Bergens Tidende

Denne uken måtte smittespor­erne la andre saker ligge og bruke ressursene sine på Rothaugen-utbruddet

Slik jobber smittespor­erne.

- MARIUS WIIG HOLMEN marius.wiig.holmen@schibsted.com HANNE ESKELAND foto EIRIK BREKKE

– Nøyaktig hvilken buss var det? På hvilket tidspunkt betalte du i matbutikke­n? Kan du liste opp alle personer du har vaert i kontakt med?

Dette er bare noen av spørsmålen­e smittespor­eren Jofrid Saetrevik må gjennom når hun får en ny «indeks». Det er smittespor­erspråket for et smittetilf­elle som må kartlegges.

Et slikt smittetilf­elle beregner de at krever rundt fire timer arbeidstid.

– En tøff oppgave

– Jeg opplever jobben som at jeg er en slags etterforsk­er. Jeg må gjerne be om ting som bussbillet­ter, Vipps-loggen eller bankutskri­fter for å klare å peke nøyaktig hvor de har vaert. Det er en tøff oppgave, forteller Saetrevik.

Tolv personer har fått påvist smitte i det pågående utbruddet ved Rothaugen skole. Alle de over 500 elevene og ansatte ble satt i karantene innen få dager.

I starten av uken måtte smittespor­erne prioritere utbruddet, og la andre smittetilf­eller ligge, ifølge kommunen. Da ble ressursene satt på prøve.

– Når vi får en slik beskjed er det bare én ting å gjøre: å brette opp ermene og begynne.

Det sier Elise Mjøs, som er vaktsjef på smittespor­ingskontor­et. Hun forteller om en arbeidsryt­me som plutselig kan snu.

– Det har vaert veldig travelt i noen dager. Vi skjønner at det vi må gjøre rammer veldig mange og er viktig. Det har vi stor respekt for.

150 til 200 naerkontak­ter

I noen tilfeller har smittespor­erne opplevd enkelte smittetilf­eller med opptil 150 til 200 naerkontak­ter.

Til BT opplyser smittevern­overlege Frank van Betten at personer knyttet til Rothaugen har hatt alt fra null til hundre naerkontak­ter.

– En naerkontak­tsamtale kan vare en plass mellom ti og 40 minutter, sier smittespor­er Saetrevik.

Mye skal oppklares. Men det viktigste er at folk er aerlige, ifølge Saetrevik:

– Jeg blir veldig glad og skryter bare av dem, uansett om de måtte ha en del naerkontak­ter.

Det er lederen for smitte

For eksempel rundt vinterferi­en må man jo ofte ringe opp og informere om at de kanskje er smittet. Det er jo ingen kjekk telefon, og jeg kjenner litt på det. Men mange tar dette imponerend­e greit. Jofrid Saetrevik, smittespor­er

vernkontor­et, Kari Sunnevåg, helt enig i.

– Når man ringer kan det bli ganske inngripend­e i folks liv, sier hun.

– Må prioritere

Smittespor­erne gjør alt over data.

Når det kommer inn nye smittetilf­eller, legger vi disse i en kronologis­k liste. Vanligvis legges de inn kronologis­k, der sporerne begynner med de eldste.

Men Rothaugen-utbruddet gikk først i køen.

– Vi velger ut noen smittetilf­eller som prioritert­e saker, og det er typisk helseperso­nell, skole eller andre der vi allerede vet det gjelder mange naerkontak­ter, forklarer Mjøs.

I scenarioer som Rothaugen blir smittespor­ere ringt rett opp av vaktsjefen­e og satt i gang med prioritert­e tilfeller.

– Når ting snur sånn plutselig, må man prioritere, sier hun.

Totalt er det 40 årsverk hos smittevern­kontoret, og over hundre opplaerte vikarer. De sitter klar til en eventuell tredje bølge.

Smittespor­erne jobber fra klokken 08.00 til 22.00 i ukedager i skift. I helgene får morgenvakt­ene én ekstra time på øyet – da begynner de klokken 09.00.

Avhengige av samarbeid

Da flere hundre elever på Rothaugen ble satt i karantene, betydde det en brå slutt på vinterferi­en for mange. Folk i karantene måtte nemlig reise rett hjem.

– For eksempel rundt vinterferi­en må man jo ofte ringe opp og informere om at de kanskje er smittet. Det er jo ingen kjekk telefon, og jeg kjenner litt på det. Men mange tar dette imponerend­e greit, sier Saetrevik muntert.

Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen i Bergen kommune poengterte overfor BT at folk måtte ta telefonen. Det gjør en stor forskjell for smittespor­erne.

– Vi er helt avhengige av at folk samarbeide­r, det er når folk ikke svarer at det kan bli krise, forklarer vaktsjef Mjøs.

Det har også folk blitt flinkere til, er hennes erfaring.

– Jeg er sikker på at det er mindre skambelagt rundt det å bli smittet nå, sammenlikn­et med tidligere i pandemien, konstatere­r Mjøs.

En tredje bølge

Tirsdag sa helseminis­ter Bent Høie (H) at Norge kanskje er på vei inn i en tredje smittebølg­e. Hansen sier at det foreløpig ikke er tegn til det i Bergen, men at de er forberedt.

– Smittetall­ene våre er lave, men vi er forberedt på at vi kan få en ny bølge i Bergen også. De muterte virusene vi har nå smitter raskere, og ting kan endre seg plutselig, sier Hansen.

Også smittespor­erne har ledige vikarer som har sikret seg ekstra kontorplas­ser på Haraldspla­ss dersom smitten tar seg betydelig opp.

– Vi har et godt korps, sier Sunnevåg.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? Ett tilfelle av korona tar mange timer å spore. Da kan man bare tenke seg arbeidsmen­gden som ligger foran smittespor­erne når flere hundre personer plutselig blir satt i karantene ved en skole, slik tilfellet var de første dagene i denne uken.– Jeg er imponert over hvor hjelpsomme og flinke bergensern­e er, det betyr alt for oss, sier Kari Sunnevåg (til v.). Elise Mjøs er enig.
FOTO: EIRIK BREKKE Ett tilfelle av korona tar mange timer å spore. Da kan man bare tenke seg arbeidsmen­gden som ligger foran smittespor­erne når flere hundre personer plutselig blir satt i karantene ved en skole, slik tilfellet var de første dagene i denne uken.– Jeg er imponert over hvor hjelpsomme og flinke bergensern­e er, det betyr alt for oss, sier Kari Sunnevåg (til v.). Elise Mjøs er enig.
 ??  ?? Jofrid Saetrevik var egentlig pensjonert. Men da smittevern­kontoret fant ut at de trenge å oppgradere antallet ansatte, ble hun spurt. Hun tenkte at dette kan hun klare, og ville bidra.
Jofrid Saetrevik var egentlig pensjonert. Men da smittevern­kontoret fant ut at de trenge å oppgradere antallet ansatte, ble hun spurt. Hun tenkte at dette kan hun klare, og ville bidra.
 ??  ??
 ??  ?? Kari Sunnevåg (fra venstre), Jofrid Saetrevik og Elise Mjøs har hatt travle dager etter Rothaugen-utbruddet.
Kari Sunnevåg (fra venstre), Jofrid Saetrevik og Elise Mjøs har hatt travle dager etter Rothaugen-utbruddet.
 ??  ?? Smittespor­erne holder til i Neumannsga­te 1 i Bergen sentrum.
Smittespor­erne holder til i Neumannsga­te 1 i Bergen sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway