Bergens Tidende

Vinbondens dramatiske vinter

Først måtte vinbonden Bjørn Bergum grave opp over 600 vinstokker og flytte plantene. Så var han i politiavhø­r etter bekymrings­melding om ulovlig skjenking. Til slutt kom kulden til vingården.

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no foto TOR HØVIK

Det har vaert en travel vinter for Norges mest premierte vinbønder. Sammen med samboer og kollega Halldis Nedrebø driver Bergum vinproduks­jon på Slinde, på den solrike nordsiden av Sognefjord­en mellom Sogndal og Balestrand.

Hvitvinen er laget på Solarisdru­en, som er blitt deres viktigste drue. Flere ganger har hvitvinen blitt kåret til Norges beste.

Foreningen Norske Druedyrker­e som står bak kåringen har også premiert rødvinen fra Slinde.

Målet er en gang å bli en kommersiel­l vinproduse­nt.

Den tidligere fotografen har siden 2014 dyrket opp flere parseller med til sammen 2700 druestokke­r. Men driften er på leiejord.

Byttet parsell

En konflikt med en av grunneiern­e endte med at vinbøndene fjor gravde opp over 600 vinstokker, og flyttet disse til en ny parsell med en annen grunneier.

– Vinstokken­e hadde stått i jorden i seks år og hadde slått rot. Etterhvert klarte vi å finne en teknikk der plantene med røttene ble vippet opp av jorden ved hjelp av spader. Det var et stort arbeid, sier Bergum.

Den siste vinstokken var i jorden på ny parsell like før jul.

– Jeg har plantet om vinstokker om høsten tidligere. Jeg tror det skal gå bra og plantene slår rot, sier Bergum.

Vinbonden ved Sognefjord­en får mye oppmerksom­het.

Lokalavise­n Sogn Avis følger utviklinge­n på gården, NRK og TV 2 har laget reportasje­r, og det har også dansk TV, The New York Times og The Wall Street Journal.

Da the The Wall Street Journal kom på tunet reiste de spørsmål om det er klimaendri­ngene som gjør at det er mulig å produsere god vin i Sogn.

De viste til at vingården på

Slinde ligger på den 61. nordlige breddesirk­el, på samme breddegrad som sørspissen av Grønland og byen Anchorage i Alaska.

– Smaksprøve, ikke salg

Omtalen har ført til at mange vil besøke vingården. I sommer tok han enkelte dager imot to grupper.

 ??  ??
 ??  ?? Den premierte vinbonden Bjørn Bergum har siden 2014 eksperimen­tert med ulike druesorter på markene på Slinde i Sogn. Målet er en gang å bli en kommersiel­l vinproduse­nt.
Den premierte vinbonden Bjørn Bergum har siden 2014 eksperimen­tert med ulike druesorter på markene på Slinde i Sogn. Målet er en gang å bli en kommersiel­l vinproduse­nt.
 ??  ?? Vinstokken er merket som gullvinpro­dusent etter premiering fra foreningen Norske Druedyrker­e.
Vinstokken er merket som gullvinpro­dusent etter premiering fra foreningen Norske Druedyrker­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway