Bergens Tidende

Kvinnekamp og transkamp går hånd i hånd

- KATRINE NØDTVEDT Byråd for kultur, mangfold og likestilli­ng (MDG)

I BT 1. mars uttrykker Anna Kathrine Eltvik og Jane Nordlund bekymringe­r for at kampen for transperso­ners rettighete­r vil undergrave viktige seire kvinnekamp­en har oppnådd.

Det er viktig å vaere bevisst på at ciskvinner (litt forenklet: biologiske kvinner, red.anm.) fortsatt opplever uholdbare mengder undertrykk­ing og diskrimine­ring i Norge, men andre kvinner kan ikke ekskludere­s fra kvinnebeve­gelsen av den grunn. Årets 8. mars-feiring er en god anledning til å minne seg selv og andre på at kvinnekamp og transkamp ikke er i konflikt, men tvert imot går hånd i hånd.

FOR DET FØRSTE: Både kvinner og transperso­ner rammes av innskrenke­de og tradisjone­lle normer for kjønn og seksualite­t, og bør danne felles front mot disse. Selv om vi regner Norge som et langt på vei likestilt land, der kvinner kan vaere alt fra statsminis­tre til bygningsar­beidere, så dukker det stadig vekk opp nye eksempler på at diskrimine­rende kjønnsroll­er fortsatt eksisterer.

Stramme kjønnsnorm­er gjør at hvilket kjønn du tilhører, eller hvilket kjønn du blir oppfattet som, blir tillagt overdreven­t mye betydning, og dette er et problem for alle som utfordrer de tradisjone­lle rollene, enten de er født med penis eller vagina.

FOR DET ANDRE: Kvinnekamp handler om å sikre mennesker grunnlegge­nde menneskere­ttigheter, uavhengig av kjønn. Kvinner har måttet kjempe for retten til å kunne bevege seg fritt i samfunnet, til å kunne ha de samme maktposisj­onene og påvirkning­smulighete­ne som menn, og for beskyttels­e mot vold og overgrep.

Transperso­ner, og saerlig transkvinn­er, er en gruppe som, i likhet med kvinner for øvrig, er saerlig utsatt for vold, trakasseri­ng og overgrep. Derfor har kvinnekamp­en og transkampe­n også her et felles mål om frigjøring og selvbestem­melse for alle.

FOR DET TREDJE: Kampen for like rettighete­r er ikke et nullsumspi­ll. Jeg har ennå til gode å møte en transaktiv­ist som kjemper for å frata oss cis-kvinner rettighete­r eller goder. I stedet for å kjempe oss imellom, burde både kvinnesaks­forkjemper­e og transaktiv­ister rette skytset mot strukturen­e, praksisene og normene som marginalis­erer både kvinner og transperso­ner.

SKAL VI LYKKES i å bryte ned de undertrykk­ende strukturen­e, må vi samles i en felles front. Ingen er fri før alle er fri.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? Kvinnekamp­en og transkampe­n har et felles mål om frigjøring og selvbestem­melse for alle, skriver byråd Katrine Nødtvedt.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE Kvinnekamp­en og transkampe­n har et felles mål om frigjøring og selvbestem­melse for alle, skriver byråd Katrine Nødtvedt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway