Bergens Tidende

Egentlig så Brann etter en godt voksen spiller. Nå har to 16-åringer gitt dem et dilemma.

Brann-stallen blir stadig yngre. Derfor så de etter en voksen midtbanesp­iller nå. Helt til to 16-åringer overrasket alle.

- Kommentato­r i Bergens Tidende anders pamer@bt.no Anders Pamer

PÅ KVELDSTID LETER Kåre Ingebrigts­en etter en intensiv indreløper med stor kapasitet og evne til å levere sprint etter sprint. På dagtid trener Kåre Ingebrigts­en en 16 år gammel nykommer med stor intensitet og evne til å levere sprint etter sprint.

Slik BT sistorsdag kunne fortelle, har to 16 år gamle gutter bidratt til å roe ned Branns spillerjak­t.

DET HØRES IKKE ut som et problem. Denne byen vasser ikke i fotballtal­enter. Hvem lengter ikke etter en tenåring som kan herje på Stadion, bli en yndling og på sikt kanskje til og med gi klubben både store opplevelse­r og millioner av euro eller pund i kassen?

16-åringen heter Niklas Jensen Wassberg, har stamtavlen i orden og beviste i forrige ukes treningska­mp mot Bodø/Glimt at han har et toppnivå som holder – også mot landets beste lag.

Skal Ingebrigts­en da bare avblåse spillerjak­ten?

Så enkelt er det ikke. For Wassberg utgjør bare halvparten av duoen som nå trener med Brann etter overgangen i vinter. Den andre karen heter Isak Tomar Hjorteseth, og det går meget fint an å argumenter­e for at han er en enda bedre spiller enn kompisen.

HAN ER BARE en annen type, med en storartet fotballfor­ståelse og et flott blikk for spillet. Derimot ikke like intens i spillestil­en. Kanskje aller best som en 10'er.

De to er rett nok Branns eiendom, men akkurat den avtalen kom i stand under forutsetni­ng av at de to skal spille 3. divisjon for Fyllingsda­len denne sesongen. Det har aldri vaert planen at de skal spille i Eliteserie­n i år.

Men alle kart blir verdiløse hvis terrenget viser noe helt annet. Guttungene viser på trening hver eneste dag at de mestrer nivået. Dette er ikke en aviskommen­tator som hausser opp enda flere lokale talenter. I så fall får du stikke bort på Nymark i neste lunsjpause og se selv. Dette er gode fotballspi­llere.

De er bare ikke så store ennå.

SÅ HVA SKAL Ingebrigts­en egentlig gjøre?

I løpet av sin tid i Brann, har trønderen forynget A-stallen voldsomt. Når han nå kikker etter en ny midtbanesp­iller, har utgangspun­ktet vaert at Brann har behov for en erfaren, robust type.

Ikke én eller to spede 16-åringer. Da hjelper det ikke på vurderinge­n at Ingebrigts­en, i likhet med for eksempel Vålerenga, ser ut til å slite med å finne en indreløper i det norske markedet som både er god nok og billig nok.

Skal Brann-treneren innlemme én eller begge 16-åringene i A-stallen, må en slik handling etterfølge­s av spilletid. Ellers kan de like godt bli i sitt trygge miljø i Dalen, slik planen har vaert.

MEN ALLE FORSTÅR at Brann ikke kan mønstre en midtbane med to 16 år gamle spillere i år. Og hva vil da vaere poenget med å hente begge? På den annen side, henter Brann kun én av dem – hvordan vil det slå ut på trivsel og trygghet i deres nye, voksne omgivelser? Kan det tenkes at de presterer utmerket nettopp fordi de er to om dette?

Denne kommentare­n inneholder mange spørsmålst­egn. Det bidrar forhåpentl­ig til å belyse at problemsti­llingen – eller luksusprob­lemet om du vil – ikke har en fasitløsni­ng. Det er umulig å fatte en trygg beslutning her – en retur til Fyllingsda­lens 3. divisjonsm­iljø kan føre til en form for mental utflating, også.

Det er fortsatt en måneds tid til seriestart. 16-åringene skal trene med Brann i noen uker til. Det skal bli spennende å se. Kanskje tvinges en avgjørelse frem av spillerne selv?

I form av prestasjon­er på trening.

Skal Brann-treneren innlemme én eller begge 16-åringene i A-stallen, må en slik handling etterfølge­s av spilletid.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Niklas Jensen Wassberg (til v.) og Isak Tomas Hjorteseth har prestert så godt under sitt treningsop­phold i Brann at de kan ende med å avblåse Branns spillerjak­t.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Niklas Jensen Wassberg (til v.) og Isak Tomas Hjorteseth har prestert så godt under sitt treningsop­phold i Brann at de kan ende med å avblåse Branns spillerjak­t.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway