Bergens Tidende

Irak får sitt første pavebesøk

HÅNDSREKNI­NG // Pave Frans besøker fredag Irak, i solidarite­t med landets pressede kristne minoritet, og som en utstrakt hånd til den muslimske majoritets­befolkning­en.

-

Besøket skjer mens Irak, som har vaert herjet av konflikt i flere tiår, står overfor en ny dødelig bølge med koronasmit­te og fornyet vold i landet.

Landets kristne befolkning er hardt preget av religiøs forfølgels­e. I 2003 talte de 1,5 millioner, og i dag er de kun 400.000.

Den 84 år gamle paven har planer om å uttrykke solidarite­t med dem og resten av Iraks 40 millioner innbyggere, i løpet av en intens uke med reise- og besøksvirk­somhet i landet.

Flere steder, fra Bagdad sentrum og til sjiamuslim­enes hellige by Najaf, har det i forkant av besøket blitt hengt opp bannere med bilder av paven og hans arabiske tittel «Baba al-Vatican».

Fra profeten Abrahams fødeby

Ur, som ligger i ørkenen sør i landet, til herjede kristne byer nord i landet blir det lagt veier, og kirker er blitt rehabilite­rt i områder som aldri har hatt så storfint besøk.

Eldgamle røtter

– Pavens budskap er at kirken står sammen med dem som lider. I Irak er det blitt begått forbrytels­er mot menneskehe­ten, sier Najeeb Michaeel, som er erkebiskop i en kaldeisk-katolsk kirke i Mosul nord i landet.

Iraks kristne samfunn er et av de eldste og mest mangfoldig­e i verden. Kaldeisk-katolikker og andre katolikker utgjør om lag halvparten, mens ortodokse armenske protestant­er er blant de andre gruppene.

I 2003, når den USA-ledede invasjonen veltet diktator Saddam Hussein, utgjorde kristne rundt 6 prosent av de 25 millioner innbyggern­e i Irak. Men samtidig som sekterisk vold tvang minoritets­befolkning­en til å flykte, økte landets befolkning betydelig. Den kristne befolkning­en utgjør nå kun én prosent, ifølge menneskere­ttsorganis­asjonen Hammurabi.

Brorparten av dem samlet seg i provinsen Nineveh nord i landet, der mange fortsatt snakker en arameisk dialekt, språket Jesus Kristus snakket. Jihadistop­prørere fra IS tok kontroll over Nineveh i 2014 og sa til innbyggern­e at de måtte konvertere eller dø.

Pave Frans tok til orde for militaer inngripen mot IS og vurderte å besøke Nord-Irak i solidarite­t med den kristne befolkning­en

der. Det ble aldri noe av turen, men Frans har fulgt nøye med på Irak og fordømte drapet på ikkevaepne­de demonstran­ter under store protester mot regjeringe­n i 2019.

I kortene lenge

Pave Johannes Paul II hadde planlagt å besøke Irak i 2000, men Saddam Hussein avbrøt brått besøket. Etterfølge­ren Benedikt viste aldri noen stor interesse for å reise til landet.

Kort tid etter at han ble utpekt i 2013, ble Frans av Mosuls katolske patriark Louis Sako oppmuntret til å besøke Irak. President Barham Saleh kom med en offisiell invitasjon i 2019, i håp om at paven kunne hjelpe landet med «helbredels­e» etter årevis med vold.

Pave Frans er en forkjemper for bedre forhold mellom forskjelli­ge trosretnin­ger, og han har besøkt flere land med muslimsk majoritets­befolkning, blant dem Bangladesh, Tyrkia, Marokko og De forente arabiske emiratene.

Han møtte i 2019 sjeik Ahmed al-Tayyeb, som er storimam ved det Kairo-baserte al-Azhar-institutte­t, verdens fremste sunnimusli­mske institusjo­n og universite­t. De to underskrev en oppfordrin­g til tettere dialog mellom kristne og sunnimusli­mer.

Tett program

Pave Frans håper at reisen til Irak kan åpne opp en liknende dør til sjiamuslim­ene, som teller om lag 200 millioner på verdensbas­is, og er majoritets­gruppen i Irak.

Turen til Irak blir pavens første etter pandemien, og den blir travel.

Han lander fredag morgen i Bagdad med et sikkerhets­team og en kohort på 75 journalist­er, som i likhet med paven er blitt vaksinert. I løpet av tre dager skal han holde messer i Bagdad, kurdernes hovedstad Arbil og Ur.

Iraks helsemyndi­gheter registrere­r for tiden rundt 4000 nye smittetilf­eller hver dag. Landet har innført strengt portforbud nattetid og full nedstengni­ng gjennom hele pavebesøke­t.

Det vil vaere sosial distanseri­ng ved alle seremonier i kirken, og for å delta må man ha registrert seg flere uker i forveien.

 ??  ?? Kristne irakere monterer et kors på en kirke i Qaraqosh. Byen, som også er kjent som Hamdaniyah og Bakhdida, var tidligere landets største kristne by.
Kristne irakere monterer et kors på en kirke i Qaraqosh. Byen, som også er kjent som Hamdaniyah og Bakhdida, var tidligere landets største kristne by.
 ?? FOTO: HADI MIZBAN / AP / NTB ?? En prest holder et vatikansk flagg mens han går forbi en plakat med bilde av Pave Frans i Bagdad. Irak får fredag sitt første pavebesøk.
FOTO: HADI MIZBAN / AP / NTB En prest holder et vatikansk flagg mens han går forbi en plakat med bilde av Pave Frans i Bagdad. Irak får fredag sitt første pavebesøk.
 ?? FOTO: HADI MIZBAN / AP / NTB ??
FOTO: HADI MIZBAN / AP / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway