Bergens Tidende

Millioner av vaksinedos­er ligger ubrukte i flere EU-land

Effektive vaksiner som forhindrer død og innleggels­er blir valgt vekk i flere EU-land.

- KJELD HYBEL kjeld.hybel@pol.dk MICHAEL SEIDELIN NILAS HEINSKOU

Han kan nesten ikke holde ut tanken, Thomas Senderovit­z, Legemiddel­styrelsens direktør:

Rundt om i Europa ligger det millionvis av doser ytterst effektiv vaksine og venter på å bli satt i europeerne­s armer.

– Det er utrolig trist. Det er en effektiv vaksine som må i bruk nå. Vi har en pandemi som holder Europa og resten av verden stengt med folk som blir alvorlig syke, innlagt og i verste fall dør. Derfor er det trist at vaksiner som kunne blitt tatt i bruk ikke blir brukt, sier Thomas Senderowit­z.

Vaksinen fra Astrazenec­a er godkjent til bruk i hele EU av de fremste ekspertene fra EUs legemiddel­agentur, EMA, da den har en dokumenter­t effekt mot covid-19. Likevel blir vaksinen, som er utviklet i samarbeid med Oxford-universite­tet, valgt vekk av innbyggere i en rekke medlemslan­d.

De siste tallene fra Det europeiske senter for forebyggin­g av og kontroll med sykdommer (ECDC) viser at EU-medlemslan­dene bare har brukt 30 prosent av de mottatte dosene av Astrazenec­a-vaksinen. Det er et generelt problem i mange land med å sette fart på vaksineutr­ullingen, men vaksinen fra Astrazenec­a har en markant lavere bruksgrad enn de to andre EU-godkjente vaksinene fra Pfizer-Biontech og Moderna.

Et av problemene er at flere medlemslan­d kun har godkjent vaksinen fra Astrazenec­a til bruk for folk under 65 år – ikke på grunn av manglende tiltro til effektivit­eten blant de eldre innbyggern­e, men fordi man avventer ytterliger­e data for denne aldersgrup­pen.

Store forskjelle­r

I Belgia har man for eksempel bare brukt 14 prosent av de mottatte dosene fra Astrazenec­a, viser de siste tallene fra ECDC.

 ??  ?? En konsertare­na i Duisburg i Tyskland er gjort om til et vaksinasjo­nssenter.
En konsertare­na i Duisburg i Tyskland er gjort om til et vaksinasjo­nssenter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway