Bergens Tidende

EU og Norge lover nødhjelp til krigsherje­de Jemen

Etter seks år med krigføring stirrer jemenitten­e nå sulten i hvitøyet, sier Flyktningh­jelpens generalsek­retaer Jan Egeland. Norge lover 200 millioner i bistand.

-

Sverige, Sveits og FN var mandag vertskap for en internasjo­nal giverkonfe­ranse for krigsherje­de Jemen.

Nesten 21 millioner mennesker i landet trenger nødhjelp, og ifølge FN står 5 millioner av dem på randen av en hungerkata­strofe.

Egeland, som er i Jemen, sier at han er «dypt bekymret» etter å ha sett hvordan sulten har eskalert siden han var i landet for tre år siden.

Opprop

– Familiene jeg møter stirrer sulten i hvitøyet, og for mange er situasjone­n blitt enda mer desperat siden mathjelpen ble halvet i fjor, sier Egeland.

Under den forrige giverkonfe­ransen i juni ble det gitt løfter om 12 milliarder kroner, rundt 7 milliarder for lite til å dekke de mest grunnlegge­nde behovene ut året.

Mot slutten av året måtte FN derfor halvere matrasjone­ne til rundt 8 millioner mennesker nord i Jemen. Samtidig har 6 millioner mennesker vaert uten rent vann og sanitaertj­enester under i pandemien, ifølge Redd Barna.

– Om ikke regjeringe­r trår til og forplikter nok bistand, vil barn, kvinner og menn fortsette å lide og dø, advarer Redd Barna i et opprop sammen med elleve andre hjelpeorga­nisasjoner, blant dem Flyktningh­jelpen.

Norge gir 200 millioner

Norge lover å gi 200 millioner kroner, opplyser utenriksde­partemente­t.

– Etter seks år med vaepnet konflikt, er sivilbefol­kningen i Jemen rammet av verdens største humanitaer­e krise. Jeg er dypt bekymret over situasjone­n, sier utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

– På den internasjo­nale giverkonfe­ransen i dag, kunngjør vi at Norge bidrar med 200 millioner kroner til den humanitaer­e innsatsen i Jemen, sier hun.

Milliard fra EU

EU-kommisjone­n lover å gi 95 millioner euro, naermere 1 milliard kroner, i nødhjelp og bistand til Jemen.

Pengene skal er rettet inn mot flere problemomr­åder i Jemen, blant annet mat, helsevesen, finansieri­ngsbistand, vann og sanitaere forhold og utdanning, heter det i en EU-uttalelse.

– Nye EU-midler vil vaere essensiell­e for å oppretthol­de livreddend­e bistand for millioner av mennesker, som er utslitte etter et katastrofa­lt og krigsprege­t år, covid-19 og ytterliger­e økonomisk kollaps, sier EUs krisekommi­ssaer Janez Lenarcic.

Han oppfordrer de krigende partene i Jemen til å skape humanitaer tilgang til de som sliter aller mest.

«Hårreisend­e»

Saudi-Arabia leder den regionale kollisjone­n som i 2015 gikk til krig mot den lokale Houthibeve­gelsen. Den hadde noen måneder i forveien tatt kontroll over Jemens hovedstad Sana, som ligger nord i landet.

De forente arabiske emiratene har deltatt i koalisjone­n, som med støtte fra flere vestlige land som USA og Storbritan­nia, har bombet store deler av Jemens infrastruk­tur i grus.

– Det er hårreisend­e at hjelpeorga­nisasjoner må tigge og skrape sammen det lille de får av støtte for å gi et minimum av den hjelpen jemenitten­e trenger for å overleve. Samtidig ser vi at nasjonene som er involvert i krigen ikke har noen problemer med å bruke massevis av penger på å sikre en videre krigføring, påpeker Egeland.

På den internasjo­nale giverkonfe­ransen i dag, kunngjør vi at Norge bidrar med 200 millioner kroner til den humanitaer­e innsatsen i Jemen. Ine Eriksen Søreide (H), utenriksmi­nister

Republikk på Den arabiske halvøy med rundt 30 millioner innbyggere.

En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen som hadde tatt kontroll over Jemens hovedstad Sana nord i landet noen måneder tidligere.

De forente arabiske emirater har deltatt i koalisjone­n og har i likhet med Sudan hatt soldater på bakken i det sørlige Jemen.

I Aden i sør har vaepnede separatist­er støttet av Emiratene erklaert selvstyre fra Jemens internasjo­nalt anerkjente regjering.

Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomfør­t over 22.000 flyangrep i Jemen. Alle parter i konflikten anklages for krigsforbr­ytelser.

Iran støtter houthienes opprør, men FN-granskere har tidligere konkludert med at det ikke foreligger beviser for store våpenlever­anser fra Iran.

Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) anslår at over 112.000 mennesker er drept i krigen.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt.

Krigen har utløst det FN beskriver som den verste humanitaer­e krisen i vår tid.

20 millioner går til sengs hver kveld uten å vite når de får sitt neste måltid, 14 millioner av dem trenger umiddelbar humanitaer­hjelp.

 ?? FOTO: NUSAIBAH ALMUAALEMI / REUTERS / NTB ?? Ahmad Farea og hans familie sitter på gulvet og spiser i deres hus i Sanaa. Ikke alle er like heldige. En stor del av befolkning­en i det krigsherje­de landet sulter.
FOTO: NUSAIBAH ALMUAALEMI / REUTERS / NTB Ahmad Farea og hans familie sitter på gulvet og spiser i deres hus i Sanaa. Ikke alle er like heldige. En stor del av befolkning­en i det krigsherje­de landet sulter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway