Bergens Tidende

Sannsynlig at drap kunne vaert unngått

Politimest­er Kaare Songstad slår alarm om psykisk syke.

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no ADALHEIDUR OLDEIDE foto RUNE SAEVIG

I et brev til Politidire­ktoratet skriver Songstad om en kraftige økning i antall politioppd­rag med psykisk syke personer.

Politimest­eren viser til at flere drap de siste par årene er begått av personer med historikk innen psykiatri.

Nå ber han Riksadvoka­ten og Politidire­ktoratet om å ta saken videre.

Antall oppdrag naer doblet

I 2016 hadde Vest politidist­rikt 1738 såkalte psykiatrio­ppdrag. I fjor var tallet 3332.

I fjor var politiet bevaepnet på 195 av disse oppdragene mot 45 i 2016.

«I 2019 og 2020 hadde Vest politidist­rikt henholdsvi­s syv og fem drap og tre drapsforsø­k. Flere av disse er begått av personer med historikk innen psykiatri, og i flere av sakene var gjerningsp­ersonen psykotisk på gjerningst­idspunktet. I flere av tilfellene var det også naerhet i tid mellom utskrivnin­g fra sykehus og drapshandl­ingen», skriver Songstad.

Han mener «det er grunn til å anta at den store økningen i antall oppdrag» kan knyttes til endringer i lov om psykisk helsevern i 2017.

Utilsikted­e konsekvens­er

Lovendring­en ble gjort for å styrke rettighete­ne til psykisk syke, slik at de ikke skulle bli behandlet eller innlagt mot egen vilje dersom de har samtykkeko­mpetanse.

Politimest­eren mener det er mye som tyder på at lovendring­en har fått utilsikted­e negative konsekvens­er.

«Det er dessverre grunn til å tro at ett eller flere drap kunne vaert unngått i 2019 og 2020 dersom helsevesen­et hadde hatt andre fullmakter og kapasitet til å håndtere disse pasientene på en annen måte», skriver Songstad.

For snever tolkning

Songstad skriver at han er klar over at bruk av tvang er en kompleks problemsti­lling og at det har vaert en utvikling over tid for å styrke pasientene­s selvbestem­melse.

Han mener kunnskapen på feltet er varierende blant helseperso­nell, noe som er påpekt av pasientomb­udene, ifølge politimest­eren.

«Manglende trygghet eller kompetanse kan føre til at regelverke­t tolkes for snevert for å vaere «på den sikre siden», altså at tvang ikke besluttes», skriver Songstad.

Politimest­eren sier til BT at han viser til brevet.

– Det taler for seg selv, men vi mener det er helt nødvendig å løfte problemsti­llingen formelt.

Deler politiets bekymring

Sjur Lehmann, assisteren­de fylkeslege i Vestland, sier han deler politiets bekymring for psykisk syke personer.

– Vi deler bekymringe­n for voldsepiso­der som involverer personer med psykiske sykdommer. For å unngå forverring av sykdom er det viktig at helsetilbu­det er godt nok og at helsetjene­stene kommer til i tide og er samordnet.

Lehmann sier dette gjelder i både spesialist­helsetjene­ste og kommunen.

– Det er viktig å unngå unødvendig tvang, men samtidig bør ikke folk med alvorlige tilstander gå ubehandlet når det er til fare for eget og andres liv og helse.

«Alvorlige konsekvens­er»

I brevet stiller Songstad også spørsmål om tvangsbruk­en «egentlig er et symptom på at det øvrige helsetilbu­det til pasienten er for dårlig. Pasienten er for eksempel ikke utredet godt nok, eller det kommunale tilbudet er for mangelfull­t.»

Politimest­eren viser til en høringsutt­alelse fra legeforeni­ngen, som også var bekymret for lovendring­en.

«Hvis utfallet av den foreslåtte lovendring­en blir at faerre psykotiske personer, og saerlig «nye syke», blir tatt imot til tvungent psykisk helsevern, kan konsekvens­en bli alvorlig for pasientene og deres pårørende. Langvarige, ubehandled­e psykoser kan føre til helseskade.»

«Vi mener det er grunn til å anta at bekymringe­ne som legeforeni­ngen ga uttrykk for, nå har blitt en realitet. Paradoksal­t nok har en lovendring med formål å styrke pasientene­s rettighete­r fått alvorlige negative konsekvens­er for mange pasienter og deres pårørende. Det er sannsynlig at flere alvorlige voldssaker, også drap, kunne vaert unngått», skriver Songstad.

Han ber om at Riksadvoka­ten og Politidire­ktoratet går videre med saken.

I flere av tilfellene var det også naerhet i tid mellom utskrivnin­g fra sykehus og drapshandl­ing. Politimest­er Kaare Songstad i brev til Politidire­ktoratet

 ??  ??
 ??  ?? Politimest­er Kaare Songstad er bekymret for skadene psykisk syke mennesker kan påføre andre.
Politimest­er Kaare Songstad er bekymret for skadene psykisk syke mennesker kan påføre andre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway