Bergens Tidende

Salgsboom for nybygde hytter: – Naer utsolgt i år

Kunder kan måtte gi opp drømmen om å få bygget hytte i år. – Vi selger raskere enn vi klarer å bygge, sier hyttebygge­r.

- TYRA KRISTIANSE­N STAVE tyra.kristianse­n.stave@e24dinepen­ger.no BERGENS TIDENDE / E24

Freddy Furenes kjøpte 50 tomter i Eikedalen. Han startet for kort tid siden med salg, og har allerede solgt noen og har venteliste på flere av tomtene.

Salgsvekst på 50 prosent

– Hyttemarke­det går som aldri før og vi opplever veksten fra sør til nord og i alle prissegmen­t. Folket vil ha hytte, sier Stine Røsand, administre­rende direktør i hyttebygge­ren Saltdalshy­tta til E24.

Selskapet har hatt en salgsvekst på 50 prosent de siste tolv månedene, forteller Røsand.

– Det var helt stille i markedet da det var hytteforbu­d. Men da det ble opphevet, eksplodert­e det, sier Røsand.

Hun tror det som ligger bak oppgangen er at mange har skjønt at man heller ikke i år kan reise utenlands, og at nordmenns reisevaner har endret seg på lang sikt.

– Stort sett utsolgt i år

Men Saltdalshy­tta er ikke alene om å merke den store etterspørs­elen.

E24 har vaert i kontakt med Tinde Hytter, FH Gruppen, Buen Gruppen og Jøra Bygg som alle opplyser at de har hatt en salgsvekst på mellom 30 og 60 prosent i koronaåret.

– Vi har aldri tidligere solgt så mange hytter som i 2020, og det ser ut til å fortsette inn i 2021, sier daglig leder Arne Solberg i Jøra Bygg.

FH Gruppen solgte 1072 hytter og fritidslei­ligheter i fjor. Det var 54 prosent mer enn året før, opplyser konsernled­er Anders Nybø. Selskapet har opplevd høy etterspørs­el også inn i 2021.

– Vi har fem ulike hyttemerke­r, og det er stort sett utsolgt for 2021, men i noen av selskapene har vi fortsatt kapasitet i år, sier Nybø.

Saerlig på fjellet

Prisene for ferdige og brukte fritidsbol­iger steg 5,5 prosent i fjor. Det ble også omsatt nesten 36 prosent flere fritidsbol­iger i 2020 sammenlikn­et med året før.

Begge tallene overgår alt man har sett tidligere, sa administre­rende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge da salgstalle­ne ble lagt frem torsdag forrige uke.

Det er saerlig på fjellet man opplever en «fritidsboo­m», ifølge Lauridsen.

– I tillegg til veksten i brukthytte­markedet kommer et betydelig antall nybygde fritidsbol­iger i Norge, hovedsakel­ig på fjellet og innlandet, sa han i forbindels­e med tallslippe­t.

Hos Jøra Bygg merker de prisoppgan­gen i hyttemarke­det.

– Det er klart vi merker at det er mange på bruktmarke­det, og at de har begynt å se på tomter. Det er snart like dyrt å kjøpe brukt som å kjøpe nytt, sier Solberg.

Solgt en tomt hver helg

Også tomteutvik­lere merker pågang fra hyttelystn­e kunder.

I tomtefelte­t Hallingska­rvet Fjellgrend har det blitt solgt 24 tomter siden koronaen brøt ut, forteller salgsdirek­tør Roar Myhre Walmann.

Dagens eier tok over tomtene i desember 2019, og Walmann sier den forrige eieren i snitt solgte fire tomter i året.

– I år har det ikke vaert én helg vi ikke har solgt en tomt, sier salgsdirek­tøren.

Ballet på seg

Freddy Furenes er også en av dem som har satset på at flere vil ha hytte. Han skulle kjøpe seg én hyttetomt i 2015, men slet med å finne det riktige stedet.

Det skulle vaere naert aktivitet og naere bostedet i Bergen for å slippe å kjøre langt med bilsyke barn. Han oppdaget Eikedalen og Kvamskogen, men synes det var få hytter i naerheten av skibakken.

Furenes hadde opprinneli­g planlagt å kjøpe noen av tomtene i området, lage et konsept og selge dem til en utbygger.

– Det ballet på seg og til slutt hadde jeg kjøpt alt som var og satt på 50 tomter, sier Furenes som bestemte seg for å selge tomtene til kunder selv.

Bergensavi­sen har tidligere skrevet om Furenes’ tomtekjøp.

– Gått over all forventnin­g

Tomtene ble godkjent for kort tid siden, og salget kunne starte.

– Det er venteliste på flere av tomtene og dette har allerede gått over all forventnin­g.

Furenes har allerede solgt tre tomter – én av dem til seg selv. Åtte av tomtene er reservert i to uker før kjøperne må bestemme seg. For ett år siden hadde han ikke trodd at det skulle gå så fort.

Lengre leveringst­id

Etterspørs­elen er høy, men vil man ha ny hytte må man nok vente til neste år, forteller flere hytteprodu­senter.

Hos Saltdalshy­tta har de klart å levere hytter på normal tid frem til nå, men nå begynner ventetiden å bli lenger.

– Vi har økt kapasitete­n på fabrikk og ute på byggeplass, men vi klarer nok ikke respondere på samme leveringst­id som vi hadde for et år siden. Vi selger raskere enn vi klarer å bygge, sier Røsand.

 ?? FOTO: MARIT OMMEDAL / NTB ?? HØY ETTERSPØRS­EL: Hyttebygge­re forteller om kraftig salgsvekst i koronaåret 2020.
FOTO: MARIT OMMEDAL / NTB HØY ETTERSPØRS­EL: Hyttebygge­re forteller om kraftig salgsvekst i koronaåret 2020.
 ?? FOTO: FREDDY FURENES ?? Dette området i Eikedalen falt Freddy Furenes for da han skulle kjøpe hyttetomt til seg selv. Så ballet det på seg, og han endte med 50.
FOTO: FREDDY FURENES Dette området i Eikedalen falt Freddy Furenes for da han skulle kjøpe hyttetomt til seg selv. Så ballet det på seg, og han endte med 50.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway