Bergens Tidende

De planlegger flere store arrangemen­ter i Bergen. Noen er i strid med dagens anbefaling­er.

Om to uker vil de arrangere store fotballcup­er, og over 8000 mennesker har meldt seg på løpefest i april.

- ÅSMUND GULLACHSEN asmund.gullachsen@bt.no MARITA RAMSVIK

På tampen av fjoråret ble Bergen City Marathon annonsert som den første store folkefeste­n etter korona.

Og planen er fremdeles å arrangere løp, sier arrangemen­tssjef Janne Jensen.

– Ingen vet hvordan situasjone­n er 24. april. Vi planlegger for et tak med 10.000 deltakere i tett dialog med kommunen, sier Jensen.

Hun sier det er om lag 8000 påmeldte deltakere drøyt 50 dager før startskudd­et smeller.

Vil ikke love noe

Men om det lar seg gjennomfør­e, avhenger av kommunens respons på arrangemen­tets smittevern­plan, forteller Jensen. – Det er det vi venter svar på nå.

En rekke idrettslag planlegger cuper og andre arrangemen­ter i Bergen i mars og april.

Men helsebyråd Beate Husa (KrF) kan ikke garantere at det ikke blir lokale restriksjo­ner som forbyr slike arrangemen­ter i den perioden.

For et par uker siden sa Husa til BT at hun var spørrende til hvor lurt det er. Slik situasjone­n er nå, følger Bergen den nasjonale covid-19-forskrifte­n, som pr. i dag tillater arrangemen­ter for 200 personer utendørs.

Likevel anbefaler regjeringe­n å utsette eller avlyse arrangemen­ter for voksne som samler deltakere fra ulike kommuner.

– Hvordan vurderes smitterisi­koen?

– Så lenge ikke befolkning­en er fullvaksin­ert, vil det alltid vaere risiko ved større arrangemen­t. Graden av risiko er avhengig av det generelle smittetryk­ket i befolkning­en, svarer Husa.

Nedskalert Varegg cup

Barn og unge under 20 år kan nå delta i konkurrans­er som samler deltakere fra samme kommune. Disse arrangemen­tene kan ha inntil 200 personer samlet utendørs.

Det gjør det enklere for Varegg å arrangere tradisjons­rike Varegg cup, allerede om to ukers tid. Etter dagens regler er det nemlig bare klubber fra Ber

gen kommune som får vaere med der. Klubbens styreleder, Holger Hagesaeter sier han er jublende glad for at cupen kan arrangeres.

– Vi tok tidlig en beslutning om å nedskalere cupen i omfang. Vi får likevel arrangert en cup som er veldig viktig for mange barn og unge. Det er vi veldig glade for, sier Hagesaeter.

Årets Varegg cup vil vaere spredd mellom Mulebanen, Nymark, Nesttun, Slåtthaug og Varden.

– I tillegg har vi et kampoppset­t som gir god spredning i kamptidspu­nkt, for å unngå for mange folk på samme sted til samme tid, sier klubbleder­en, som viser til cupens eget smittevern­reglement.

– Nedskalert variant

Mette Hammerslan­d er med å arrangere Lerøy jentecup i IL Sandviken, som går av stabelen samme helg som Varegg cup.

– Vi klarer å gjennomfør­e, om så i en nedskalert variant.

Hun viser til at de i dag har 180 påmeldte lag. 45 av dem kommer fra nabokommun­er av Bergen. Disse lagene vil ikke kunne delta dersom dagens regelverk vedvarer.

Deltakerne blir spredt utover tre forskjelli­ge arenaer med maks 200 personer på hvert anlegg samtidig. Det blir ingen premieutde­ling og nesten ingen publikumme­re til stede.

– Helsebyråd­en har satt spørsmålst­egn ved hvor lurt det er å arrangere cuper nå?

– Vi hører hva hun sier, men vi tar enorme forholdsre­gler og arrangerer dette med god samvittigh­et. Det er så viktig med barne- og ungdomsfot­ball nå.

– Vet ikke hva vi får igjen

Hagesaeter sier det er svaert viktig for Vareggs økonomi at cupen blir gjennomfør­t, og at årets turnering er helt nødvendig for klubbens drift.

Fjorårets arrangemen­t ble statlig kompensert, ved at klubben fikk igjen tapte kioskinnte­kter og påmeldings­avgift, basert på faktisk aktivitet og inntekt fra 2019.

– Vi ser for oss at det samme skjer i år. Det viktige for oss er imidlertid at vi er med på å skape aktivitet, vi har ikke fokus på erstatning­sordningen­e, sier Hagesaeter, som i år arrangerer en cup med langt faerre deltakere og publikum.

Også Jensen i Bergen City Marathon setter sin lit til Kulturdepa­rtementets støtteordn­inger.

– Det er helt avgjørende at det finnes en støtteordn­ing dersom vi må avlyse. De økonomiske konsekvens­ene ville vaert fatale for oss som idrettslag, sier hun.

Nye støtteordn­inger

Kulturdepa­rtementet planlegger for tiden to nye stimulerin­gsordninge­r for perioden 1. januar til 30. juni. Forslaget var nylig på høring.

– Vi har fått en rekke innspill og søkt å ta høyde for disse så langt det lar seg gjøre, skriver statssekre­taer Gunhild Berge Stang (V) i Kulturdepa­rtementet i en e-post.

Vi tok tidlig en beslutning om å nedskalere cupen i omfang. Vi får likevel arrangert en cup som er veldig viktig for mange barn og unge.

Holger Hagesaeter, styreleder i Varegg

 ??  ?? I 2019 løp deltakerne av Bergen City Marathon tett i tett. Årets versjon av løpet vil se svaert annerledes ut.
I 2019 løp deltakerne av Bergen City Marathon tett i tett. Årets versjon av løpet vil se svaert annerledes ut.
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ??
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE
 ?? ARKIVFOTO: MARTIN EILERTSEN ?? Varegg cup har blitt arrangert siden 70-tallet og har til vanlig omkring 400 påmeldte lag.
ARKIVFOTO: MARTIN EILERTSEN Varegg cup har blitt arrangert siden 70-tallet og har til vanlig omkring 400 påmeldte lag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway