Bergens Tidende

Til militaert angrep 36 dager etter innsettels­en

USAs angrep mot iranskstøt­tede mål i Syria utløser en rekke dilemmaer i Joe Bidens tilnaermin­g til Midtøsten.

- MICHAEL JARLNER michael.jarlner@politiken.dk Journalist i Politiken

Det skulle ikke ta mer enn 36 dager etter innsettels­en av Joe Biden som USAs president til han iverksatte sitt første militaere angrep.

Angrepet fant sted torsdag mot iranskstøt­tede militser i Syria, og var ment som hevn for en rekke angrep mot amerikansk­e interesser i nabolandet Irak.

Slo de amerikansk­e missilene ned i feil land? Og betyr dette at demokraten Joe Biden er bestemt på å fortsette den amerikansk­e tradisjone­n med kriger i andre deler av verden?

De korte svarene: Nei og nei. Det litt lengre svaret: Det er naermest stikk motsatt.

Lei av Midtøsten

Joe Biden ville nettopp ikke slå til mot mål i Irak, selv om det var der USA hadde blitt angrepet. Angrepet var derfor lagt opp slik at det sendte alle de signalene det skulle, uten å dra Joe Biden ned i et unødvendig kaos i Midtøsten.

«President Joe Biden er lei av å måtte forholde seg til Midtøsten», lød det da nyhetsnett­stedet Politico for noen dager siden forklarte hvilke briller Joe Biden ser verden med.

For selv om Bidens angrep i Syria umiddelbar­t kunne virke motstriden­de, der han ble den femte amerikansk­e presidente­n på rad til å beordre et militaert angrep i Midtøsten, så er saken at han og hans team er i full sving med å lage nye globale mål for USA. I vår tids verdensord­en har Midtøsten mistet sin status som et altdominer­ende storpoliti­sk episenter – ene og alene fordi USA ikke lenger er avhengig av oljen som er å finne under sanden der.

Joe Biden er langt mer opptatt av stormaktsr­ivaliserin­gen med Kina og Russland, og av globale emner som klima og pandemier – eller «de tre C-ene: China, Covid and Climate».

En advarsel

Men tilbake til torsdagens angrep: Det fant sted i det østlige Syria og rettet seg mot de to iranskstøt­tede militsene Kait’ib Hizbollah og Kait’ib Sayyid alShuhada. Og det kom etter at en amerikansk base naer den kurdiske byen Erbil i den østlige delen av nabolandet Irak hadde blitt truffet av missiler.

USAs offisielle begrunnels­e for hevnangrep­et mot de to militsene i Syria, og ikke i Irak, var at det var disse militsene som reelt sto bak angrepet på den amerikansk­e basen. Men det var også andre begrunnels­er.

For det første ønsket Joe Biden ikke å skape ny uro i et Irak som er viktig for USAs forsøk på å demme opp for det prestestyr­te Iran. Irak har imidlertid en økende skepsis til de 2500 amerikansk­e soldatene som er til stede i landet.

For omtrent ett år siden truet irakerne rett og slett med å kaste de amerikansk­e soldatene ut av landet, etter at davaerende president Trump hadde gitt ordre om å myrde en av Irans høyest plasserte militaere ledere, general Kassim Soleimani. Drapet fant sted ved et missilneds­lag mot

Soleimanis bil like ved en lufthavn i Iraks hovedstad, Bagdad, og var hevn for en rekke iranske angrep mot amerikansk­e mål og allierte. Siden den gang har amerikansk­e styrker i Irak jevnlig blitt utsatt for hevnangrep fra iranskstøt­tede grupper.

Så sent som 29. desember oppsto det ny uro etter et amerikansk angrep mot Kait’ib Hizbollah-militsen. Igjen mente den irakiske regjeringe­n at dets territoriu­m hadde blitt krenket, og igjen gikk militante grupper til angrep på USAs ambassade i Bagdad. Irak er og blir en kruttønne.

Vel vitende om at situasjone­n raskt kan eskalere og trekke USA inn i en ny konflikt som Joe Biden ikke har den fjerneste lyst til å bli trukket inn i, var det mer passende med torsdagens relativt avdempede hevntokt.

Joe Biden hadde imidlertid

også et annet mål: Å vise Iran at hans ønske om en ny atomavtale ikke betyr at han vil finne seg i hva som helst. Derfor kan det også komme flere angrep, advarte Jen Psaki, talsperson for Det hvite hus, da hun forleden understrek­et at USA holder Iran ansvarlig for alle angrepene som iranskstøt­tede militser eller andre forlengede armer utfører:

– Vi vil reagere ut fra vår egen tidstabell og bruke forskjelli­ge redskaper – synlige så vel som usynlige, sa hun.

Et dilemma

For Joe Biden er det en prioritet å unngå at Iran får både store og små atomvåpen som kan forskyve maktbalans­en i Midtøsten eller brukes i stedfortre­derkriger rundt om i verden. Det plasserer allierte som Israel og Saudi-Arabia i en nøkkelroll­e, men Midtøsten som sådan er ikke øverst på listen over Bidens prioriteri­nger.

Frem til fredag i forrige uke var Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu den eneste statsog regjerings­lederen Joe Biden hadde ringt til. Og selv ikke han sto øverst på kontaktlis­ten. Joe Biden har et anstrengt forhold til den israelske hauken.

Fredag ringte han også SaudiArabi­as kong Salman. Mest av alt for å fortelle at USA (igjen) legger vekt på respekten for rettsstatl­ige prinsipper og menneskere­ttigheter. Forgjenger­en Donald Trump så ellers mer eller mindre gjennom fingrene på at USAs egen etterretni­ngstjenest­e utpekte Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, som medansvarl­ig for det brutale drapet på journalist­en og systemkrit­ikeren Jamal Khashoggi på Saudi-Arabias konsulat i Tyrkia.

Ikke desto mindre ønsker Joe Biden og hans diplomater gjerne å tone ned fokuset på Midtøsten, mens det amerikansk­e militaeret samtidig er for redde til å gi slipp på sin saudiske allierte og peker på Saudi-Arabias sårbarhet. Så sent som i september 2019 førte et antatt iransk dataangrep til at Saudi-Arabias statseide oljeselska­p, Aramco, måtte stenge ned halvparten av den saudiske oljeproduk­sjonen i en periode.

Situasjone­n understrek­er Bidens dilemma: Selv om Joe Biden er lei av Midtøsten, så er det vanskelig å løsrive seg helt fra området. Som ved torsdagens angrep handler det om å gjøre så lite som mulig, men fortsatt nok til å bevare sin troverdigh­et – både som venn og som fiende.

 ??  ??
 ??  ?? «President Joe Biden er lei av å måtte forholde seg til Midtøsten», lød det da nyhetsnett­stedet Politico for noen dager siden forklarte hvilke briller Joe Biden ser verden med.
«President Joe Biden er lei av å måtte forholde seg til Midtøsten», lød det da nyhetsnett­stedet Politico for noen dager siden forklarte hvilke briller Joe Biden ser verden med.
 ??  ??
 ?? FOTO: EIRIN SCOTT / REUTERS / NTB ??
FOTO: EIRIN SCOTT / REUTERS / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway