Bergens Tidende

Russland bruker vaksine som mykt maktmiddel

Som en vare hele verden ønsker seg, er Russlands vaksine mot koronaviru­set blitt et mykt maktmiddel for myndighete­ne i Moskva.

- NTB

2,5 millioner mennesker er døde av viruset, økonomien har kollapset og grenser er stengte. Koronaviru­set har forandret verden og håpet ligger nå i et glass med vaksine.

For store deler av verden ser derimot ikke utsiktene like gode ut. Det har ført til at Frankrikes president Emmanuel Macron har oppfordret Europa og USA til å sette av 5 prosent av vaksinedos­en til utviklings­land. Om ikke Vesten gjør noe, vil landene vende seg mot Kina og Russland, advarer han.

– Vestens makt vil ikke lenger vaere en realitet, sa Macron etter G7-møtet forrige uke.

Vaksinedip­lomati

Koronakris­en har gjort at de to landene har kunnet styrke sin globale posisjon ved å tilby vaksine til land som Vesten ikke har prioritert, blant annet i Afrika og Latin-Amerika.

– I pandemien har det oppstått rom for vaksinedip­lomati. Det er klart at land som når ut vil styrke sin status, sier Martin Kragh, som leder Russlands- og Eurasiapro­grammet

ved Utenrikspo­litiske institutt i Stockholm, til nyhetsbyrå­et TT.

Han er samtidig tydelig på at dette ikke nødvendigv­is er negativt.

– Det kan hende at det i Vesten er en oppfatning om at det kommer til å skje på bekostning av Vesten. Men i bunn og grunn er det jo positivt at vaksinen i det hele tatt kan nå ut så stort og bredt som mulig, sier han.

Sputnik

Russerne ble i august først i verden da de lanserte Sputnik V-vaksinen. Da var den ennå ikke ferdigtest­et og mange hevet øyenbrynen­e. I februar ble imidlertid en studie publisert i det anerkjente tidsskrift­et The Lancet, der det kommer fram at vaksinen har 91,6 prosents effektivit­et.

Den er dessuten relativt billig og krever ikke den samme nedkjøling­en som en del andre vaksiner.

Det har ført til at enkelte ledere i EU har sett muligheten til å fylle tomrommet som har oppstått fordi andre leverandør­er ikke har oppfylt sine løfter om leveranser.

Kritiske røster har likevel advart mot at vaksinen kan brukes av Kreml til å manipulere vestlige demokratie­r, øke splittelse­r og fremstille Russland som en frelser.

Begrenset

Kragh tror derimot at muligheten for å bruke vaksinen til innflytels­e i andre forhold er begrenset.

– I Ukraina, der Russland har en militaer konflikt, har regjeringe­n for eksempel ganske enkelt sagt nei til den russiske vaksinen.

Han påpeker at det finnes flere vaksinepro­dusenter, og at de vil bli valgt dersom Russlands krav er urimelige.

– Konkurrans­en gjør at ingen land egentlig kan bruke vaksinen for å oppnå fordeler, sier Kragh. Myk makt

Der den russiske utenrikspo­litikken lenge har vaert preget av militaere muskler, olje og gass, har vaksinen kommet til som et mykt maktmiddel. Russisk TV rapportere­r flittig om hvordan vaksinen distribuer­es i en rekke land.

Spørsmålet er om vaksinedip­lomatiet kan forandre bildet av Russland etter år med internasjo­nal fordømmels­e av valgpåvirk­ning og angrep på politisk opposisjon­elle.

– De siste 30 årene har Russland hatt få muligheter til å vise myk makt, men så lenge vaksinen fungerer, vil den vaere positiv for landets rykte, sier Kragh.

– Det kan vaere politiske gevinster. Men i de brede utenrikspo­litiske linjene er det mer enn bare vaksinen som betyr noe, legger han til.

De siste 30 årene har Russland hatt få muligheter til å vise myk makt, men så lenge vaksinen fungerer, vil den vaere positiv for landets rykte. Martin Kragh, Utenrikspo­litiske institutt i Stockholm

 ?? FOTO: MATIAS DELACROIX / AP / NTB ?? Den russike Sputnik V-vaksinen ankom Venezuela i februar.
FOTO: MATIAS DELACROIX / AP / NTB Den russike Sputnik V-vaksinen ankom Venezuela i februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway