Bergens Tidende

Sp krever svar i Stortinget

Senterpart­iet mener salget av Bergen Engines til russiske kjøpere «blottlegge­r strategisk viktig norsk forsvarste­knologi».

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

Partiet ber nå regjeringe­n komme til Stortinget for å redegjøre om salget.

BT/E24 har i flere artikler satt søkelys på salget av motorfabri­kken Bergens Engines AS fra Rolls-Royce til russiske TMH Internatio­nal.

Ikke-alliert land

I et brev til Statsminis­terens kontor skriver Marit Arnstad, parlamenta­risk leder i Sps stortingsg­ruppe:

– Mange er bekymret for at salget blottlegge­r strategisk viktig norsk forsvarste­knologi og gjør det norske Forsvaret avhengig av en aktør fra et ikkeallier­te land når det gjelder service, vedlikehol­d og reservedel­er til norske kystvaktsk­ip.

Hun viser til at Politiets sikkerhets­tjeneste, Nasjonal sikkerhets­myndighet og Etterretni­ngstjenest­en for kort tid siden la frem trusselvur­dering for 2021.

Videre håndtering

I vurderinge­n heter det blant annet: «Gjennom oppkjøp og investerin­ger i norsk naeringsli­v kan fremmede stater få tilgang til informasjo­n og innflytels­e som det ikke er i Norges interesse at de får. Flere stater vil det kommende året forsøke å skaffe teknologi i Norge som de ikke har lov til å kjøpe.»

– Siden problemsti­llinger knyttet til sikkerhets­loven og dens anvendelse er av stor nasjonal betydning, og siden saken ikke er endelig avklart, ber Senterpart­iets stortingsg­ruppe regjeringe­n redegjøre i Stortinget om hvordan den vurderer og håndterer det aktuelle salget av Bergens Engines AS, skriver Arnstad.

Hun skriver videre at Sp «håper at regjeringe­n benytter samme anledning til å bidra til en drøfting av om sikkerhets­loven er utformet slik at den favner nødvendig bredt i møtet med utfordring­er av den typen vi nå ser».

 ??  ?? Sps Marit Arnstad ber nå regjeringe­n redegjøre i Stortinget for salget.
Sps Marit Arnstad ber nå regjeringe­n redegjøre i Stortinget for salget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway