Bergens Tidende

Rothaugen-elev Philippe og familien hans måtte reise hjem fra vinterferi­e

Da 13 år gamle Philippe havnet i karantene, prøvde mamma Kari å få testet ham på Geilo. Beskjeden var ikke til å ta feil av. Pakk bilen og dra hjem igjen.

- RUNE CHRISTOPHE­RSEN rune.christophe­rsen@bt.no LINDA HILLAND l MARIUS WIIG HOLMEN foto ØRJAN DEISZ

349 personer ved Rothaugen skole må i karantene etter smitteutbr­udd. En av dem det gjelder er 8.-klassingen Philippe Lithun. Han fikk beskjeden mens han var på vinterferi­e på Geilo lørdag kveld.

– Da hadde vi stått på ski hele dagen og oppført oss helt vanlig, sier mamma Kari Grinde.

Hele søndagen holdt de seg i leilighete­n de hadde leid. De prøvde å komme i kontakt med kommunen for å finne ut det var mulig å få testet gutten på Geilo. Mandag kom svaret via en tekstmeldi­ng. Hol kommunen ønsket ikke at folk skulle tilbringe karantenet­iden i deres område, og oppfordret dem om å dra hjem igjen til Bergen.

– Det ble noen dyre timer for oss der oppe, sukker Kari Grinde.

Bekymret på Geilo

Hun viser til at de hadde kjøpt skikort for hele familien for tre dager, samt leid ski til barna. Det ble med den ene turen i bakken på lørdagen.

Mandag klokken 16 ankom mamma Kari, pappa Harald og barna Elida (8) og Philippe (13) hjemmet på Skansen. Etter å ha tømt bilen for ski og bagasje, gikk turen videre til teststasjo­nen.

– Jeg tror det er ganske liten risiko for at jeg er smittet. Jeg har ikke noen symptomer i alle fall, sier Philippe.

Bergen kommune oppfordrer nå alle som er i karantene mens de er på vinterferi­e om å reise hjem.

– Vi oppfordrer dem til å reise til Bergen og teste seg der, forutsatt at de kan reise på en trygg måte, sier smittevern­overlege Frank van Betten.

På Geilo er det frykt for at koronasmit­tede bergensere skal overbelast­e kommunens apparat. Ordfører Petter Rukke i Hol slutter seg til rådet fra Bergen kommune.

– Vi oppfordrer sterkt til dette, etter utfordring­er fra vinterferi­en forrige uke. Vi er bekymret for at folk skal bli dår

lige etter de har reist opp, sier han.

– Personer som sitter i karantene på hytten har gitt oss store utfordring­er, fortsetter han.

Ordføreren viser til at mange ser på slalåmbakk­en som uproblemat­isk, og at smittespor­ingen kan bli veldig omfattende.

– Vi har kapasitet, men vi er ikke dimensjone­rt for et større utbrudd her, forklarer Rukke.

På spørsmål om folk skal dra hjem uansett om de ikke har bil, svarer han:

– Dette er litt av utfordring­en. Men det viktigste budskapet er jo smittevern­anbefaling­ene om å holde avstand og bruke munnbind og så videre.

Kommuneove­rlege Silje Koldal understrek­er også hvor viktig det er å overholde karantenep­likten.

Generelt er Rukke tilfreds med hvordan flertallet har oppført seg og lyttet til oppfordrin­gene, og sier folk må ta kontakt med kommunen dersom de har spørsmål.

Minst én elev smittet

De siste dagene har et utbrudd ved Rothaugen skole sendt mange i karantene. Den første laereren fikk påvist smitte sent onsdag kveld.

Mandag formiddag opplyste rektor Hanne Hovland, som selv er smittet, at det er totalt åtte personer med påvist covid19 ved skolen. Minst én elev er smittet, ifølge smittevern­overlegen.

Det er ikke kjent om noen er smittet av nye virusvaria­nter.

349 personer er satt i karantene. 330 av dem er elever, mens 19 er ansatte. Det vil si at over halvparten av elevene på ungdomssko­len i sentrum er i karantene.

– Flere med positiv test fører til mer smittespor­ing og dermed flere i karantene, opplyser rektor Hovland.

– Ta telefonen!

Trond Egil Hansen, medisinsk fagsjef i Bergen kommune, sier det viktige nå er at personer med tilknytnin­g til Rothaugen svarer på telefon. Det kan vaere smittespor­erne som prøver å få kontakt.

Han har følgende råd:

– Vi ønsker at de fleste er i karantene i sitt eget hjem. Hvis man først har reist bort, må man vurdere om man kan reise hjem på en forsvarlig måte. Å kjøre egen bil er greit. Man kan selvfølgel­ig ikke reise kollektivt.

Det samme rådet gjelder hvis man får symptomer på covid-19 på ferie: Kan du reise hjem på forsvarlig vis, så gjør det. Hvis ikke, må du vurdere om stedet du er på er egnet for karantene – altså om du kan bo der uten å komme i kontakt med andre.

– Selv om man er i karantene eller har symptomer, kan man kjøre bil sammen med egen familie, men resten av familien er da også pålagt karantene. Den som har symptomer bør bruke munnbind, sier Hansen.

– Hvordan får man testet seg når man er bortreist?

– Vi anbefaler alle som må i karantene om å teste seg. Hvis det er vanskelig å komme seg hjem, må man ta kontakt med kommunen man er i og avtale testing der.

Pliktet til å gå i karantene

Smittespor­erne vil etter planen kontakte samtlige som må i karantene i løpet av mandag kveld.

– Det er tankevekke­nde at et lite antall påvist smittede fører til karantene for så mange. Det viser hvilken utfordring det er når noen har svaert mange naerkontak­ter, sier Hansen.

Alle som har mottatt varsel på SMS eller e-post fra smittespor­ingskontor­et eller skolen, plikter å gå i karantene.

– Siden det er mye mutantviru­s i Bergen, anbefaler vi i tillegg husstandsm­edlemmene å gå i ventekaran­tene inntil første prøvesvar fra naerkontak­ten foreligger, sier Frank van Betten.

For tobarnsfam­ilien fra Skansen ble det en kort vinterferi­e. Planen var å reise hjem igjen tirsdag kveld. 13 år gamle Philippe tar det hele med fatning.

– Jeg hadde gledet meg litt til å gå på ski, men det går bra.

Ti dagers karantene gir ham nemlig god tid til å dyrke en annen stor hobby.

– Jeg sitter nå mye på rommet mitt og spiller uansett, forteller han.

Minstejent­en Elida var litt mer lei seg.

– Det var veldig kjekt å stå på ski lørdag. Det var kjedelig at vi måtte dra hjem så tidlig, sier hun.

Det ble noen dyre timer for oss der oppe.

Kari Grinde om den korte vinterferi­en

 ??  ?? Philippe (13) er en av 349 elever fra Rothaugen som må i karantene.. Her er Philippe, mamma Kari Grinde, Elida (8) og Harald Askerhaug på vei hjem med ski og bagasje etter en altfor kort ferie på Geilo. Da 13-åringen havnet i karantene, prøvde mamma Kari å få testet ham på Geilo. Beskjeden var ikke til å ta feil av. Pakk bilen og dra hjem igjen.
Philippe (13) er en av 349 elever fra Rothaugen som må i karantene.. Her er Philippe, mamma Kari Grinde, Elida (8) og Harald Askerhaug på vei hjem med ski og bagasje etter en altfor kort ferie på Geilo. Da 13-åringen havnet i karantene, prøvde mamma Kari å få testet ham på Geilo. Beskjeden var ikke til å ta feil av. Pakk bilen og dra hjem igjen.
 ??  ?? Philippe (13), mamma Kari Grinde, Elida (8) og Harald Askerhaug pakker ut skiene etter en altfor kort ferie på Geilo.
Philippe (13), mamma Kari Grinde, Elida (8) og Harald Askerhaug pakker ut skiene etter en altfor kort ferie på Geilo.
 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE SAEVIG ?? Ordfører Petter Rukke i Hol kommune ber bergensere som må i karantene om å dra hjem.
FOTO: RUNE SAEVIG Ordfører Petter Rukke i Hol kommune ber bergensere som må i karantene om å dra hjem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway