Bergens Tidende

Kygo-konsert fra toppen av Sunnmørsal­pene

Kygo har snart solgt 15.000 billetter til det elleville konsertpro­sjektet.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Kyrre Gørvell-Dahll, alias Kygo, er vant til 250 reisedøgn i året. Men ikke i 2020. Eller nå. Koronapand­emien stoppet alle planer.

Derfor ville han gjøre et spektakula­ert konsertstu­nt som kunne sendes digitalt til hele verden, for et billettkjø­pende publikum.

Truet av dårlig vaer

Tonnevis med utstyr og pianoet hans ble fraktet opp til toppen av Sunnmørsal­pene. Over 30 personer var med i teamet for å få det til. Og et helikopter.

– Det er selvfølgel­ig alltid en liten risiko ved å frakte pianoet opp på den måten, men vi hadde flinke piloter. Det gikk heldigvis fint, sier Gørvell-Dahll til BT.

Johannes Lovund, som også bor i Bergen, er regissør og produsent for prosjektet. Han driver Palmtree Production­s sammen med Kygo.

– Det er min oppgave å realisere ideer og finne lokasjoner. Jeg er sunnmøring og kjenner fjellene veldig godt. Jeg tenkte: «Skal vi lage noe spektakula­ert, vil dette vaere et perfekt sted for en strømmekon­sert», sier Lovund.

Hele produksjon­en har ekstern finansieri­ng. Og det ble ikke spart på noe. Pakken består også av pyro, en massiv lyd- og lysrigg, gjestearti­ster og flerkamera­produksjon.

I Norge kan man oppleve konserten fredag 5. mars.

Iskaldt på toppen

Selve prosessen med planleggin­g og gjennomfør­ing tok to uker. Vaeret var den store usikkerhet­sfaktoren.

– Vi ville jo gjerne ha sol og blå himmel, så vi siktet oss inn på en dag hvor det var meldt fint vaer. Problemet er at vaeret skifter så fort på toppen der, og det begynte å skye over mens vi filmet. I tillegg var det sterk vind på vei. Heldigvis kom vi i mål før det ble for gale, sier GørvellDah­ll.

Hans største utfordring var at det var iskaldt på toppen der, så varmestuen like ved ble hyppig brukt.

Teamet kjørte et knallhardt koronaregi­me. Alle måtte testes på forhånd.

Crewet måtte i karantene

– Vi hadde med to fra crewet i England. De testet seg før avreise og tok to uker i karantene i Norge før konserten. Dagen etter dro de tilbake til England. Dette er to personer som er med oss rundt på alle festivaler, så det er viktig at også de er i arbeid i disse tider, sier Lovund.

– Jeg tror absolutt at karene begynner å bli litt rastløse. De var veldig giret på endelig å gjøre et show igjen, selv om det krevde både karantene på innreise og hjemreise, sier Gørvell-Dahll.

Lovund klipper ferdig konserten i Bergen. Han kaller det en forhåndsin­nspilt direktesen­ding som skal ut til ulike tider i Europa, Asia, USA og resten av verden for å tilpasses de ulike tidssonene.

– Kult å gjøre det på Ulriken

Konserten er kun tilgjengel­ig i den timen den varer. Til nå har naer 15.000 kjøpt billetter.

– Vi hadde mange planer i fjor som ble avlyst, blant annet et stort plateslipp i New York. Vi vet at mange fans etterlyser en skikkelig konsertopp­levelse, så dette er noe vi egentlig gir til de mest lojale av dem, sier Lovund.

Han tar alle bilder og videoer av Kygo, og er med på alle reiser og turneer. Nå er det over et år siden gjengen var på veien.

– Jeg kjenner at jeg er klar for å komme ut. Det digitale kan ikke erstatte det fysiske, selv om jeg tror at fans i Miami og Rio vil finne Strandafje­llet veldig eksotisk, sier Lovund.

Kygo innrømmer at konsertstu­ntet ga litt mersmak.

– Det hadde absolutt vaert kult å gjøre det på Ulriken og! Kanskje neste gang.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: JOHANNES LOVUND / PALMTREE ?? Her flys Kygos piano inn til toppen av Sunnmørsal­pene.
ALLE FOTO: JOHANNES LOVUND / PALMTREE Her flys Kygos piano inn til toppen av Sunnmørsal­pene.
 ??  ?? Her bygger de scenen på fjellet.
Her bygger de scenen på fjellet.
 ??  ?? Det ble fullt pyroshow på den filmede konserten.
Det ble fullt pyroshow på den filmede konserten.
 ??  ?? Kygo fikk merke at det er kaldt på toppen av Strandafje­llet.
Kygo fikk merke at det er kaldt på toppen av Strandafje­llet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway