Bergens Tidende

Kløften vokser mellom politikere og vitenskaps­folk

I flere europeiske land vil politikere holde landet mer åpent enn vitenskape­lige eksperter anbefaler.

- JESPER THOBO-CARLSEN jesper.thobo-carlsen@pol.dk MICHAEL SEIDELIN

I Sveits har politikern­e fått nok av at ekspertråd­giverne deres uttaler seg om koronatilt­akene deres og vil derfor gi dem munnkurv.

Samtidig med at den sveitsiske regjeringe­n letter på restriksjo­nene tidligere enn mange andre land, har et politisk flertall i det økonomiske utvalget for at det fremover kun er politikern­e selv som opplyser sveitserne om nye tiltak.

Den vitenskape­lige korona-innsatssty­rken skaper bare «usikkerhet» i befolkning, sies det.

– Ekspertene kommuniser­er delvis noe som kanskje stemmer vitenskape­lig, men går fremdeles mot [våre planer]. En politisk beslutning har nemlig også andre aspekter som man må ta med, sier lederen av det liberale partiet FDP, Petra Gössi til tv-stasjonen TVO.

Korona-innsatssty­rken har blitt beskyldt for å vaere for pessimisti­sk. Det gjaldt vårens advarsler om at sykehusene kunne bli overbelast­et, og det gjelder denne gangen prognosene om hvor raskt de nye virusvaria­ntene sprer seg.

Åpner opp igjen

De sveitsiske politikern­e lettet denne uken på en seks ukers lang nedstengin­g. Nå er alle butikker, utendørs idrettsanl­egg og dyrehager åpne igjen.

Det skyldes i høy grad trykk fra flertallet i befolkning­en, sier Michael Hermann fra meningsmål­ingsinstit­uttet Sotomo til den tyske avisen Die Welt.

– Politikern­e prøver å unngå koronatilt­ak som er veldig upopulaere blant befolkning­en, sier han.

Tredje bølge

I Tyskland har kansler Angela Merkel og det politiske flertallet som regel hørt på de vitenskape­lige rådgiverne, men i forkant av onsdagens konferanse om den pågående gradvise åpningen er hennes forsiktige linje under hardt press. To av hennes viktigste rådgivere advarer om at Tyskland styrer mot en tredje bølge hvis tiltakene ikke overholdes.

Et flertall på 55 prosent av den tyske befolkning­en støtter den offisielle kursen i en meningsmål­ing fra ZDF, men 56 prosent ønsker seg samtidig lettelser.

I Frankrike vil president Emmanuel Macron for enhver pris unngå en stor nedstengin­g over hele landet, som flere fremtreden­de leger ellers snakker for. Ifølge Macrons folk beskylder presidente­n de medisinske rådgiverne for å undervurde­re krisens økonomiske og psykologis­ke konsekvens­er.

Macron håper å kunne begrense epidemien til dens nåvaerende høye nivå i deler av landet og samtidig unngå en smitteeksp­losjon ved å oppretthol­de de nåvaerende restriksjo­nene i fire til seks uker til.

Det handler spesielt om å holde skolene åpne.

– Det gjør Frankrike til et unntak, og det er vi stolte over, uttalte utdannings­minister Jean-Michel Blanquer tirsdag morgen i radiostasj­onen France Inter.

 ?? FOTO: ARND WIEGMANN / REUTERS / NTB ?? Sveits letter på restriksjo­nene før Tyskland, tross høyere smitte.
FOTO: ARND WIEGMANN / REUTERS / NTB Sveits letter på restriksjo­nene før Tyskland, tross høyere smitte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway