegranne alle sammen. Det er derfor vi har blitt enige om å betale litt for det alle sammen, fordi det er vårt. Det tilhører oss.

OG DET ER vel kanskje derfor vi alle føler at vi har lov til å ha en mening om det. Og det er vel greit? Det betyr jo slett ikke det samme som at vi vil det skal forsvinne!

Vi for vår del, vi tror alt går bra til slutt.

 ?? ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? Agnes Nedregård er med i kunstnergr­uppen «Alt Går Bra».
ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN Agnes Nedregård er med i kunstnergr­uppen «Alt Går Bra».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway