Bergens Tidende

Jeg har mistet tilliten til staten Norge

- AIKE PETER ROTS Førsteaman­uensis ved Institutt for kulturstud­ier og orientalsk­e språk, UiO

OM NORGE STENGER grensene sine for EUborgere, bryter det vår rett til fri bevegeligh­et. Alle har rett til å reise til, jobbe og bo i et annet EU/EØS-land, ifølge europeisk lov.

Jeg er helt enig i at unødvendig­e reiser bør unngås så lenge vi er i en pandemi. De som likevel må reise, på grunn av jobb eller familiefor­hold, bør gå i karantene.

Jeg har full forståelse for at vi trenger obligatori­sk testing og karantene for dem som kommer fra områder med høyt smittepres­s. Problemet er at folk ikke får komme inn selv om de tester seg og går i karantene.

Det er sjokkerend­e hvor enkelt og ivrig norske politikere, journalist­er og mange andre nordmenn akseptert dette bruddet på retten til fri bevegeligh­et. «Steng grensene», har folk både på høyre- og venstresid­en ropt i månedsvis, i aviser, sosiale medier og kommentarf­elt. Nå har de fått det de ville.

NORSKE MEDIER HAR konsekvent portretter­t covid-19 som et «utenlandsk» virus, «importert» til landet av arbeidsinn­vandrere og turister. Sentralt for denne vinklingen, er de vidt brukte nyordene «importsmit­te» og «innvandrer­smitte».

I virkelighe­ten har antallet personer smittet utenlands vaert relativt lavt i månedsvis. Og så lenge man har et fungerende system for testing og karantene, vil ikke de få som tester positivt etter å ha kommet inn, smitte andre.

«Stenger vi grensene, vil smitten gå ned, og vi kan gå tilbake til normalt». Det har vaert den dominerend­e beskjeden i mediene i måneder nå. Men hva har skjedd? Grensene er stengt, men smitten stiger likevel. Fordi smitten sirkulerer lokalt.

MILLIONER AV EUROPEERE er avhengige av retten til fri ferdsel i EU/EØS-området. For eksempel fordi vi bor i ett land, men arbeider i et annet. Inntil nylig var ikke det et problem, og ingen forventet at denne retten skulle bli fratatt oss så brått.

Mange av oss har slektninge­r eller partnere i andre europeiske land. Den norske regjeringe­n tillater ikke foreldre fra EU-land å komme på besøk til barna sine om de er over 18 år. De tillater ikke at besteforel­dre eller søsken kommer. De tillater ikke engang ugifte partnere.

PÅ SOSIALE MEDIER og i avisene kan man lese mange historier om folk som lider fordi de ikke kan vaere sammen med sine kjaere. Mange av oss er avhengige av retten til fri bevegeligh­et.

Vi følger med på hver pressekonf­eranse. Helseminis­ter Bent Høie har gode nyheter: De som bor på sykehjem kan klemme igjen! Men så forteller justismini­ster Monica Maeland oss at grensene vil holde stengt. Ingen klemming for oss som naivt trodde at vi kunne leve et liv på tvers av landegrens­er.

I TI ÅR trodde jeg at de fleste nordmenn var internasjo­nalt orienterte. Etter all retorikken om å «stenge grensene» og «importsmit­te», er jeg ikke så sikker lenger. Jeg trodde også at den norske stat brydde seg om internasjo­nale avtaler og retter. Jeg tok feil.

Dette påvirker folks mentale helse. Norske kolleger forsikrer meg om at de savner sine foreldre også; at de ikke har reist hjem på måneder heller. Men om noe alvorlig skulle skje, har de i det minste muligheten til å besøke familien; eller de kan komme på besøk for å hjelpe i vanskelige situasjone­r. Den muligheten har ikke vi.

JEG FORVENTER AT grensene åpnes før sommeren, i det minste for Schengenom­rådet. Men jeg er bekymret for presedense­n dette setter. Nasjonalis­tene på høyresiden har fått det de har drømt om i årevis: Stengte grenser. Hva stopper dem fra å gjøre dette igjen, når en ny mulighet dukker opp?

Så hvem beskytter retten vår til fri bevegeligh­et i EU/EØS-området, om ikke nasjonale myndighete­r gjør det, og EUinstitus­jonene er for svake til å håndheve den? Jeg har mistet tilliten til staten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway