Bergens Tidende

Tetzschner mener det er for tidlig å konkludere i Bergen Engines-saken

Salget av Bergen Engines omfattes ikke av sikkerhets­loven, mener forsvarsmi­nisteren. Det reagerer partikolle­ga Michael Tetzschner (H) på.

- BENDIK STØREN bendik.storen@bt.no ARNE EDVARDSEN

Forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n (H) slo mandag fast at salget av motorfabri­kken Bergen Engines ikke omfattes av sikkerhets­loven.

Fabrikken har levert motorer til marinefart­øy i Norge og flere andre Nato-land. Nå selges fabrikken til russiske eiere. Fredag kunne BT/E24 fortelle at kjøperen vurderer et samarbeid med Russlands største produsent av krigsskip.

Flere politikere fra opposisjon­en er svaert kritiske til salget. Nå melder også forsvarsmi­nisterens partifelle Michael Tetzschner (H) seg på debatten.

– Gjenstår å vurdere

Tetzschner, som er første nestleder i Stortinget­s utenriks- og forsvarsko­mité, sier han ikke oppfatter svaret fra Bakke-Jensen mandag som «definitivt».

– Det har kommet frem påstander om faktiske forhold som jeg er sikker på at Forsvarsde­partemente­t kommer til å se naermere på ut fra de relevante bestemmels­er i sikkerhets­loven, sier han.

– Bakke-Jensen slo fast senest i går, mandag, at salget ikke omfattes av sikkerhets­lovens paragraf 10–1 om eierskapsk­ontroll?

– Det er et standpunkt som er basert på den vurderinge­n som forelå da, svarer Tetzschner.

Tetzschner viser til at Forsvarets logistikko­rganisasjo­n (FLO) og Forsvarsma­teriell (FMA) nå gjør vurderinge­r av hvordan salget vil påvirke dem, noe BakkeJense­n også trakk frem i sitt svar til flere stortingsr­epresentan­ter.

Tetzschner mener vurderinge­n av dette «klart legger opp til også en vurdering av sikkerhets­lovens kriterier».

– Nå gjenstår det fra Forsvarsde­partemente­t å vurdere om dette salget har et innhold som gir grunn til å vurdere å anvende sikkerhets­loven, sier Tetzschner.

Tverrpolit­isk interesse

Tetzschner sier salget av Bergen Engines er en sak som vekker interesser­e også på Stortinget, «på tverrpolit­isk grunnlag». Det inkluderer Høyres stortingsg­ruppe, som Tetzschner er en del av.

Tetzschner presiserer at det er Stortinget som har definert hva man vil med sikkerhets­loven, og at det er opp til forvaltnin­gen å håndheve dette så effektivt som mulig.

– Hvis man leser sikkerhets­loven, så er det ikke tvil om at intensjone­n er å hindre at knowhow, patenter og liknende som ligger i bedrifter og som vil følge med et salg, havner i feil hender, sier han.

Tetzschner sier det er viktig å ha systemer som gjør at man ikke har betenkelig­heter med et slikt salg, gitt den tekniske kunnskapen som er i Bergen Engines.

– Undersøker alle sider

Forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n svarer via sin kommunikas­jonssjef Ingrid Dåsnes at sikkerhets­lovens formål er å forebygge, avdekke og motvirke sikkerhets­truende virksomhet.

– Teknologio­verføring kan komme inn under loven, forutsatt at den aktuelle teknologie­n har betydning for nasjonale sikkerhets­interesser.

– Kan en totalvurde­ring vaere med på å stoppe et eventuelt salg eller vil forsvarsmi­nisteren konkludere med at et salg nå ikke er aktuelt å stoppe? Kan sikkerhets­loven fortsatt komme til anvendelse?

– Vi undersøker alle sider ved denne saken grundig, og jeg ønsker ikke å trekke konklusjon­er før vi har alle kort på bordet. Her er det både handelspol­itiske, forsvarspo­litiske og sikkerhets­politiske hensyn som må vurderes.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB ?? Michael Tetzschner er første nestleder i Stortinget­s utenriks- og forsvarsko­mité. Han mener forsvarsmi­nisteren har konkludert for raskt.
FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB Michael Tetzschner er første nestleder i Stortinget­s utenriks- og forsvarsko­mité. Han mener forsvarsmi­nisteren har konkludert for raskt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway