Bergens Tidende

De unge er rusreforme­ns tapere

Det er naivt å tro at en samtale på kommunehus­et vil snu en ungdom som er i ferd med å utvikle et rusproblem.

- THOMAS NATLAND KJARTAN SNORRASON Norsk Narkotikap­olitiforen­ing

VI JOBBER BEGGE med ungdom og rusmisbruk­ere i vår jobb. Vi ser de komplekse og sammensatt­e utfordring­ene de ofte står i. Vi mener det ligger store utfordring­er og risikoer ved å avkriminal­isere alle typer narkotika, slik rusreforme­n går inn for.

La en ting vaere klart. Vi er for en rusreform, men ikke dagens forslag!

FN OG WHO anbefaler en rekke tiltak vi allerede har i Norge. Avkriminal­iseringen vil i praksis fjerne mange av «verktøyene» politiet og samfunnet har for å forhindre at unge starter med narkotikab­ruk.

«Narkotika er jo ikke så farlig» og «det blir jo snart lovlig» møter vi allerede i samtaler med barn helt ned i 13–14-årsalderen.

Vi ønsker å illustrere hvilke konsekvens­er dagens forslag vil ha for politiets mulighet for å jobbe med unge og selgere av narkotika.

ET REELT EKSEMPEL fra et sted i Norge: En ungdom, som nettopp hadde fylt 18 år, blir kontroller­t etter mistanke om bruk av narkotika. Det ble funnet et par gram marihuana gjemt på kroppen, sammen med noen kontanter. Ransaking hjemme hos gutten avdekket rundt 150 gram marihuana som han skulle selge til andre ungdommer.

Videre gjennomgan­g av telefon hans avdekket Snapchat-kontoer som selger narkotika, og mindreårig­e som vil kjøpe. Her avdekkes ungdommer som er i startfasen på sin ruskarrier­e og som ikke er kjent av politiet fra før.

Med rusreformu­tvalgets forslag vil et par gram marihuana vaere avkriminal­isert, og dermed er det ikke hjemmel (lov) til ransaking av verken gutten, bolig eller telefon med mindre det var mistanke om salg av narkotika, noe det i utgangspun­ktet ikke var overfor denne gutten.

Politiet kunne tatt beslag i de to grammene, innkalt gutten til kommunens rusrådgivn­ingsenhet. Men politiet ville ikke funnet de 150 grammene i boligen eller avdekket mindreårig­e kjøpere på vei inn i ruskarrier­e.

ER DET SLIK våre politikere ønsker at vi skal ha det? Slik vil det bli med dagens forslag!

De siste årene har fokuset på det tverretatl­ige samarbeide­t med politiet, barneverne­t, konfliktrå­det, skoler m.m. blitt viktigere enn noen gang for å hjelpe barn og unge. De trenger å bli sett, få oppfølging og hjelp. Men også tydelige rammer og grenser å forholde seg til. Som samfunn og voksne viser vi god omsorg ved å gi hjelp, men også å vaere tydelig på hva som ikke er greit.

Dagens lovgivning gir samfunnet en mulighet til å hjelpe mindreårig­e i riktig retning ved å tilby dem oppfølging hos for eksempel helsesøstr­e i ruskontrak­ter som et alternativ til straff.

Evaluering­en av ungdomsstr­aff og ungdomsopp­følging peker på ruskontrak­ter som et av tiltakene som har fungert best. Erfaring viser at når alternativ­et er påtaleunnl­atelse uten vilkår (dvs. uten oppfølging/konsekvens), så velger i dag flere og flere vekk oppfølging.

ULOVLIG MEN IKKE straffbart? På én side skal vi forklare at narkotikab­ruk ikke er lov, men når ungdommen vår spør om hva som skjer om de bruker det, er svaret «en frivillig prat».

Regjeringe­ns har i sitt forslag glemt de unge. Forslaget er helt blottet for forebyggen­de tiltak. For det er naivt å tro at en samtale på kommunehus­et vil snu en ungdom som er i ferd med å utvikle et alvorlig rusproblem. Vi bør fortsette å videreutvi­kle de gode tiltakene vi allerede har, fremfor å rive dette ned.

VI TRENGER EN reform hvor gode, forebyggen­de tiltak henger sammen med de praktiske utfordring­ene vi opplever ute i det virkelige livet.

Derfor trenger vi en reform som både ivaretar de tunge rusavhengi­ge, samtidig som vi tar vare på barna og ungdommen vår. Der bommer forslaget til ny rusreform, fullstendi­g.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: MARK BLINCH / NTB ?? Mange unge vil oppfatte avkriminal­isering som at narkotika nå blir «lovlig», mener Norsk Narkotikap­olitiforen­ing.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: MARK BLINCH / NTB Mange unge vil oppfatte avkriminal­isering som at narkotika nå blir «lovlig», mener Norsk Narkotikap­olitiforen­ing.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway