Bergens Tidende

Hvorfor trener Brann på andre idretter enn fotball?

Jogging gjør ikke fotballspi­llere bedre til å spille fotball.

- ALEXANDER BENDIKSEN Trener, Ullern Fotball

ELITESERIE­KLUBBENE ER GODT i gang med oppkjøring­en til ny sesong og som vanlig trenes det «hardere enn noen gang». Både Rosenborg og Viking har vaert ute på joggetur 06.30 om morgenen. Samtidig har SK Brann «løpetrenin­g». Denne løpingen kommer i tillegg til fotballtre­ning, ofte seinere på dagen. Spørsmålet som bør stilles er: Hvorfor?

BLIR FOTBALLSPI­LLERE BEDRE til å spille fotball av å jogge? Objektivt består idretten av tre komponente­r; kommunikas­jon, valg og utførelsen av disse valgene.

Dess høyere nivå fotball spilles på, er det først og fremst tid og rom som reduseres – altså spillet spilles i et høyere tempo. Konklusjon­en blir at spillere og lag som skal spille på et høyere nivå, må vaere i stand til å utføre gode fotballhan­dlinger i et høyere tempo enn tidligere, i tillegg til å utføre disse så ofte som mulig.

Vil det ikke da vaere logisk at all tid brukes på fotball? Kåre Ingebrigts­en plasserte Daouda Bamba på kanten i første treningska­mp mot Molde og uttalte at «han trenger å løpe og det må han som kant».

Bamba, Branns soleklare spissvalg, skal altså spille kant i treningska­mper fordi han må bli bedre til å løpe. Med andre ord ofres fotballutv­ikling til både Bamba og resten av laget for evnen til å løpe.

MOTARGUMEN­TET EN OFTE blir møtt med ligner på dette; «jo, men vi må bygge et fysisk grunnlag for en lang sesong». Det man mest sannsynlig mener, er at de må vaere godt trent for å tåle mange kamper over en lang sesong.

Bruker Ingebrigts­en-brødrene eller

Karsten Warholm store deler av oppkjøring­en til mesterskap til å spille fotball?

FOTBALLFAG­LIG FORSKNING OG empiri viser at dersom en skal tåle mange fotballkam­per over en lang sesong, bør grunnlaget legges gjennom å spille fotball, logisk nok, på et stadig høyere tempo og over lengre tid.

Spillere som står opp 06.30 for en times joggetur reduserer sjansen for at de klarer å spille fotball på høyere tempo om ettermidda­gen. Mest sannsynlig kommer de til fotballtre­ningen litt sliten og er derfor ikke i stand til å gjøre fotballhan­dlingene så raskt som de ellers ville. Med andre ord vil mange treninger foregå i et lavere tempo og spillerne forblir på samme ferdighets­nivå.

Et annet vesentlig poeng er at dersom denne belastning­en foregår over tid, vil også skadene hope seg opp. Hvor ofte hører vi ikke om spillere som blir skadet ila oppkjøring­en? Dette blir beskrevet som «uhell», mens det i de fleste tilfeller er på grunn av for mye trening på for kort tid.

HVA KAN VAERE årsaken til at mange trenere velger en slik treningsme­todikk? De fleste fotballtre­nere har hatt en lengre karriere som spiller bak seg og vaert vant til at treningen gjennomfør­es på en gitt måte, under ulike trenere, og har dermed opparbeide­t seg mye erfaring.

Når de senere blir trener er det mest naturlig at deler av trenergjer­ningen utføres slik de var vant til mens de selv spilte. Med andre ord mye erfaringsb­asert kunnskap. Det betyr ofte at treningsar­beidet baseres på subjektiv erfaring i stedet for objektiv kunnskap, og om du lykkes eller ikke, er mer eller mindre tilfeldig.

DU HØRER OFTE nyansatte trenere si at i fjor var vi for dårlig trent. Kan det heller vaere at i fjor var spillerne for dårlig til å spille fotball fordi store deler av treningsti­den ble brukt til andre ting enn å spille nettopp fotball?

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Branns trenerteam Eirik Horneland, Tom Mangersnes og Kåre Ingebrigts­en i Vestlandsh­allen.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Branns trenerteam Eirik Horneland, Tom Mangersnes og Kåre Ingebrigts­en i Vestlandsh­allen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway