Bergens Tidende

Derfor går Ap i Bergen inn for Israel-boikott

Dagens politikk hindrer ikke Israel i å begå folkeretts­brudd. Da kreves det sterkere virkemidle­r.

- ENDRE TOFT Leder for AUF i Vestland MATIAS BIRKELAND Bystyrerep­resentant, Ap

DET VAR MYE rusk og halvsannhe­ter i innlegget til Høyres studentpol­itikere Solberg og Banggren i BT 2. mars som trenger et nyansert tilsvar. I diskusjone­n om Israels okkupasjon på palestinsk jord er det viktig å skille mellom tre ting: Jøder og jødedom, staten Israel som demokrati og staten Israels rettsstrid­ige handlinger overfor den palestinsk­e befolkning­en. Det er kun sistnevnte Arbeiderpa­rtiet i Bergen har noe imot.

Dessverre ser Solberg og Banggren ut til å blande de tre, og dermed skyte spurv med kanon. Vi regner for øvrig med at Solberg som jusstudent er kjent med at Israels okkupasjon er i strid med folkerette­n.

LA DET UANSETT vaere klinkende klart: i Norge har man (heldigvis) religionsf­rihet, og slik skal det fortsette å vaere. De som trekker inn antisemitt­isme i spørsmålet om staten Israel sine handlinger overfor palestiner­e, blander rett og slett epler med bananer.

La oss illustrere med følgende eksempel:

Norge er også et demokrati, kanskje

verdens beste vil mange hevde. Selv om Norge er et velfungere­nde demokrati betyr det på ingen måte at Norge er feilfritt. Det kan blant annet nevnes at Norge de siste to-tre årene har blitt dømt for flere menneskere­ttighetsbr­udd i barneverns­saker.

Eller et litt mer banalt eksempel: Dersom naboen din slår ungene sine, men ellers er en lovlydig borger, ville jo ingen ment at vedkommend­e ikke burde straffes – selv om h*n ellers er lovlydig.

DET SAMME GJELDER også staten Israel. Som Solberg og Banggren skriver, er Israel et

«velfungere­nde demokrati med presseog organisasj­onsfrihet», men det betyr på ingen måte at staten Israel er feilfri og kan gjøre som den vil overfor den palestinsk­e befolkning­en.

En skulle jo tro at det var i alles interesser å ha en mest mulig nyansert debatt om et så viktig tema. Det er rett og slett ikke relevant å trekke frem alle positive sider ved staten Israel i et spørsmål om folkeretts­brudd og okkupasjon.

KONFLIKTEN MELLOM ISRAEL og Palestina har vedvart i flere tiår, uten at situasjone­n ser ut til å bedre seg mellom partene.

I mellomtide­n tilegner Israel seg større og større områder fra palestiner­ne. Dagens politikk hindrer ikke Israel i å begå folkeretts­brudd, og da kreves det sterkere virkemidle­r. Det hjelper ikke å snakke høyt om fred og tostatsløs­ning når det begås folkeretts­brudd, fengsling av barn og okkupasjon av den svakeste parten.

GODE VENNER TØR å gi beskjed og stille krav. For at Israels okkupasjon skal opphøre, må den oppleves som ugunstig og ulønnsom. Derfor går Arbeiderpa­rtiet i Bergen inn for en økonomisk boikott.

 ?? FOTO: IBRAHEEM ABU MUSTAFA, REUTERS / NTB ?? Palestinsk­e demonstran­ter beskytes med tåregass ved muren mellom Gaza og Israel i 2018.
FOTO: IBRAHEEM ABU MUSTAFA, REUTERS / NTB Palestinsk­e demonstran­ter beskytes med tåregass ved muren mellom Gaza og Israel i 2018.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway