Bergens Tidende

Klimakutt er viktig for både helse og økonomi

Fordreid virkelighe­t fra Bjørn Lomborg.

- KNUT MORK SKAGEN Styreleder, Legenes klimaaksjo­n

BJØRN LOMBORGS FREMSTILLI­NG av klimakrise­n er farlig. Han er kjent for å legge frem såkalte økonomiske realiteter som er i beste fall sterkt fordreide utgaver av tallene det refereres til, og i verste fall rent oppspinn. Lørdag 27. februar slapp han til i Bergens Tidende med et debattinnl­egg der han på nytt fremsetter sine fantasier.

Det er ikke et «optimistis­k» estimat at New Zealand må bruke 16 prosent av sitt bruttonasj­onalproduk­t årlig for å nå sine nullutslip­psmål. Analysen Lomborg viser til, konkludere­r med at en nedgang på 16,8 prosent er det mest pessimisti­ske utfallet, mens en oppgang på 0,9 prosent også er mulig.

OG JA, EU skal bruke 25 prosent av sitt budsjett, og Joe Biden vil bruke 1500 dollar pr. amerikaner pr. år (over fire år), på klima. Men ikke kun for å få ned klimagassu­tslipp, slik man får inntrykk av fra innlegget til Lomborg.

I begge tilfeller er pengene del av en omfattende plan for å skape mer baerekraft­ige, rettferdig­e samfunn, med arbeidspla­sser og velferd nok til alle, samtidig som man motarbeide­r global oppvarming og naturødele­ggelse.

DEN FARLIGSTE AV Lomborgs påstander er likevel at global oppvarming ikke er så ille. Han gjentar den samme påstanden i mediene til det kjedsommel­ige: «FNs klimapanel finner at dersom vi ikke gjør noe, vil den samlede innvirknin­gen på klimaet i 2070-årene svare til en reduksjon i inntekt på 0,2–2 prosent.» Dette tallet henter han fra en svaert begrenset modell FNs klimapanel regnet på i 2014, uten å kommentere modellens feil og mangler, og uten å vise til oppdaterte tall.

Allerede i 2015 publiserte Nature en analyse som kom fram til et helt annet resultat: At dersom vi ikke gjør noe for å påvirke global oppvarming, kan inntekter globalt reduseres med 23 prosent innen 2100. Nedgangen er langt fra rettferdig fordelt: I det globale sør, som rammest hardest av temperatur­økninger, kan man se for seg inntektsta­p på 75 prosent.

Analysen tar ikke engang høyde for faktorer som naturkatas­trofer, økt havnivå og helsetap.

LIDELSE OG DØD er nemlig noe Lomborg heller ikke sier noe om, med sitt ensidige blikk på økonomisk vekst. Forbrennin­g av fossile energikild­er fører til enorm helseskade, både gjennom global oppvarming og luftforure­nsning.

Verdens helseorgan­isasjon er tydelige på at helsegevin­st alene gjør det lønnsomt å begrense global oppvarming til under to grader Celsius. Oppdaterte økonomiske analyser som tar høyde for helsetap, konkludere­r med det samme.

 ?? FOTO: FERNANDO VERGARA / AP / NTB ?? Denne innsjøen i Suesca i Colombia har tørket helt inn etter flere år med lite nedbør. Klimaendri­ngene får store konsekvens­er også for verdensøko­nomien.
FOTO: FERNANDO VERGARA / AP / NTB Denne innsjøen i Suesca i Colombia har tørket helt inn etter flere år med lite nedbør. Klimaendri­ngene får store konsekvens­er også for verdensøko­nomien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway