Bergens Tidende

Økonomer tror på rentehopp etter kraftig boligprisv­ekst

– Norges Bank begynner nok å bli litt bekymret nå, sier sjeføkonom Kjetil Olsen.

- TYRA KRISTIANSE­N STAVE tyra.kristianse­n.stave@e24dinepen­ger.no EIVIND BØE BERGENS TIDENDE/E24

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea, mener Norges Bank begynner å bli litt bekymret for virkningen av de lave rentene.

Sentralban­ksjef Øystein Olsen holder neste rentemøte 18. mars. Da må han ta stilling til den kraftige boligprisv­eksten som den rekordlave styringsre­nten har vaert med på å skape.

Sterk boligoppga­ng

– Prisøkning­en var nok en gang enda større enn det Norges Bank hadde regnet med. De begynner nok å bli litt bekymret for virkningen av de lave rentene, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets på telefon med E24.

Onsdag formiddag kom boligtalle­ne for Norge i februar. Der ble fasit 2,0 prosent – en uvanlig sterk februarutv­ikling, ifølge Eiendom Norge.

Det vil nok bidra til å motivere Norges Bank til at renten om ikke altfor lenge skal opp, mener Olsen.

Opp før desember

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets trodde før dagens boligtall allerede at Norges Bank kom til å sette renten opp i desember i år på grunn av positive vaksinenyh­eter på nyåret.

Etter tallene er hun mer sikker på at renten kommer til å bli satt opp i år.

– Hvis boligprisv­eksten fortsetter i dette tempoet, er det en risiko for at renteøknin­gen kan komme fortere enn desember, sier Haugland.

Hun tror styringsre­nten skal opp ett prosentpoe­ng i løpet av neste år, og det er fortsatt et lavere rentenivå enn før koronapand­emien.

Bekymret for gjeldsveks­t

Haugland tror Norges Bank bekymrer seg for gjeldsveks­ten blant befolkning­en som følger med høyere boligprise­r. Det kan skape skarpere økonomiske nedturer hvis nye sjokk treffer økonomien.

– Jo mer boligprise­ne rykker oppover, jo mer sårbar blir økonomien med tanke på et fremtidig tilbakesla­g, sier sjeføkonom­en.

Hun mener at selv om boligprise­ne utgjør en bekymring, er det viktigste for Norges Bank at økonomien blir friskmeldt og at samfunnet kommer mer tilbake til normalen.

Kan endre rentebanen

Norges Bank har sagt at første renteøknin­g ikke kommer før i 2022, men Nordea og flere andre meglerhus tror sentralban­ksjef Øystein Olsen jekker opp styringsre­nten før den tid.

– Vaksiner og masse annen informasjo­n trekker i den retningen. Oljeprisen henter seg inn, lønnsvekst­en ser ut til å bli høyere og kronekurse­n holder seg svak. Boligprish­oppet kommer på toppen av dette, sier Kjetil Olsen.

Olsen og kollega Dane Cekov har laget en beregning (teknisk rentebane) basert på hvordan Norges Bank historisk har reagert på nyhetene som har kommet. Den indikerer ifølge Nordea-økonomene en sjeldent kraftig oppjusteri­ng av renteprogn­osene fra Norges Bank.

Hvis boligprisv­eksten fortsetter i dette tempoet, er det en risiko for at renteøknin­gen kan komme fortere enn desember. Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets

Olsen påpeker i et notat at markedets forventnin­ger har steget i det siste, lange fastrenter har kommet en god del opp, men markedet har langt fra priset inn en oppjusteri­ng som dette.

«Vi tror derfor Norges Bank nok en gang kan komme til å overraske markedet på oppsiden den 18. mars», skriver Olsen i notatet.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB ??
FOTO: VIDAR RUUD / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway