Bergens Tidende

Sp i harnisk over at norske koronamill­ioner havner i Nederland

Stortinget vedtok en oljepakke for å hjelpe norsk industri gjennom koronakris­en. Et tiltak var at Havforskni­ngsinstitu­ttet skulle få bygge nytt skip. Men det skal bygges i Nederland.

- BJØRN HAUGAN bjorn.haugan@vg.no BERGENS TIDENDE / E24

Leder i naeringsko­miteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp) kaller det en skandale og krever at Stortinget kansellere­r kontrakten.

– Hele forutsetni­ngen for oljepakken var at vi skulle hjelpe norsk industri gjennom koronakris­en. Så velger man et verft i Nederland, sier leder i naeringsko­miteen på Stortinget, Sps Geir Pollestad til VG.

«Få folk tilbake i jobb»

Han viser til at det ble satt av 110 millioner kroner til å bygge et nytt fartøy for Havforskni­ngsinstitu­ttet (HI).

Dette var et tiltak som en del av verftspakk­en og sto under overskrift­en «Tiltak for økt aktivitet og sysselsett­ing – få folk tilbake i jobb», sier Pollestad.

Han har sendt et spørsmål til fiskeri- og sjømatmini­ster Odd Emil Ingebrigts­en, hvor han ber om svar på hvorfor regjeringe­n bruker penger fra krisepakke­n til å skape aktivitet i utlandet.

– Tror det knapt

– Det er slik at en knapt tror det. Hele formålet med å bygge den båten var å hjelpe norsk industri ved at den skulle bygges i Norge.

– EØS-avtalen stiller krav om fri konkurrans­e, slik at utenlandsk­e verft får delta og kan vinne anbud?

– EU har selv åpnet for at land kan stimulere nasjonal aktivitet under koronakris­en. Det kunne lett vaert lagt inn en rekke krav om norske laerlinger og andre forhold som hadde gjort at et norsk verft hadde fått jobben. – Hva vil dere gjøre?

– Hvis ikke regjeringe­n handler, så vil vi gå til Stortinget og be om at kontrakten stanses. Det er en skandale at skipet bygges i Nederland når Stortinget­s intensjon var å stimulere norsk industri. Han legger til:

– Poenget med krisepakke­n er å redde norske arbeidspla­sser, ikke nederlands­ke.

Skipsrevye­n omtalte denne saken først.

Stilte krav om «norsk»

Havforskni­ngsdirektø­r Sissel Rogne i HI sier de, «i den grad det er mulig innenfor gjeldende anbudsregl­er, la til rette for at kontrakten skulle havne i Norge».

– Men det er altså slik at når staten inngår avtaler, så må EØS-avtalen og statens anbudsregl­ement følges.

– Pollestad sier at EU har åpnet for å stimulere nasjonalt naeringsli­v under koronakris­en?

– Jeg skal love deg at vi undersøkt handlingsr­ommet. Vi hentet inn både privat og offentlig ekspertise for å hjelpe oss med det. Blant annet ble det stilt krav om at all budsjetter­ing og pristilbud skulle vaere på norsk. Hun sier dette om anbudene: – De fire anbudene var tilnaermet like på kvalitet, men nederlende­rne leverte en pris på 118,8 millioner kroner. Som det rimeligste norske, leverte Fitjar mekaniske verksted en pris på 141,7 millioner kroner.

Advarer

Hun advarer mot å kansellere tildelinge­n.

– Vi visste at det kunne bli bråk på grunn av intensjone­n, men vi har gjort det som sto i vår makt. Å si opp en lovlig kontrakt kan medføre store kostnader og det vil jeg ikke anbefale. Hun legger til:

– Når det er snakk om krisepakke­r må laerdommen vaere at det må bygges opp miljøer i Norge som kan spisse slike anbud opp mot norske forhold og samtidig ivareta internasjo­nale regler og avtaler.

– Reglene kan ikke omgås

Fiskeri- og sjømatmini­ster Odd Emil Ingebrigts­en bekrefter at midler til et nytt kystgående forsknings­fartøy kom på plass som en del av verftspakk­en i fjor «blant annet for å øke den totale mengden oppdrag norske verft kunne konkurrere om».

– Det hadde vaert svaert gledelig om et norsk verft hadde fått oppdraget, men anskaffels­esregelver­ket åpner ikke for å stille krav om nasjonalit­et, og disse reglene kan ikke enkelt omgås slik Pollestad hevder.

Det er en skandale at skipet bygges i Nederland når Stortinget­s intensjon var å stimulere norsk industri. Geir Pollestad (Sp), leder i naeringsko­miteen på Stortinget

 ?? ILLUSTRASJ­ON: LMG MARIN ?? Nederland VANT: Her er en illustrasj­on av skipet som skal bygges for norske koronapeng­er – i Nederland.
ILLUSTRASJ­ON: LMG MARIN Nederland VANT: Her er en illustrasj­on av skipet som skal bygges for norske koronapeng­er – i Nederland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway