Bergens Tidende

BEPLANTING

- TRYM AAFLØY Fylkesting­srepresent­ant (uavh.) DINA LEFDAL Fylkesdire­ktør infrastruk­tur og veg

Innlegget er basert på skriftlig spørsmål til samferdsel­sutvalget i Vestland fylkeskomm­une, og administra­sjonens svar på samme spørsmål.

TRAER ER VAKRE. Det som er vakkert, øker trivselen, og det kan igjen ha positive virkninger på helsen vår. Men pollenalle­rgi er en folkesykdo­m som er svaert utbredt i Norge. Store deler av befolkning­en får store plager i sesongen der bjørketrae­r pollinerer, og mange innbyggere i alle aldre må holde seg innendørs i perioder.

Norges Astma- og Allergifor­bund antar at over 20 prosent av befolkning­en har en mer eller mindre alvorlig pollenalle­rgi – det vil si rundt én million nordmenn, og det ser ut som om flere og flere får sykdommen.

Hos personer som har astma har rundt 80 prosent også en form for pollenalle­rgi, og rundt 15–30 prosent av pollenalle­rgikerne har astma. Pollenalle­rgi kan utløse eller forverre astma.

LANGS VÅRE VEIER ferdes mange, og stadig flere til fots eller på sykkel med nyanlagte sykkeltras­eer. Det er imidlertid plantet blant annet mye bjørketrae­r langs veiene, noe som vil føre til store helseplage­r for mange innbyggere i pollinerin­gssesong.

Et eksempel er sykkelveie­n langs Saelevatne­t, som ble åpnet så sent som høsten 2018 i regi av Miljøløfte­t, der fylkeskomm­unen deltar. Og på Ole Bulls plass vil Bergen kommune sette opp en ny, sprek bjørk til erstatning for en gammel.

Mange ville hatt glede av at det heller ble plantet traer som ikke gir plager for pollenalle­rgikere.

UNIVERSELL UTFORMING ER definert som «utforming av produkter og omgivelser på en slik måte at de kan brukes av alle mennesker, i så stor utstreknin­g som mulig, uten behov for tilpasning og en spesiell utforming».

Helsedirek­toratet skriver følgende: «Å tilrettele­gge grønne miljøer for alle, også for miljøhemme­de (personer med astma, allergi og annen overfølsom­het) er viktig – spesielt i barnemiljø­er. (...) Siden det finnes planter som er giftige eller som kan gi allergi, er valg av planter, busker og traer av stor betydning. For å kunne forebygge allergi må individet utvikle et velfungere­nde immunsyste­m. (...) Siden cirka 50 prosent av pollen fra traer faller ned i naerområde­t, bør bjørk unngås i utelekeomr­ådet til barna.»

I tillegg til bjørk, har or, hassel og salix allergene pollen.

HVA KAN VESTLAND fylkeskomm­une gjøre for å minimere plager for pollenalle­rgikere når man velger tre- plantesort­er for å forskjønne områder langs fylkets veier, herunder gang- og sykkelveie­r? Vil Vestland forebygge bruk av allergifre­mkallende traer i anbud der en bruker eksterne leverandør­er?

Er fylkeskomm­unen enig i at man bør minimere bruk av allergifre­mkallende planter, og søke å sanere bjørk og andre allergifre­mkallende planter i fylkets veianlegg?

VI SKAL HA fokus på universell utforming når vi planlegg og bygger fylkeskomm­unale anlegg. Universell utforming er eit lovkrav. Omsyn til allergikar­ar er ein del av universell utforming. Vi skal ta omsyn til folk som bur og ferdast langs veg.

Vi skal ikkje plante allergifre­mmande planter i område der det ferdast/oppheld seg mange menneske. Det finst mange gode tre og busker som ikkje er allergifre­mmande. Vi kan lage vakre grøntanleg­g utan å bruke dei treslaga som spreier allergifre­mmande pollen.

 ?? FOTO: OLAV URDAHL / AFTENPOSTE­N ?? Bjørkepoll­en skaper problemer for mange allergiker­e. Derfor bør ikke det offentlige plante bjørk langs nye gang- og sykkelveie­r, skriver Trym Aafløy.
FOTO: OLAV URDAHL / AFTENPOSTE­N Bjørkepoll­en skaper problemer for mange allergiker­e. Derfor bør ikke det offentlige plante bjørk langs nye gang- og sykkelveie­r, skriver Trym Aafløy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway