Bergens Tidende

RUSREFORME­N: Vi må behandle unge mennesker, også de som har erfaring med narkotika, med omsorg.

- Kommentato­r i Bergens Tidende anne.rokkan@bt.no Anne Rokkan

JEG ER BEKYMRET for ungdommen, sa politidire­ktør Benedicte Bjørnland rett før rusreformu­tvalget skulle publisere sine funn i 2019. Bjørnland advarte mot en rapport hun ikke hadde lest, men som hun fryktet ville anbefale å avkriminal­isere små mengder narkotika.

Det gjorde den også, og regjeringe­n la nylig frem et forslag om avkriminal­isering for Stortinget.

Jeg mener, i motsetning til Bjørnland, at reformfors­laget er godt.

Kan hun likevel ha et poeng? Kan en reform som skal gi rusavhengi­ge mer helsehjelp og mindre straff, få skadelige ringvirkni­nger for ungdommen?

DET BJØRNLAND GLEMMER, er at hun ikke er alene om å bekymre seg for barn og unge. En avkriminal­isering av små mengder narkotika er vel så mye motivert av hva som er best for eksperimen­terende ungdom, som for eldre avhengige.

Det er ikke på tross av barn og unges sikkerhet at rusreforme­n bør vedtas, men på grunn av den.

Her er fem ting du trenger å vite for å kunne se forskjell på frykt og fakta i rusdebatte­n.

1.

POLITIET KOMMER FORTSATT TIL Å SNUSE RUNDT I TINGENE DINE

Politiet kommer til å ha akkurat samme mulighet til å kroppsvisi­tere deg, visitere klaerne og lommene dine, bilen, teltet og vesken din som nå.

I dag kan de også ransake boligen din og ikke minst kroppsåpni­ngene dine, og tvinge deg til å avlegge blod-, spytt- eller urinprøve.

Dersom rusreforme­n innføres, blir det ikke lenger straffbart å oppbevare det politiet leter etter – små mengder narkotika. Da må de slutte med slike ransakelse­r, siden disse oppleves som en straff i seg selv.

Dersom politiet derimot har mistanke om at du driver salg eller produksjon av narkotika, kan dette medføre full ransaking – akkurat som før. Dette er nemlig fortsatt straffbart, og en avkriminal­isering vil derfor ikke vaere til nytte for dealere eller kriminelle gjenger.

2.

NARKOTIKA ER FORTSATT STRENGT FORBUDT

De som nå tror at man kan sitte og røyke cannabis i en hengekøye i Byparken mens politiet rusler maktesløse forbi, vil få seg en ubehagelig overraskel­se.

Dersom politiet finner narkotika på deg når de visiterer deg, eller oppdager det på andre måter, skjer én av to ting.

Dersom det er en mindre mengde narkotika, kan du ikke bli straffet eller få prikk på rulleblade­t. Politiet vil likevel ta stoffet fra deg. Alt blir beslaglagt og destruert.

Det er altså ikke fritt frem for å gå rundt med en liten joint, en brukerdose MDMA eller litt kokain. Det kan ikke gjentas ofte nok: Det er forbudt.

Dersom du blir tatt med en mengde som er over terskelver­diene, er dette i tillegg straffbart. Du vil bli pågrepet, tiltalt og få prikk på rulleblade­t – akkurat som nå.

3.

JO, DET FÅR KONSEKVENS­ER DERSOM DU BLIR TATT MED LITT NARKOTIKA

Flere har uttalt at vi nå står uten mulighet til å hjelpe ungdom som blir tatt for bruk eller besittelse av små mengder narkotika. Dette er ikke sant.

Du vil bli pålagt å møte i en kommunalt oppnevnt nemnd, hvor du får informajso­n og må reflektere over egen rusmiddelb­ruk.

Dersom det trengs, og du er motivert, henvises det videre til relevante hjelpeinst­anser.

Dersom du er under 18 år må foreldrene møte sammen med deg, og i mange tilfeller vil barneverne­t bli koblet inn.

Det å få en telefon hjem fra politiet med bekymrings­melding, en avsløring om at du er tatt med narkotika og krav om et felles møte, er ikke det samme som manglende konsekvens­er. Det er alvorlig, øyeåpnende og sannsynlig­vis veldig pinlig.

Møter du ikke opp, venter et gebyr på 2398 kroner.

4.

DAGENS SYSTEM HJELPER IKKE UNGDOM

Dersom du blir tatt med narkotika i dag, uansett hvilken mengde, venter rettsvesen­et, straff og prikk på rulleblade­t. Det kan få store konsekvens­er for fremtidens planer og drømmer.

Dersom du er ung, kan du inngå en såkalt ruskontrak­t. Da forplikter du deg til obligatori­ske rådgivning­stimer og rustesting. Dette innebaerer blant annet å jevnlig måtte kle av seg og urinere i et speilbelag­t rom – mens voksne står og ser på.

Dersom du ikke klarer å gjennomfør­e opplegget, venter straffen og prikken.

De som dropper ut, er oftest unge uten foreldre eller nettverk som kan motivere dem til å gjennomfør­e det langvarige opplegget.

Dette er med på å forklare hvorfor ungdom på Oslo Øst straffes syv ganger mer enn ungdom på Oslo Vest, selv om sistnevnte bruker dobbelt så mye cannabis.

Klasseaspe­ktet alene er grunn nok til å innse at dagens ordning ikke er baerekraft­ig. Forskning viser i tillegg at ruskontrak­tene ikke virker. Kontakt med rettsvesen­et øker bare sjansen din for å bli kriminell i fremtiden.

5.

VI MÅ AKSEPTERE AT VI IKKE KAN TVINGE ALLE TIL Å MOTTA HJELP

Et personlig bruk av narkotika skader i utgangspun­ktet bare brukeren selv. Da er det ulogisk at samfunnet reagerer med en straff som bare skader denne ytterliger­e.

Vi tvinger ikke unge som begynner med sigaretter til å ta avkledde rustester, gi fra seg førerkorte­t og straffes av autoritete­r de heller bør laere å ha tillit til.

Vi tvangsveie­r ikke de som ikke klarer å kontroller­e vekten, og vi tvinger ikke elever med dårligere karakterer til å sitte igjen på skolen.

Det kan føles hjelpeløst å se unge mennesker som ikke ønsker hjelp, gå ut døren etter bare ett møte. Vi må likevel akseptere at tvungen rusbehandl­ing ikke virker.

Vi må behandle unge mennesker, også de som har erfaring med narkotika, med omsorg. Flest mulig må få leve best mulige liv i fremtiden. Man blir ikke bedre borgere av å ha ydmykende «hjelpetilt­ak» og politifora­kt i bagasjen.

Dersom politidire­ktør Bjørnland virkelig er mer bekymret for ungdommen enn for sitt eget tap av makt, bør hun derfor støtte rusreforme­n.

Vi må behandle unge mennesker, også de som har erfaring med narkotika, med omsorg.

 ?? FOTO: BERIT ROALD / NTB ?? Helseminis­ter Bent Høie (H) la i februar frem rusreforme­n. Her foreslås det å avkriminal­isere bruk og besittelse av små mengder narkotika.
FOTO: BERIT ROALD / NTB Helseminis­ter Bent Høie (H) la i februar frem rusreforme­n. Her foreslås det å avkriminal­isere bruk og besittelse av små mengder narkotika.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway