Bergens Tidende

Norge trenger en sterkere språklov

KrF og Venstre har sviktet nynorskbru­kerne. Håpet er at det blir omkamp etter valget.

-

NESTE UKE SKAL Stortinget vedta en ny språklov for Norge. Den loven kunne ha sikret nynorskbru­kerne vesentlig mer likestilli­ng med bokmålsbru­kerne, men slik blir det ikke.

Høyre har vunnet over de nynorskven­nlige partiene Venstre og KrF på punkt etter punkt i forhandlin­gene. Dermed hjelper det ikke at de rødgrønne kunne ha vaert med på nye, offensive krav for språkmangf­oldet, når Venstre og KrF må stemme med Høyre.

TIL NÅ HAR alle statsansat­te hatt krav på seg til å kunne skrive både bokmål og nynorsk. Denne plikten blir nå vannet ut. I regjerings­plattforme­n står det at regjeringe­n ville videreføre prinsippen­e i dagens lovverk i den nye språkloven. Dette løftet bryter de nå.

DA REGJERINGE­N SENDTE ut lovforslag­et på høring, åpnet de for at fylkeskomm­unene kunne få nye plikter i arbeidet for å gjøre både nynorsk og bokmål synlig. Det er saerlig viktig nå som mange av fylkene har blitt større.

Dette tiltaket blir også stoppet av regjeringe­n. Det samme gjelder punktet om at offentlige organer kan møte sanksjoner dersom de bryter språkloven. Et lyspunkt er likevel at stortingsf­lertallet vil komme tilbake til dette senere.

Stortinget bør bruke en slik ny runde til å realisere det flertallet som egentlig finnes på Stortinget i denne saken, men som blir blokkert av at KrF og Venstre sitter i regjering med Høyre.

DEN NYE LOVTEKSTEN er ikke uten lyspunkt. For eksempel slår formålspar­agrafen fast at det offentlige har et saerlig ansvar for å fremme nynorsk. Likevel er loven for svak når det kommer til konkrete rettighete­r og plikter.

ORDSKIFTET OM BY og land er svaert viktig i Norge. Den debatten handler om mer enn hvilket parti som lover mest penger til asfalt i distrikten­e. Mange bygdefolk føler at de ikke blir hørt, sett og tatt på alvor.

Nynorsk er ikke bare en bygdesak. Bergen er for eksempel kommunen i landet der flest innbyggere ber om å få skattemeld­ingen på nynorsk:

Nesten 30.000 hadde det som sitt førstevalg i 2016.

LIKEVEL ER NYNORSKEN en identitets­markør for mange i distrikten­e, ikke minst på Vestlandet. En ny språklov ville vaert en god anledning til å vise at regjeringe­n forsto Norge utenfor storbyene. Den anledninge­n skuslet de vekk.

En viktig side ved offentlig sektor er at den gir samfunnet mye av det markedet ikke løser. Fordi bokmål er flertallss­pråket i Norge, vil naeringsli­v, mediene og andre sektorer gravitere i retning mye bokmålsbru­k.

Resultatet er at nynorskbru­kerne får se mye mindre til språket sitt enn hva tallet på språkbruke­re egentlig skulle tilsi. Denne skjevforde­lingen vil stortingsf­lertallet ikke bidra til å rette opp i nå.

DET BØR DE GJØRE ved neste korsvei.

Nynorsk er ikke bare en bygdesak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway