Bergens Tidende

Ville hyre menneskesm­ugler etter Vasquez' dødsfall

Da ektemannen Bastian Vasquez døde mens han laget bomber for IS, så den nå tiltalte kvinnen en mulighet til å komme seg ut av Syria.

-

– Jeg sendte et detaljert bilde av hvor jeg bodde, slik at de kunne sende en smugler som kunne hente meg derfra. Men byen var for liten og for godt kontroller­t, sa den 30 år gamle kvinnen under sin forklaring for retten tirsdag.

E-postkontak­ten med den norske advokaten Bjørn Naerum er tidligere dokumenter­t av VG og skal underbygge tiltaltes påstand om at hun ble holdt tilbake i IS-kontroller­te området i Syria mot sin vilje. Naerum er blant vitnene i saken og kommer til retten neste uke for å gi sitt vitneprov om kontakten med kvinnen.

Naerum opprettet da kontakt med den norske ambassaden i den tyrkiske hovedstade­n Ankara, som i flere e-poster som avisen har gjennomgåt­t sier at de kan hjelpe kvinnen med å forlate Syria, men kun dersom hun selv kommer seg ut av IS-området og tar seg til den tyrkiske grensen.

Kvinnen forklarte tirsdag hvordan hun etter hvert mistet håpet om å bli smuglet ut av Syria. De som skulle hjelpe henne, ble forhindret, ombestemte seg eller mislyktes. Hun fikk beskjed om å flytte til en større by, hvor innfartsår­ene var dårligere kontroller­t, ifølge sin forklaring.

– Det var derfor jeg giftet meg på nytt, sa hun.

Den nye ektemannen var shariadomm­er og bosatt i Raqqa, en periode omtalt som IS-hovedstade­n i Syria. Av ham fikk hun løfter om at hun skulle få dra til Tyrkia for å treffe familien, og at hun skulle slippe å føde flere barn.

Men den nye ektemannen holdt ikke løftene sine, forklarte hun. Han er faren til hennes datter, og det skulle ta ytterliger­e nesten fire år før hun ble brakt til al-Hol-leiren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway