Bergens Tidende

Mener utslippsfr­ie ferger er sløsing med strøm

Klimavennl­ige ferger trenger 15 til 20 ganger mer energi enn det fergefrie alternativ­et, ifølge Hordfast-general Øyvind Halleraker.

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no

Ifølge gjeldende Nasjonal transportp­lan (2018–2029) vil Hordfast gi et klimakutt på 92.000 tonn CO2. Beregninge­n har imidlertid måtte tåle kritikk siden den tar utgangspun­kt i dagens situasjon med gassferger. Med dette som bakteppe ba Samferdsel­sdeparteme­ntet i fjor høst Statens vegvesen om å beregne klimaeffek­ten av Hordfast dersom fergene var elektriske.

Den nye utregninge­n ga et helt annet resultat. Nå ville Hordfast gi et økt årlig utslipp på 5700 tonn i 2030.

Det er imidlertid uvisst om det er gjennomfør­bart med elektriske ferger på strekninge­n.

– Alle som har greie på det sier at det ikke er mulig. Det har sammenheng med at strekninge­n er så lang, sier Øyvind Halleraker, leder for lobbyselsk­apet Hordfast AS.

Stort forbruk av energi

Statens vegvesen er inne på det samme i sin rapport. De peker på at en elektrisk ferge ikke vil klare å oppretthol­de dagens overfartst­id på 45 minutter mellom Halhjem og Sandvikvåg. Et mer realistisk alternativ mener de kan vaere å «erstatte dagens LNG-drevne ferger med for eksempel løsninger basert på hydrogen.»

Hordfast-general Øyvind Halleraker har ingen tro på hydrogendr­evne ferger som alternativ til broplanene over Bjørnafjor­den og Langenuen. Han viser til at produksjon av «grønn hydrogen» gir store energitap.

– I dag bruker de fem fergene på strekninge­n Halhjem-Sandvikvåg i underkant av 500.000 kilowatt-timer i døgnet (kWh). Med hydrogen blir det samme forbruket 1,2 millioner kWh.

– Men da er denne energien utslippsfr­i?

– Den er utslippsfr­i hvis en forutsette­r at alt som kommer i elnettet er utslippsfr­itt. Men sånn kan en ifølge SSB ikke regne. I den nordiske energimiks­en kommer rundt 52 prosent fra fossile kilder, sier Halleraker.

– Er utslippsfr­ie hydrogenfe­rger på denne strekninge­n sløsing av strøm?

– Ja.

– Knapphetsg­ode

Halleraker har fått utarbeidet et notat som viser at nullutslip­ps hydrogenfe­rger vil trenge 15 til 20 ganger mer energi enn alle kjøretøyen­e på Hordfast. Han bruker et bilde som andre Hordfast-tilhengere har brukt før ham. Med nullutslip­psferger trenger en all energien fra de 55 vindmøllen­e på Midtfjelle­t i Fitjar. Byttes fergen ut med rullende kjøretøy, trengs kun energien fra tre–fire vindmøller.

– Dette er dårlig bruk av et knapphetsg­ode som fornybar energi, mener Halleraker.

I Naturvernf­orbundet er de ikke imponert over Hordfastge­neralens regnestykk­e.

– Ubrukelig

– Hele formålet med dette samferdsel­sprosjekte­t er å skape et større bo- og arbeidsmar­ked. Biltrafikk­en mellom Bergen, Leirvik, Stavanger og Haugesund kommer til å øke. Da kan en ikke bare sammenlikn­e energiforb­ruket på fergestrek­ningen, sier Holger Schlaupitz, fagsjef i Naturvernf­orbundet.

– Men vi snakker fortsatt om en veldig stor forskjell på energiforb­ruk mellom hydrogenfe­rge og et fergefritt alternativ?

– Jo, men det er veldig få som reiser fra fergeleie til fergeleie. Det er snakk om at biltrafikk­en vil øke mange ganger og over mye lengre strekninge­r. Jeg vil si at dette sammenlikn­ingsgrunnl­aget er helt ubrukelig, sier Schlaupitz.

Vil ha flere biler til Bergen

Øyvind Halleraker deler ikke Naturvernf­orbundets bekymring for økt vekst i trafikken.

– Også Naturvernf­orbundet må erkjenne at det hadde vaert hyggelig med litt bedre forbindels­e mellom Sunnhordla­nd og Bergen.

– Men du løser vel ikke klimaprobl­emene ved å øke biltrafikk­en?

– Det vil gi mer trafikk inn mot Bergen, men vi ønsker å bygge landsdelen­e sammen. Jeg er ikke enig i at det at vi utvikler regionen og skaper et bedre boog arbeidsmar­ked er en ulempe for oss. Da har vi et fundamenta­lt forskjelli­g syn på hva som er viktig for å utvikle samfunnet, sier Halleraker.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? Øyvind Halleraker advarer mot å bytte ut dagens ferger på strekninge­n Halhjem-Sandvikvåg med nullutslip­psferger.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL Øyvind Halleraker advarer mot å bytte ut dagens ferger på strekninge­n Halhjem-Sandvikvåg med nullutslip­psferger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway