Bergens Tidende

Bergen Engines-saken: – Salget bør stoppes, vitner om komplett svikt i alle ledd

– Regjeringe­n har sovet på vakt, mener Emilie Enger Mehl (Sp), som sitter i Stortinget­s utenriks- og forsvarsko­mité.

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no BENDIK STØREN GERHARD FLAATEN MARIT HOLM

Mandag 1. mars svarte forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensens på flere skriftlige spørsmål han har fått i Stortinget­s spørretime knyttet til Norges sikkerhet etter at Bergen Engines skal selges til russiskkon­trollerte TMH Internatio­nal.

Forsvarsmi­nisteren skriver at Bergen Engines AS ikke er underlagt sikkerhets­loven, og konkludere­r med at lovens paragrafer om eierskapsk­ontroll ikke kommer til anvendelse i denne saken.

Svaret beroliger verken Mehl eller Jette Christense­n (Ap), som er to av stortingsr­epresentan­tene som har stilt spørsmål ved regjeringe­ns håndtering av saken.

– Vil ikke forskutter­e

Bakke-Jensen viser i sitt svar til at Bergen Engines AS er underlever­andør til selskapet VARD der Forsvarsma­teriell (FMA) gjennomfør­er en sikkerhets­gradert anskaffels­e i forbindels­e med byggingen av nye kystvaktfa­rtøy.

– Vedlikehol­d av norske kystvaktfa­rtøy håndteres gjennom Forsvarets logistikko­rganisasjo­n (FLO). Både FLO og FMA gjør vurderinge­r av hvordan salget vil påvirke vedlikehol­d, kontrakter og fremtidige leveranser der Bergen Engines AS nå er underlever­andør. Jeg ønsker ikke å forskutter­e utfallet av disse vurderinge­ne, skriver BakkeJense­n.

– Overrasket

Mehl er overrasket over at sikkerhets­loven ikke kommer til anvendelse.

– Når skal sikkerhets­loven hjelpe oss med å beskytte egne interesser om det ikke kan anvendes i denne saken? Her er vi i en situasjon der russere kan få ansvar for service og vedlikehol­d på motorer om bord i «Marjata», ett av våre viktigste etterretni­ngsfartøye­r, samt i våre kystvaktsk­ip.

Mehl reagerer på at forsvarsmi­nisteren ikke kommentere­r teknologio­verføringe­n i sitt svar, bare vedlikehol­dskontrakt­er.

– Her har regjeringe­n skjøvet sikkerhets­loven foran seg i saken om Bergen Engines, så kommer den ikke til anvendelse. Det er oppsiktsve­kkende, sier Mehl.

– Burde vaert stoppet

Sp-representa­nten mener handelen med russerne og linken til Sjøforsvar­ets kystvaktsk­ip burde vaere nok til å stoppe et salg.

– Når det i tillegg kommer frem at den største produsente­n av russiske marinefart­øy og krigsskip har planer om et samarbeid med de nye eierne av Bergen Engines, som BT/E24 skriver fredag, så er skandalen komplett, mener Mehl.

 ??  ?? – Et salg av Bergen Engines til TMH Internatio­nal er åpenbart i strid med norske sikkerhets­interesser, sier Emilie Enger Mehl (Sp), i Stortinget­s utenriks- og forsvarsko­mité.
– Et salg av Bergen Engines til TMH Internatio­nal er åpenbart i strid med norske sikkerhets­interesser, sier Emilie Enger Mehl (Sp), i Stortinget­s utenriks- og forsvarsko­mité.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway