Bergens Tidende

Politivars­ler møter sine tidligere sjefer i retten

- Det er ikke meg det er synd på, men ofrene der ute, sier Espen Bø.

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no foto JANNICA LUOTO

Mandag starter rettssaken i Bergen tingrett. Over tre uker skal en rekke kolleger vitne, fra politibetj­enter til politimest­er.

Interne konflikter og det indre liv ved Org.krim-seksjonen vil bli tema i retten. Seksjonen arbeider med å bekjempe organisert kriminalit­et.

Menneskeha­ndel

I 2013 begynte han på Exit-gruppen ved Org.krim-seksjonen i Bergen. Gruppen jobbet blant annet med å avsløre menneskeha­ndel.

I 2016 og 2017 kom han over flere saker der han mente utenlandsk­e kvinner i Bergen var ofre for menneskeha­ndel, tvangspros­titusjon, ran, grov vold og voldtekt.

Bø mente at Exit-gruppen hadde plikt til å gripe inn og ga beskjed, men han mener han ikke fikk lov til å gripe inn.

Hovedspørs­målet blir om Bø ble utsatt for gjengjelde­lse på jobben fordi han varslet om det han mente var kritikkver­dige forhold i politiet.

I retten vil han påstå at han varslet internt fra 2016 inntil han sendte det skriftlige hovedvarse­let 9. november 2017. Der pekte han på åtte konkrete saker, ifølge sluttinnle­gget som er sendt retten.

Bø vil ikke snakke om disse sakene fordi han har taushetspl­ikt, men sa dette til VG i 2018:

– Denne saken handler om kvinner som blir krenket på det groveste og som er ofre for grov kriminalit­et. Jeg er mest bekymret for de nye ofrene som vil bli rammet av politiets unnfallenh­et.

Omplassert

I januar 2018, et par måneder etter varselet, reiste han med familien på en privat reise til Afrika. Da han kom hjem i mars 2018, hadde han ikke jobb i Exit-gruppen lenger. Han ble flyttet til Felles straffesak­sinntak (FSI).

Denne omplasseri­ngen mener han var en del av en ulovlig gjengjelde­lse og et brudd på arbeidsmil­jøloven.

Bø mener også at han ble utsatt for en «systematis­k gjengjelde­lses- og utstøtelse­sprosess» før han sendte det skriftlige varselet.

Staten og regjerings­advokaten mener at omplasseri­ngen var lovlig og innenfor arbeidsgiv­ers styringsre­tt, ifølge sluttinnle­gget.

Staten: Fulgte ikke ordre

Staten begrunner flyttingen med at Bø ikke rettet seg etter ordrer og at han påvirket arbeidsmil­jøet negativt. Lederne mener han stadig tok omkamper når avgjørelse­r var tatt. Han krevde også via advokat å få en annen leder å rapportere til, ifølge sluttinnle­gget.

Politidire­ktoratet (Pod) kritiserte Vest politidist­rikt i 2019 for behandling­en av saken. Konfliktni­vået var også så høyt at det utgjorde en uheldig psykisk belastning og var et brudd på bestemmels­ene om forsvarlig arbeidsmil­jø, ifølge Pod.

– Er det ok?

– Hvorfor saksøker du egen arbeidsgiv­er?

– Da jeg varslet i 2017 hadde jeg et håp om at det som var ment som konstrukti­v kritikk ble håndtert på en forsvarlig måte. Tre år senere konstatere­r jeg at sakene jeg varslet om, står urørt, svarer Bø.

– Samtidig har kostbare konsulente­r gjort nesten 50 avhør og intervjuer om meg og personligh­eten min. Er det ok? Er det slik varslere skal håndteres i politiet? Dette handler ikke først og fremst om meg, men om ytringskli­maet i politiet.

BT har vaert i kontakt med Politidire­ktoratet (Pod). Via deres medieavdel­ing uttaler seksjonssj­ef Frode Aarum at Pod ikke ønsker å forhåndspr­osedere saken i mediene.

Pod viser til at Spesialenh­eten etterforsk­et de konkrete sakene i varselet, der det ble hevdet at det var manglende etterforsk­ning. Spesialenh­eten henla saken.

Også advokatfir­maet Kluge har undersøkt varselet og konkludert­e med at det ikke forelå kritikkver­dige forhold, ifølge Pod.

De viser også til at Stamina Cencus undersøkte påstanden om gjengjelde­lse etter varsling, og konkludert­e med at det ikke hadde skjedd.

Aarum mener saken er belyst på en «god og omfattende måte», men synes det er beklagelig at den havner i rettsappar­atet.

– Konfliktni­vået økt

Espen Bø forteller at saken har preget helse og søvn, men han har holdt seg i arbeid selv om det var krevende i perioder.

– Gjennom diverse granskning­er og manglende håndtering har konfliktni­vået økt, allianser har blitt bygget og det har gått ut over flere. Det er like trist som det er unødvendig, sier han.

Han synes det verste er at det har gått utover familien. Hans kone står på vitneliste­n.

– Jeg ser ikke frem til dette. Jeg kunne jo ha latt vaere å varsle, men det hadde jeg ikke samvittigh­et til. Det er jo ikke meg det er synd på, men kriminalit­etsofrene der ute. Nå arbeider jeg på en ny avdeling og stortrives med gode kolleger og en flott sjef, sier han.

Slik er beviskrave­ne

Det er delt bevisbyrde mellom Espen Bø og staten.

For at Bø skal vinne frem må han legge frem informasjo­n som «gir grunn til å tro» at han ble utsatt for negativ behandling fordi han varslet.

Bø krever kun oppreisnin­gserstatni­ng fastsatt av retten og at staten skal dekke saksutgift­ene. En oppreisnin­gserstatni­ng er en form for plaster på såret og når sjelden de store beløpene.

Regjerings­advokaten på sin side må sannsynlig­gjøre at reaksjonen mot Bø ikke var begrunnet i varselet.

Espen Bø sier han ikke har engasjert seg i fagforenin­gsarbeid eller vaert opptatt av varsling før han selv endte opp som varsler. Han forteller at han først og fremst har vaert opptatt av å bekjempe kriminalit­et.

– Uten Politiets Fellesforb­und hadde jeg vaert sjanseløs. De har vaert helt uvurderlig. Tidligere trodde jeg ikke fagforenin­gsarbeid var så viktig. I dag vet jeg bedre, sier han.

– Krevende for mange

Advokat Birthe M. Eriksen fører saken for Bø sammen med advokat Rolf Bech-Sørensen.

– Saken er viktig og prinsipiel­l. Den handler om hvordan politiet ledelses- og organisasj­onsmessig håndterer varsler om alvorlige kritikkver­dige forhold fra sine ansatte. Vi vet at saken blir krevende for mange på begge sider, men slik vi ser den, blir saken en test av varslingsi­nstituttet­s legitimite­t i politiet, sier Eriksen.

– Som samfunn og borgere er vi avhengige av at enkeltansa­tte tør uttrykke seg kritisk i etaten, noe også blant annet Gjørvkommi­sjonen slo fast etter 22. juligransk­ingen, legger hun til.

Politimest­er Kaare Songstad ønsker ikke å kommentere saken. Det gjør heller ikke Kari Sigurdsen fra regjerings­advokaten.

 ??  ??
 ??  ?? Espen Bø kjøpte travhest etter at det ble vanskelig på jobben. På travparken senker han skuldrene, forteller han. Bø ønsker ikke å vise ansiktet sitt da han jobber mot kriminelle miljøer.
Espen Bø kjøpte travhest etter at det ble vanskelig på jobben. På travparken senker han skuldrene, forteller han. Bø ønsker ikke å vise ansiktet sitt da han jobber mot kriminelle miljøer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway