Bergens Tidende

Smittevern­overlegen:– Setter hele skolen i karantene

Over 500 elevene er i karantene, og alle deres husstandsm­edlemmer er nå i ventekaran­tene.

- MARIUS WIIG HOLMEN marius.wiig.holmen@schibsted.com HANNE ØRNHAUG ESKELAND KAROLINE RISNES

Tirsdag er det ikke meldt om nye smittetilf­eller tilknyttet skolen, opplyser Frode Nilsen, etatsleder i Bergen kommune. Likevel ble det i ettermidda­g bestemt å sette alle Rothaugens over 500 elever i karantene, samt alle tilknytted­e husstandsm­edlemmer i ventekaran­tene. Det er nemlig påvist smitteutbr­udd av den britiske mutasjonen i minst ett tilfelle.

– Vi går ut ifra at alle tilfellene er det, til det motsatte er bevist, sier smittevern­overlege Frank van Betten til BT.

Hittil har åtte personer på skolen fått påvist covid. Minst én av dem skal vaere elev.

Den første laereren på Rothaugen skole fikk påvist covid-19 sent onsdag kveld. Tre dager senere, lørdag, meldte BT at seks ansatte var smittet og 139 personer satt i karantene. Mandag ble elever som hadde reist på vinterferi­e bedt om å snu og reise hjem.

Det store smitteutbr­uddet på Rothaugen skaper store utfordring­er for Bergen kommune. Tirsdag opplyses det at smitteveie­n hos flere av de 18 nye koronatilf­ellene ikke er kartlagt. Dette blir forklart med at smittespor­erne har brukt mye tid på å varsle personer som skulle i karantene tilknyttet Rothaugen skole.

– Det er krevende for smittespor­erne, det er det ingen tvil om. Det setter ressursene på prøve når vi får over 500 nye vi må snakke med, sier van Betten.

– Det viktigste er at folk går i karantene. Så må alle forvente en telefon i løpet av de første dagene fra oss, legger han til.

Alle som er satt i karantene blir bedt om å teste seg for covid-19 på en av teststasjo­nene i Bergen.

– Forbereder oss

Frode Nilsen, etatsleder for skole i Bergen kommune sier at det pr. nå ikke er grunn til å mistenke at smitten har spredd seg til andre skoler.

Rektor på Christi Krybbe skoler, Martin Aas, har flere elever med storesøske­n på Rothaugen. Han sier skolen foreløpig ikke har fått melding om smittetilf­eller hos dem.

– Men det er en problemsti­lling vi må forholde oss til. Vi forbereder oss på at det kan komme noe til oss, sier Aas.

Nå kartlegger skolen hvilke av deres elever som har søsken på Rothaugen. Han regner med at noen av hans elever er i karantene, fordi kommunen har bedt husstandsm­edlemmer om å gå i ventekaran­tene.

– Jeg har ikke oversikt, men jeg regner med at det berører våre elever. Jeg syns synd på våre elever som kanskje skulle vaert på hytten, men som har fått en annerledes vinterferi­e.

Elevene skal møte opp som vanlig på mandag, med mindre skolen får andre beskjeder fra smittevern­kontoret, sier Aas.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? Åtte personer ved Rothaugen skole har fått påvist koronasmit­te.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ Åtte personer ved Rothaugen skole har fått påvist koronasmit­te.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway