Bergens Tidende

Tror de vet hvordan Rothaugenu­tbruddet startet

Onsdag er det registrert fire nye smittede tilknyttet Rothaugen. Dette vet vi om utbruddet nå.

- HANNE ØRNHAUG ESKELAND hanne.eskeland@bt.no MARIUS WIIG HOLMEN KAROLINE RISNES

Siden mandag forrige uke er totalt tolv personer bekreftet smittet i utbruddet på Rothaugen ungdomssko­le. Over 500 elever, i tillegg til ansatte og husstandsm­edlemmer, er satt i karantene.

Her er det BT vet – og det vi fortsatt ikke har fått svar på.

1. Tolv personer har fått påvist covid-19

Hittil har tolv personer tilknyttet skolen fått påvist covid-19. De fleste er ansatte, men også flere elever og noen naerkontak­ter skal vaere smittet, ifølge smittevern­overlege Frank Van Betten.

– Det er sannsynlig at vi får flere smittede når det er et utbrudd som dette. Men hvis det holder seg på rundt fire smittede for dagen, er det bra, sier han.

Kommunen venter fortsatt på flere prøvesvar, og smittevern­overlegen

understrek­er at de trolig har mer oversikt inn mot helgen:

– Vi ser at den første testen kan vaere for tidlig, og derfor vil vi se det tydeligere etter test nummer to, som de fleste i karantene skal ta på fredag eller lørdag.

2. Én av de smittede har den britiske mutasjonen

Så langt har bare én av de smittede fått påvist den britiske

virusmutas­jonen. Haukeland universite­tssjukehus sekvensere­r fortsatt tester fra Rothaugen på jakt etter muterte tilfeller.

– Vi går ut ifra at alle tilfellene er det, til det motsatte er bevist, sa smittevern­overlegen til BT tirsdag.

3. Flere hundre er i karantene

Tirsdag kveld ble alle elever, ansatte og deres husstandsm­edlemmer satt i karantene.

Familier som hadde reist på vinterferi­e ble bedt om å reise hjem igjen til Bergen.

Elever og ansatte er i vanlig karantene, som betyr at de må teste negativt to ganger før de er ferdige. Husstandsm­edlemmer er derimot i ventekaran­tene. De kan gå ut av karantene så snart den som er i vanlig karantene tester negativt første gang.

Smittevern­overlege van Betten understrek­er viktighete­n av at folk overholder karantenen i kampen mot det pågående utbruddet.

Karantenen for elever og ansatte gjelder til og med 8. mars.

4. Første kjente smittede var en ansatt

Det er ikke kjent hvordan smitten kom til skolen. Foreløpig virker det som om smitten har spredd seg først i laererstab­en, men det er fortsatt uvisst.

Mandag 22. februar testet én ansatt positivt for korona. Ni andre ansatte ble satt i karantene. Onsdag kveld testet ytterliger­e én ansatt positivt. Tre dager senere ble det kjent at totalt seks ansatte var smittet. Det er etter dette at elever og naerkontak­ter har fått påvist smitte.

– Vi tror vi har funnet smitteveie­n, men jeg kan ikke si noe mer om det, av hensyn til personvern, sier van Betten.

5. Ingenting tyder på at smitten har spredd seg Mange av Rothaugen-elevene har blant annet yngre søsken på barneskole­ne i området. Frode Nilsen, etatsleder for skole, sier at det foreløpig ikke er grunn til å mistenke at smitten har spredd seg til andre skoler.

Flere rektorer BT har vaert i kontakt med bekrefter at de har søsken av Rothaugen-elever hos seg, men ingen påviste smittetilf­eller.

6. Alle elever skal ha hjemmeskol­e mandag og tirsdag Alle Rothaugen-elever skal ha hjemmeskol­e mandag og tirsdag. Det skriver rektor Hovland i en SMS som ble sendt til foresatte onsdag. Det har skolen bestemt i samråd med etat for skole og smittevern­overlegen i Bergen, skriver hun.

«Naermere informasjo­n om organiseri­ng av dagene vil komme senere,» heter det i meldingen.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? Tolv er smittet, og flere hundre med tilknytnin­g til Rothaugen ungdomssko­le, er i karantene.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ Tolv er smittet, og flere hundre med tilknytnin­g til Rothaugen ungdomssko­le, er i karantene.
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? Philippe (13), mamma Kari Grinde, Elida (10) og Harald Askerhaug var på vei til Geilo, men måtte snu.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ Philippe (13), mamma Kari Grinde, Elida (10) og Harald Askerhaug var på vei til Geilo, men måtte snu.
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? Kommunen venter fortsatt svar på om positive prøver er av den britiske varianten.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ Kommunen venter fortsatt svar på om positive prøver er av den britiske varianten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway