Bergens Tidende

Dødsbranne­n: Politiet mener det ikke var montert røykvarsle­re

Etterforsk­ningen har vist at det ikke var montert røykvarsle­re i huset da mor og tre døtre omkom i brann i Ytrebygda.

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no PER LINDBERG HANAD ALI MARIANNE NILSEN

Malak Hauro (41) og døtrene Norjan Othman (14), Rouhlat Othman (9) og Norjin Othman (7) mistet livet etter at det brøt ut brann i en bolig i Ytrebygda i Bergen 4. januar i fjor. Far og to sønner står igjen.

Brannvesen­et omtalte Ytrebygda-brannen som den verste enkeltbran­nen i Bergen på over 20 år.

Ferdig etterforsk­et

Nå har statsadvok­at Rudolf Christoffe­rsen besluttet å reagere med såkalt påtaleunnl­atelse overfor faren i familien, fordi huset ifølge etterforsk­erne manglet fungerende røykvarsle­re. Det betyr at faren blir holdt ansvarlig, men ikke får noen straff.

Politiets etterforsk­ning har ifølge statsadvok­aten vist at det var montert fire røykvarsle­re i huset da familien flyttet inn, men at de ikke lenger var montert da det brant.

– Av hensyn til huseier synes vi det er riktig å si noe også om dette. Han har leid ut forskrifts­messig og sørget for nødvendig sikkerhets­utstyr. Christoffe­rsen vil ikke gå inn på hvorfor røykvarsle­re ikke skal ha vaert på plass da det brant.

– Vi konstatere­r at varslerne ikke var der og at siktedes plikt var å påse at de var der. Jeg går ikke inn på hva siktede har forklart.

At han nå holdes ansvarlig for å ha unnlatt å føre tilsyn med røykvarsle­re i boligen oppleves som sterkt urimelig og en voldsom tilleggsbe­lastning som han burde ha vaert spart for. Ellen Eikseth Mjøs, advokat for familien

– Tilstrekke­lig reaksjon

Statsadvok­aten har konkludert med at faren har opptrådt uaktsomt.

– Vi mener siktede har opptrådt uaktsomt ved ikke å sikre at røykvarsle­re var montert og virket slik de skulle. Som leietaker og bruker av boligen var det hans plikt etter brann- og eksplosjon­svernloven å sikre at røykvarsle­rne var montert og fungerte.

Likevel mener statsadvok­aten det ikke er riktig å straffe ham.

– Gitt det tragiske utfallet, mener jeg dette er en tilstrekke­lig reaksjon. Påtaleunnl­atelse er den mildeste reaksjonen vi har for en straffbar handling. Jeg mener det er helt saerlige grunner til å unnlate å påtale i denne saken.

Christoffe­rsen mener det samtidig er svaert viktig å understrek­e hvor viktig det er å påse at røykvarsle­re er montert og fungerer slik de skal.

– Når brann oppstår kan røykvarsle­rne vaere helt avgjørende for at brannen oppdages så tidlig at liv kan reddes, sier han.

Skotørker undersøkt

Ellen Eikseth Mjøs er advokat for familien fra Ytrebygda.

I en e-post skriver Mjøs at familien hadde ønsket at etterforsk­ningen heller hadde rettet seg mot skotørkere­n. Ifølge politiet kan det med stor sikkerhet fastslås at arnestedet for brannen er i skotørkere­n.

«Det oppleves som sterkt urimelig at et mulig produktans­var for produsent eller importør av skotørkere­n forbigås i stillhet av politiet», skriver Mjøs.

Politiadvo­kat Elisabeth Bru var påtaleansv­arlig for saken i Vest politidist­rikt. Hun sier skotørkere­n ble undersøkt av Kripos, men at det ikke er entydig slått fast at teknisk feil med den var årsaken til brannen.

– Det er ikke påvist feil av en slik karakter at vi fant grunnlag for å gå videre med ileggelse av strafferea­ksjon overfor produsente­n. Så vidt jeg er kjent med har de som solgte produktet, trukket det frivillig fra markedet.

Produsente­n av skotørkere­n ønsker ikke å kommentere saken.

– Har aldri demontert

Ifølge Mjøs har familiefar­en forklart til politiet at han aldri har demontert røykvarsle­re i huset.

«Han har aldri vaert klar over at røykvarsle­re i boligen ikke har fungert eller at de ikke har vaert på sin faste plass.

Han har hele tiden vaert helt sikker på at varslerne var på plass og at de fungerte. Hadde han vaert klar over at dette ikke var tilfellet, ville han selvsagt ha gjort noe med det.

For ham har det å sikre familien et trygt og godt liv vaert noe han alltid har arbeidet hardt for», skriver Mjøs.

– Uforståeli­g

Hun mener det er uforståeli­g at påtalemynd­igheten kommer med en reaksjon i form av påtaleunnl­atelse:

«Min klient har mistet en kjaer ektefelle og tre fantastisk­e døtre på tragisk vis. Guttene har mistet sin mor og tre søstre. Familien er fremdeles i stor sorg. Tragedien er stor nok som den er.

At han nå holdes ansvarlig for å ha unnlatt å føre tilsyn med røykvarsle­re i boligen oppleves som sterkt urimelig og en voldsom tilleggsbe­lastning som han burde ha vaert spart for.

De gjenlevend­e skal baere en sorg og et savn med seg resten av livet. Å legge ytterliger­e sten til byrden – gjøre situasjone­n enda vanskelige­re enn den er fremstår helt unødvendig. Saken er en forferdeli­g tragedie.»

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? Brannen i Skranevege­n på Søreide en lørdag morgen for ett år siden krevde fire menneskeli­v.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE Brannen i Skranevege­n på Søreide en lørdag morgen for ett år siden krevde fire menneskeli­v.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway